Все по-вероятно изглежда войната в Афганистан да завърши с един

...
Все по-вероятно изглежда войната в Афганистан да завърши с един
Коментари Харесай

Бил Рожио: Ако талибаните се наложат в Северен Афганистан, това ще е краят на правителството в Кабул

Все по-вероятно наподобява войната в Афганистан да приключи с един безапелационен победител и повода за това за триумфите, извоювани от талибаните през последните седмици в северната част от страната, сподели за „ Събота 150 “ Бил Рожио, старши помощник на основаната във Вашингтон „ Фондация за отбрана на демокрациите “.

Той прави оценка заплахата от разпространяване на войната още по на север, в Таджикистан, като дребна на този стадий, само че предизвестява за бежанска вълна, която може да бъде усетена и в Европа.

Защо държавните сили се сринаха толкоз елементарно в северната част на страната?

Талибаните от години приготвят офанзивата си на север. Инфилтрирали са се в някои етнически общности като таджикската и узбекската. Използват връзките си с „ Ал Кайда “, както и нейните връзки с Ислямското придвижване на Узбекистан, Туркестанската ислямска партия (на уйгурите) и други групировки.

Контролът на тези северни региони от години е оспорван. Талибаните са там от дълго време. И по тази причина, щом президентът Байдън разгласи изтеглянето на американските сили, талибанската атака не закъсня. Афганистанските управляващи обаче се оказаха неподготвени. Армията е деморализирана - тъй като в доста случаи подразделения остават обсадени от талибаните в районни центрове седмици, месеци и даже години наред. И не получават подкрепления, муниции, храна. Някои от тях даже не са вземали заплати от месеци.

Затова, когато талибаните слагат изискване - на военните, а от време на време и на политическите водачи в съответните окръзи - предайте се или се сражавайте и умрете, доста региони попадат под техен надзор. Има случаи, в които обсадените избират да се бият, само че все по-често избират да се предадат без пердах. Защото по-късно талибаните не ги избиват, а ги пускат да си отидат по домовете, стига да обещаят да не се връщат в армията. Снимат ги и им записват имената, с цел да е ясно, че в случай че не изпълнят обещанието си, ще си платят.

Изтеглянето на Америка в действителност утежнява обстановката. Талибаните са надъхани, а афганистанските сили за сигурност се усещат изоставени и от Запада, и от личното им държавно управление и по тази причина в доста случаи поставят смирено оръжие.

Подцени ли Вашингтон психологическия резултат от оповестеното евакуиране от Афганистан?

Администрацията на Байдън и американската войска също бяха неподготвени за тази гневна талибанска атака. А трябваше да бъдат, тъй като тя беше предвидима още когато президентът разгласи на 14 април, че американците ще се изтеглят. Реално офанзивата стартира на 1 май - неспазения период от съглашението с талибаните. Тогава те направляваха 73 от общо 407 окръга в Афганистан, а в 210 контролът беше оспорван.

Към днешна дата 205 окръга са под талибански надзор, а 123 са оспорвани. Много от окръзите просто минаха на страната на талибаните, които се проведоха под носа на афганистанските сили за сигурност и на НАТО. А подготовката, прегрупирането на силите и предприемането на такава атака не е лесна работа. Очевидно разследващите данни са били нищожни или не са били нищожни, само че са били подценени. И в двата случая това не приказва добре за НАТО, Съединените щати и армията и разследващите служби на Афганистан.

Много борби се водят по едно и също време в Северен Афганистан - в Бадгис, Балх, Херат. Какъв е залогът? Какво ще завоюват талибаните във боен и в политически аспект и какво би изгубило държавното управление в Кабул?

Офанзивата на талибаните обгръща цялата страна, само че интервенцията им на север е извънредно умел ход - брилянтен и от тактическа, и от стратегическа позиция. Преди 11 септември 2001-а Северният съюз контролираше единствено към 10 % от територията на Афганистан, или две провинции - Бадахшан на североизток, която граничи с Китай и Пакистан, и Тахар (на таджикистанската граница). Бадахшан беше крепостта на Северния съюз. Днес обаче талибаните управляват 26 от 28-те окръга там, а основният град на провинцията е под блокада.

Талибаните изцяло пренаписаха сюжета. Северът е източникът на действителната власт на държавното управление в Кабул. От там произлиза силата на старите военачалници. Ще ви дам за образец Абдул Рашид Достум. До наскоро той бе вицепрезидент, а и маршал. Ако талибаните съумеят да вземат властта в следените от него провинции, какъв престиж ще има към този момент Достум?! Нито ще има кого да провежда към този момент, нито от кое място да генерира приходи. Талибаните безусловно го изкарват от играта.

За талибаните са значими и борбите в западната, югозападната, южната и източната част на Афганистан, само че там те от дълго време към този момент имат доста въздействие. Ако съумеят да завоюват севера обаче, това ще е краят - шах и мат за афганистанското държавно управление. Все още не всичко е изгубено и държавните сили могат да се опълчват уместно, само че не се вижда никакво прегрупиране, консолидиране и масирана контраатака. На всеки окръг, върху който армията успее да си върне контрола - а те не са доста - талибаните дават отговор като завладяват нови 10. Ако талибаните съумеят да завладеят Севера, те ще подкопаят основите на афганистанското държавно управление и тогава то ще се срине много бързо.

Стотици цивилни и военни бягат през границите с Таджикистан и Иран от началото на юли. Да чакаме ли по-голяма мигрантска вълна? Ще се усети ли и в Европа?

Да. С офанзивата на талибаните виждаме хиляди бежанци във всички прилежащи страни - и в Таджикистан, и в Иран, и в Пакистан. Да, ще забележим и напор на бежанци, които ще се опитат да влязат в Европа и преди този момент страни като Турция. Афганистанците към този момент десетилетия заплащат ужасната цена на тази война. Но талибаните това не ги интересува - тяхната основна цел е да вземат властта.

Талибанските делегати, които посетиха Москва в четвъртък и петък, увериха, че няма да позволен офанзиви през границата на Таджикистан. Според Вас може ли да им се има вяра? Ще прелее ли войната в централноазиатските републики?

Талибаните излъгаха за много неща до момента в който преговаряха (за изтеглянето на американците). Те трябваше, да вземем за пример, да сдържат „ Ал Кайда “. Излъгаха и когато твърдяха, че няма да влизат в основните градове на провинциите. А не щеш ли нападнаха Кандахар, а преди дни и Калаи Нау (на северозапад). Кундуз и Талокан (на североизток) също са подложени на набези.

Но това си заричане, мисля, талибаните ще спазят, тъй като преместването на бойните дейности в прилежащи страни не е в техен интерес. Това може да провокира отпор извън против опитите им да вземат под надзор Афганистан. Завладяването на Афганистан в този момент е техният главен приоритет. Нахлувания в прилежащите страни единствено ще застрашат тези старания.

В Москва талибаните дадоха обещание много неща - че ще градят афганистанска страна дружно с всички афганистанци, че ще се оправят с наркотрафика, че няма да разрешат на ИДИЛ да работи на афганистанска територия и така нататък Но самият факт, че избраха да създадат тези изказвания от съветската столица, не е ли индикативен за нова, по-голяма роля на Русия в района след отдръпването на НАТО от Афганистан?

Руската роля в Афганистан през днешния ден е лимитирана и ще си остане по този начин и в случай че талибаните вземат властта. Интересът на руснаците е основно в ограничението на джихадистите като групировката „ Ислямска страна “ в афганистанските лимити.

Но „ Ислямска страна “ е зложелател освен на Русия, на Запада и на Китай - тя е зложелател и на талибаните. Талибаните желаят да преобладават над джихада в Афганистан. Организации като „ Ал Кайда “ и „ Ислямското придвижване на Узбекистан “ са техни сътрудници. Но „ Ислямска страна “ е нещо друго - тя оспорва господството им в страната. Така че, когато декларират, че ще се борят с ИДИЛ, талибаните без подозрение ще го създадат. През годините те нееднократно нанасяха удари по „ Ислямска страна “ годините и ѝ нанесоха провали на доста места в Афганистан.

ИДИЛ към момента е мечтана плячка за талибаните, само че тъкмо в този момент те преследват по-голяма риба, имат пред себе си по-важни борби - борбите против афганистанското държавно управление. Щом се оправят с държавното управление в Кабул, ще се заемат и с „ Ислямска страна “.

Страни като Русия правят оценка действителната обстановка в Афганистан. За тях като че ли е изписано с огромни букви, че е прекомерно евентуално талибаните да излязат спечелили. И каквито и връзки да поддържат с талибаните, руснаците ще ги употребяват, с цел да държат джихада надалеч от своите граници.

Талибаните изпращат делегати в страни като Русия, Иран, Индонезия - те биха пратили хора, където и да е, с цел да завоюват легитимност пред света. Да разрешаваш на талибаните да посещават тази или онази страна и да работят като представители на Афганистан значи да легитимираш талибаните и в това време да делегитимираш афганистанското държавно управление.

„ Вероятността за единно държавно управление на Афганистан с надзор върху цялата страна е прекомерно дребна “. Това е един от мненията, които президентът Джо Байдън направи откакто удостовери, че американските войски ще се изтеглят до края на август. Бихте ли се съгласили с неговата оценка на обстановката? Очаквате ли Афганистан да фрагментира още повече?

Мисля, че вероятността от войната да излезе един победител е много огромна. Това може да отнеме на талибаните години, само че все още държавното управление губи борбата. Талибаните на процедура управляват половината страна. Една четвърт от териториите са противоречиви. Инициативата е у талибаните. Такава е обстановката през днешния ден.

Ако тази наклонност продължи, може би ще се стигне до нещо като ситуацията отпреди 11-ти септември 2001-а, когато Северният съюз се бореше против талибаните. Но в случай че през днешния ден талибаните завземат Севера, в случай че ситуацията, което се сътвори в Бадахшан, се резервира, по какъв начин ще оцелее Панджир? Панджирската котловина ще бъде като остров в морето от джихад. Ето за какво талибанската атака на север е толкоз значима за всички воюващи. И като следя развиването на събитията на терен - това, което талибаните реализираха в Бадахшан, Тахар, Кундуз, Бадгис и други северни провинции - всичко това прави завладяването на цялата страна от талибаните много по-вероятно, в сравнение с се смяташе до момента.
Интервюто с Бил Рожио можете да чуете в звуковия файл. 
 фотография: ЕПА/БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР