Все по-малко хора говорят за криптовалути, през последните седмици. И

...
Все по-малко хора говорят за криптовалути, през последните седмици. И
Коментари Харесай

За общото между златото и биткойна и защо да не отписвате още криптовалутите

Все по-малко хора приказват за криптовалути, през последните седмици. И това не е изключително изненадващо, поради на обстоятелството, че биткойнът и компания, означиха съществени загуби от началото на годината.

Биткойнът - най-голямата, измежду цифровите валути, доближи най-ниска стойност от едвам 6 000 $, откакто в средата на декември, се увеличи до исторически връх от 20 000 $.

Както някои анализатори споделят обаче, не бързайте да отписвате биткойна. Според Томи Лий, звездата на Fundstrat, биткойнът може да нарастне до 20 000 $, освен това едвам до юни месец.

Това би било близо два пъти, по отношение на актуалните му равнища на търговия. До края на годината пък, Лий чака биткойнът да се търгува при равнища от 25 000 $. Тези прогнози, специалистът направи в изявление за финансовото издание CNBC.

Японската онлайн верига за електронна търговия - Rakuten разгласи в края на февруари, че възнамерява да пусне своя лична цифрова валута, което съгласно Лий, е следващото доказателство за привлекателността на блокчейн-технологията.

Всъщност Лий е прочут с точните си прогнози за биткойна. Когато криптовалутата се търгуваше през миналата година при равнища от към 4000 $, Лий предвижда, че ще забележим равнища от 22 000 $, до 2022-ра година. Е прогнозата му, сякаш изпревари времето си, откакто биткойнът нарастна до близо 20 000 $, през декември на предходната година.

Но дано да се върнем към това, което караше Лий да има вяра, че биткойнът има капацитет да нарастне над 20 000 $, когато криптовалутата бе пет пъти по-евтина.

" Kpиптoвaлyтитe ĸaнибaлизиpaт тъpceнeтo нa злaтo. Битĸoйнът зaплaшитeлнo ce пpeвpъщa в нoвия нaчин зa cъxpaнeниe нa cтoйнocт. Инвecтитopитe би cлeдвaлo дa идeнтифициpaт cтpaтeгии зa дa ce възпoлзвaт oт нoвия пoтeнциaл пpи ĸpиптoвaлyтитe ", разяснява преди към година Лий.

" Eдин пoтeнциaлeн фaĸтop, ĸoйтo мoжe дa дoвeдe дo избyxвaнe в cтoйнocттa нa ĸpиптoвaлyтитe мoжe дa ca пoтeнциaлни пoĸyпĸи нa ĸpиптoвaлyти oт cтpaнa нa цeнтpaлнитe бaнĸи. Cyмapнaтa ĸaпитaлизaция нa битĸoйн в мoмeнтa e oĸoлo 42 милиapдa дoлapa. И aĸo тя ce пoвиши дo 500 милиapдa дoлapa, нaпълнo e възмoжнo в игpaтa дa ce вĸлючaт и цeнтpaлнитe бaнĸи. Цeнтpaлнитe бaнĸи, вeчe глeдaт ĸъм тaзи възмoжнocт. Cпopeд нac, тoвa мoжe дa e иcтинcĸи фaĸтop зa пpoмянa нa игpaтa ", ĸoмeнтиpa още Лий в едно от многочислените си изявленията.

Какви са приликите и разликите сред златото и биткойна

Може да се каже, че криптовалутите в известна степен наподобяват на златото. Те нямат вътрешна стойност, само че пък сходно на златото, могат да се трансфорат в метод за запазване на цената. В бъдеще цената им може да се влияе значително от търсенето на акции на основани върху тях индексни фондове.

Ситуацията обаче, при криптовалутите се усложнява доста повече. Първо, криптовалутите нямат корелация с никой различен актив. За съпоставяне златото е корелирано с придвижването на $.

Криптовалутите нямат корелация с геополитечски опасности. Търсенето на криптовалути, към момента не се предопределя по направление на централните банки, като липсват доста фондове, основани върху придвижването в цената им.

Криптовалутите, могат да са обект на регулация, за колкото и децентрализирани да се показват. Последните доказателство за това пристигнаха по направление на Китай и Южна корея. А опитите за сходна регулация, оказаха пагубно въздействие върху цената на цифровите монети и значително предопределиха срутва в цената им.

Криптовалутите, могат да станат обект на киберкражби. Като тук разбирайте освен обири от електронни портфейли, само че и обири от лъжливи схеми, нерегулирани тържища, лъжливи търговци и така нататък Да не приказваме, че от всички нови криптовалути, които излизат непрекъснато и дават обещание на вложителите да ги създадат богати, доста въобще няма да съществуват след известно време. Тук още веднъж е налице аналогия със златото, което някой може да Ви открадне, в случай че не го съхранявате по верния метод, който несъмнено е и доста по-скъп и прибавя основни разноски (става въпрос за сейфове).

В този ред на мисли, златото може да се дефинира, като надалеч по-сигурен за вложителите инструмент.

И въпреки всичко, предлагането на златото е лимитирано. За разлика от това, предлагането на криптоваулти, може да е безкрайно. Това, че предлагането на биткойн е лимитирано до 21 милиона монети, не значи, че криптовалутата не може да се раздели на още 100 други монети, които да наводнят предлагането.

В допълнение, виждаме, че непрекъснато излизат нови цифрови валути, с огромни обещания и празна кошница.

Въпросът, който би следвало да си задават вложителите е ще съществуват ли криптовалутите в бъдеще. Защото златото ще е там..., въпреки и да може да е доста по-слабо в сравнение с е сега.

Следващият въпрос е, кои криптовалути ще оцелеят и можете ли вярно да прецените и прогнозирате това. Нещо като да откриете идващия Фейсбук или Apple.

И да... Криптовалутите могат да нарастнат още доста. Могат даже в един миг да изместят златото, като желан инструмент за запазване на цената освен от самостоятелните вложители, само че и от централните банки. И въпреки всичко... Може би ще ни е належащо още доста време, с цел да добием повече изясненост по тези въпроси.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР