Все повече българи избират да посрещнат Новата година извън дома

...
Все повече българи избират да посрещнат Новата година извън дома
Коментари Харесай

Хотелите и ресторантите във Варна са 100% резервирани за Нова година

Все повече българи избират да посрещнат Новата година отвън дома - в къща за посетители или в хотел. В курортите край Варна места в хотелите с три и повече звезди са резервирани още от октомври. Увеличава се и търсенето на скъпите хотелски пакети, надхвърлящи 800 лева, които включват няколко нощувки, празнична стратегия и СПА процедури.
В новогодишната нощ градските хотели във Варна ще бъдат заети най-много от българи. Сред тях, несъмнено, има и доста варненци. В някои заведения към момента има свободни места, за хората, които възнамеряват празничните дни в последния миг. За да ги привлекат, множеството заведения за хранене и питейни заведения залагат на българската кухня, само че поднесена в нетрадиционни разновидности. Същото се отнася и за напитките.

За новогодишната нощ заведенията във Варна избират да изненадат гостите си с разнообразно меню, в което са съчетани разнообразни познати и непознати усети.

Вериния Скипарнова, сложен шеф на хотел-ресторант във Варна: "Съчетание на европейската кухня, в тази ситуация приказваме за италианска, само че тъй че да бъде приложена за българския пазар. Октопод и обичайните зелеви сърми. "

Все повече гости на варненските заведения се интересуват от произхода на продуктите.

Вериния Скипарнова, сложен шеф на хотел-ресторант във Варна: "Изключително държат и то освен за новогодишното меню изобщо в менюто да участват типично български артикули. "

Тюляй Мехмедова, хазаин в бирария във Варна: "Ние търсим на пазара артикули, които са създадени в България, артикули, които са одобрени с български стандарт. Не се задоволяваме с артикули, които са заместители на това, което търсим. "

Освен многообразие в храната, заведенията разчитат и на разнообразни истински питиета, като да вземем за пример бира, създадена на място.

Валентин Лазаров, пивовар: "Правим класическа бира и 100 %. Няма ечемик, няма царевица, както се поставя в доста бири от тези огромните марки. "

Варненските ресторантьори са единомислещи, че културата на хранене на българина се е повишила с годините и те се стараят да поддържат по-висок стандарт, с цел да задоволят нарасналите упования.

Друга наклонност от последните години - от ден на ден хора избират да посрещнат празниците в къщи за посетители. Там могат да се допрян до обичайни традиции, както и да опитат локални ястия от домашно създадени артикули. Много такива къщи има в региона на Благоевград. Интересна е историята на семейство Шопови, които са едни от първите в Белица, които купуват остаряла кирпичена къща и я трансформират в атрактивно място за отдих и отмора. Предлагат на своите посетители достоверна домашна атмосфера и локални обичайни храни. За Коледа и Нова година имат към този момент направени резервации.

Вместо лукса на хотелите, хората в последно време избират да почиват измежду топлината и уюта на фамилните къщи за посетители, споделят Галина и Иван Шопови от Белица. Стопаните оферират на своите клиенти единствено домашно приготвени локални гозби, присъщи за този регион, като целоварчика, предястие, приготвено от алено цвекло.

Иван Шопов: "Цвеклото, когато се прибира от градината, почиства се хубаво и се постанова в бидон с малко сол, и като преседи към месец, цвеклото е готово за готвене. "

Галина Шопова: "Като се изкисне се нарязва сварява се, запържва се, поставя се чесън и е доста хубава салата. "

Иван Шопов: "Може и с фасул да се вари. И едно богатство вариво има - гулия, цвекло и месо от теле. "

За новогодишната софра домакините ще предложат на своите посетители и доста деликатеси, приготвени от дивечово месо.

"Със сина ми сме ловци и сме приготвили много деликатеси. Имаме суджуци, кървавици всичко от диво, тая година на сина се случи умъртви доста огромен глиган - над триста кг. ", споделя Шопов.

Гостите на семейство Галина и Иван Шопови могат да видят и доста естествени забележителности. По една от седемте екопътеки до курорта Семково ще стигнат до красиви планински реки и водопади.

Независимо дали сме избрали да посрещнем Новата година в петзвезден хотел, в къща за посетители или у дама най-важното е да сме с обичаните си хора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР