Все повече авиокомпании се присъединяват към призива на европейските лидери

...
Все повече авиокомпании се присъединяват към призива на европейските лидери
Коментари Харесай

Брюксел наложи нови санкции на Минск

Все повече самолетни компании се причисляват към апела на европейските водачи да спрат полети над територията на Беларус. Решението да се забрани на беларуски самолетни компании да летят до Европейския съюз беше взето на срещата на върха в Брюксел. Мащабът на глобите се уголемява след насилственото приземяване на аероплан на " Райънер " в Минск и задържането на двама от пасажерите.

Все по-трудно е да се повярва на версията на Минск: че самолетът на " Райънер " не е принуждаван от беларуски изтребител Миг-29 да обърне преди границата с Литва и че е бил получен сигнал за бомба на борда от ХАМАС.

От групировката отхвърлиха да за отправяли сходна опасност. А задържането на Роман Протасевич след кацането разсейва всяко подозрение за задачата на беларуските управляващи. 26-годишният опозиционен публицист, който работи от Полша и Литва и предизвиква митингите против президента Лукашенко, от дълго време е в листата на съперниците на режима му.

Протасевич е бил в Атина, с цел да отрази посещаване на Светлана Тихановска - лидерката на беларуската съпротива, която също работи в заточение от Литва.



Според очевидци при отклоняването на самолета журналистът е споделил, че в Минск го чака смъртна присъда. Беларуската държавна телевизия отхвърли като лъжливи изказванията, че Протасевич е в болница в тежко положение и излъчи видео, в което той твърди, че е добре.

" Намирам се в център за задържане номер 1 и мога да заявя, че нямам здравословни проблеми, в това число със сърцето или други органи. Отношението на чиновниците към мен е правилно и законосъобразно. Продължавам да подпомагам на следствието и давам показания с самопризнания за организирането на всеобщи вълнения в Минск ", показа Роман Протасевич, публицист.

Европейският съюз за радио и телевизия популяризира единствено стоп-кадър поради опасения, че видеозаписи, направени и популяризирани при сходни условия, могат да опонират на интернационалното право. Родителите на журналиста са уверени, че над сина им е оказан напън.

" Това не са негови думи, не е неговата интонация, наподобява доста запазен и се вижда, че е нервозен. Много е евентуално носът му да е строшен, тъй като формата му е изменена, а от лявата страна се вижда, че има пудра ", счита Дмитрий Протасевич, татко на задържания публицист.

Седем деятели от миналогодишните митинги, в това число и известния опозиционер Павел Северинец, бяха наказани на затвор от четири до седем години в Беларус по обвинявания, сходни на отправените против Роман Протасевич - за " образуване на всеобщи безредици ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР