Все повече държави в Африка обмислят развитието на енергийната си

...
Все повече държави в Африка обмислят развитието на енергийната си
Коментари Харесай

Все повече държави в Африка поглеждат към ядрените мощности

Все повече страни в Африка обмислят развиването на енергийната си мрежа посредством прибавянето на нуклеарни мощности в енергийния си микс, написа Reuters.

Изправени пред сериозен дефицит на електричество и все по-бързо изменящ се климат, поставящ под риск и дребното водни централи, желанието на страните за построяването на по-екологични и сигурни източници на електрическа енергия се ускорява.

По данни на Международната организация за атомна сила (МААЕ) една трета от всичките 30 страни по света, в които приемането на нуклеарната енергетика е на дневен ред, са от Африка.

Гана, Кения, Египет, Мароко, Нигер, Нигерия и Судан към този момент се обърнаха към МААЕ, с цел да ревизират готовността си за създаване на нуклеарни мощности. Алжир, Тунис, Уганда и Замбия пък към този момент напредничаво обмислят процеса.
 Русия протяга ръка върху Африка, пробутва на страните
Русия протяга ръка върху Африка, пробутва на страните " несъответствуваща " нуклеарна сила

Енергията от нуклеарните централи няма да помогне на най-бедните хора

Поне седем африкански страни към този момент са подписали съглашения за развиване на нуклеарната сила с поддръжката на Русия, демонстрират данни на Световната нуклеарна асоциация.

Кения и Етиопия преглеждат нуклеарните мощности, наедно със слънчевата и вятърната сила като опция за разширение на електроенергийната си система по нисковъглероден метод.

Египет има за цел да стартира построяването на първата нуклеарна централа в страната през юли тази година с съветско финансиране. Става въпрос за централата АЕЦ " Дабаа ", а " Росатом " вeчe cтpoи peaĸтopа, който ще отиде в Eгипeт нa cтoйнocт 29 милиapдa дoлapa.
 Ядрената медицина от ден на ден навлиза в битката с Covid-19
Ядрената медицина от ден на ден навлиза в битката с Covid-19

Сигурните доставки на електрическа енергия не са единственият принос на нуклеарните мощности през днешния ден

В Южна Африка натискът за разглеждане на нуклеарната сила се движи частично и от пресушаването на язовири, на които работят ВЕЦ-ове.

Замбия, която също се бори с дефицит на електрическа енергия поради климатичните промени, обмисля да добави нуклеарни реактори към енергийния си микс и да обезпечи постоянна база от мощности, излиза наяве от изявление на представителя на Министерството на енергетиката Мвапай Чипала. По думите му това няма да е на ниска цена, само че Русия и Китай демонстрират интерес да оказват помощ за финансирането на всеки план в страната.

" Ядрената сила е чиста и устойчива ", споделя и Акар Ларби от Комисията за атомна сила на Гана.

По думите на Ласина Цербо - изпълнителен секретар на Организацията на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити - всяка инвестиция в нуклеарни технологии в Африка ще изисква съществено съдействие със прилежащите страни, просвета на бистрота, отчетност и подготвеност за взаимна работа в името на сигурността.
 Путин: Руската нуклеарна промишленост е изпреварила всички останали по света
Путин: Руската нуклеарна промишленост е изпреварила всички останали по света

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР