Все повече бягащи от войната в Украйна намират работа у

...
Все повече бягащи от войната в Украйна намират работа у
Коментари Харесай

Лъчезарната Анастасия Бушман напусна Украйна и стана една от най-обичаните сервитьорки в наш малък град

Все повече бягащи от войната в Украйна намират работа у нас. Към момента над 5000 украински жители със статут на краткотрайна протекция в България са почнали работа.

Преди година и половина Анастасия Бушман напуща Украйна поради войната и отива в Берковица. Започнала да си търси работа и от Бюрото по труда в града й предложили две свободни позиции – като сервитьор и като шивач. " Аз търсих всякаква работа и избрах първата, която ми предложиха. Много удовлетворена “, споделя Настя. Тя стартира да работи като сервитьор в заведение в центъра на Берковица. Разказва, че най-трудно й било първоначално, тъй като не разбирала езика. Бързо обаче съумяла да се приспособява.

Работодателите на украинката също са удовлетворени от нея. " Справя се доста бързо, доста бързо привикна с работата, усвои всичко - и барман, и сервитьор. Изпълнителна е, усмихната е постоянно, клиентите доста я харесват и аз съм доста удовлетворена “, споделя шефът на заведението Лидия Димитрова.

Малко над 3 200 украински жители със статут на краткотрайна протекция у нас са почнали работа по план " Солидарност “. " Считам, че това е извънредно незадоволително, тъй като сме в рецесия. Може би програмата, в случай че беше за една година, щеше да е по-добре, само че ние по-късно си продължихме контракта, тъй като сме удовлетворени “, споделя още шефката на Настя. Има и бонуси, в случай че служащият остане на работа и след приключването на програмата. " Може да разчита на спомагателна дотацията, която е в границите на осигуровките върху минималната работна заплата, които са за сметка на работодателя за интервал, който е половината на самата субсидирана претовареност “, прецизира Светла Узунова, шеф Дирекция " Бюро по труда “ – Монтана пред NOVA.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР