Все по-рядко у нас можем да кажем, че политиката и

...
Все по-рядко у нас можем да кажем, че политиката и
Коментари Харесай

„Големите на 20 век”: Пиарът на БСП събра 19 картини в изложба

Все по-рядко у нас можем да кажем, че политиката и изкуството намират пресечни точки. Тази седмица Валентин Кардамски, който е и художник, и пиар специалист в Българска социалистическа партия, откри своя галерия в Народното събрание. Тя е наречена „ Големите на 20 век”.

19 картини от една галерия - по този начин Валентин Кардамски е видял огромните персони на XX век. Сред тях доста държавници и политици - цар Борис и синът му Симеон Сакскобургготски, Желю Желев, Ахмед Доган, Людмила Живкова, Сергей Станишев и Николай Добрев. Самият създател обаче избира за своя емблема различен.

„ Това е дядо Добри Святият. Това е последната картина, която нарисувах за изложбата. Първата беше на Давид, а тази беше последната. Искаше ми се да се гледат един различен. И сред погледите им да минават общественици, политици”, разкрива той.

И те минаваха. Някои даже съумяха да видят себе се.

„ Беше ми забавно до каква степен този портрет отразява характера ми. Според мен демонстрира, че има непримиримост, само че уповавам се, и задоволително мекост, не съм хардлайнер”, разяснява водачът на ПЕС Сергей Станишев.

Други пък видяха партийния си водач. И потърсиха логичност в подредената галерия. „ Авторът е уловил това характерно лъчение, което има почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Имаме голяма потребност от своите престижи, от своите визионери и от хора, които да следваме”, разяснява депутатът и пиар на Движение за права и свободи Велислава Кръстева.

Сред определените персони на век XX век Валентин Кардамски е подредил още Йордан Радичков, Нешка Робева, Ванга, Лили Иванова и Стоянка Мутафова.

От Българска социалистическа партия обаче избраха да купят различен портрет - на Радой Ралин.

Цената на картините варираше от 3500 до 7000 лв.. Това обаче не стресна евентуалните купувачи.

В изложбата от 19 картини най-скъпата е „ Давид - Народът”.

Интерес към картините с изключение на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи демонстрираха и от президентството. От там нарекоха изложбата централизация на българския преход.

„ Ако забравим тези облици, това значи да изтрием себе си. Зная, че част от приходите от тази галерия ще отидат за деца, лишени от наставнически грижи, само че носят гения в себе си и би трябвало да бъдат поощрявани”, уточни вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според гостите на събитието огромните отсъстващи измежду картините на тази галерия са Иван Костов, Георги Първанов, Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР