Все по често днес хората се връщат към храни, които

...
Все по често днес хората се връщат към храни, които
Коментари Харесай

Овесени Трици

Все по постоянно през днешния ден хората се връщат към храни, които са били необятно публикувани в древността. Някои от старите култури са били с голямо значение за изхранване на хората и имат забележителен и подценен принос за човечеството, а по-късно несправедливо са забравени.

Днес още веднъж хората ги преоткриват и те заемат справедливо място измежду храната на трапезата. Такава просвета е овесът. Става все по-ясно, че това е една от най-ценните храни и неслучайно овесените ядки през днешния ден се считат за отлична здравословна закуска.

Наред с ядката на това растение обаче се получава и различен артикул - овесените трици. И те, ненадейно, се оказват хранителен артикул с голяма роля в профилактиката. Тяхното директно, мощно и научно потвърдено влияние е върху двата най-мощни врагове на хората в модерните времена - холестеролът и ракът. Те са оръжие и против още два незаобиколими фактора за утежняване на здравето диабетът и свръх тежестта. Ето за какво овесените трици би трябвало да участват в менюто на всеки човек, угрижен за здравето си.

Какво можем да научим за тази позабравена потребна храна?

Описание на овесените трици

Овесът, сходно на житото, се състои от зърно и защитна обвивка. Хранителното вещество на зърнената просвета е събрано в зърното и от него се вършат овесено брашно и овесени ядки.

Това, което обгръща зърното, са триците. Те се получават като при обработка на овесеното зърно се отстранява неядливата външна обвивка. Триците са директно под нея и също се отстраняват. По този метод триците нямат общо със зърнената просвета. Зърното е лишено от триците при обработката.

Те са нормално храна за животните, тъй като човешкият организъм не има ензими, с които да ги разгражда. Този факт обаче им придава неповторими свойства. Те минават през целия храносмилателен тракт, изпълнявайки ролята на пълнежа, който устоява на всички химически и физически офанзиви по пътя си. Същевременно носят неразтворими влакнини във високи дози. Благодарение на това си свойство овесените трици попиват, залепват за себе си и задържат всички субстанции, с които имат директен допир.

Преминавайки през цялата дължина на тънките вътрешности, те поемат част от погълнатата храна и я изнасят на открито. Затова са главен асистент в диетите за намаляване.

Неразтворимите фибри могат да уталожат глада и да подобрят чревната непроходимост, само че нервират по-чувствителните вътрешности. В същото време овесените трици съдържат всички потребни биологично дейни субстанции на зърнената просвета овес, с които обогатяват тялото.

Основни характерности на овесените трици

Калории в овесените трици

 Овесени трици консумация

Овесът, откакто се обработи, е доста известен измежду почитателите на диетата на Дюкан, тъй като е ниско калоричен.

Овесената каша съдържа 20 % фибри, ликопен, ненаситени мазнини, протеини и аминокиселини.

Калоричното наличие на овесените трици е 256 килокалории на 100 грама изсъхнал артикул.

За отслабващите високите калории компенсират способността на триците да всмукват течност, бързо да се наситят и да въздействат на чревния тракт.

Въглехидрати в овесените трици

Въпреки че съдържат доста въглехидрати, съвсем всички са неразтворими фибри. Триците не се усвояват или по-точно се усвояват по този начин, че калориите се доставят в тялото извънредно от мазнини или протеини. Съдържанието на въглехидрати в 100 грама артикул е друго, според от факторите при произвеждане.

Овесените трици, отслабването и другите изгоди от тях за организма

 Овесени Трици

Овесените трици подкрепят процеса на намаляване като лишават част от калориите от признатата храна, усилват размера си в стомаха и основават възприятие за задоволеност. Препоръчва се да се пие повече вода при потреблението им. Те се обработват и топлинно и се подготвят разнообразни сладки и солени храни, с които се заместват въглехидратите в хранителната диета.

- Влакнините в триците забавят прекосяването на захарите в кръвта и по този начин се поставя спирачка пред отделянето на инсулин. А от инсулина се пълнее, тъй като той по едно и също време подтиква апетита и улеснява складирането на мазнини. Колкото повече инсулин има в кръвта, толкоз повече мазнини се трупат;

- Овесените трици подкрепят и изхвърлянето на част от мазнините, които одобряваме - без значение дали са растителни или скотски. Благодарение на водата в тях се предотвратява запекът, който съпровожда доста диети;

- Овесените трици чистят неприятния холестерол в кръвта. Той задръства артериите и е причина за сърдечни болести. Редовната консумация на овесени трици понижава холестерола с 15 %, колкото и доста медикаменти, одобрявани с тази цел;

- Този артикул е доста потребен за диабетици с вид 2. Едно от свойствата на триците е да забавят проникването на захари в организма. Най-полезни са при започване на диабета. Те могат да забавят развиването на болестта;

- Овесените трици имат и други изгоди - те имат жлъчегонно деяние и могат да отстраняват стагнациите на жлъчката. В резултат на това приключването на жлъчка в червата се възстановява. Затова са потребни при панкреатит и холецистит;

- Обвивката на овесените зърна се грижи и за хубостта, предотвратявайки стареенето. Те извличат тежките метали от тялото, форсират възобновяване на клетките и забавят появяването на бръчки;

- Продуктът може да защищити сърцето и кръвоносните съдове, елиминирайки риска от инсулт;

- Профилактира затлъстяването, което е причина за доста здравословни проблеми.

Противопоказания и вреди от потреблението на овесени трици

Този артикул може да навреди на организма, в случай че се употребява в чист тип в огромни количества, тъй като усвояването на калция и магнезия се затруднява. Консумацията след дълготрайно накисване може да докара до стомашни болки. Противопоказанията за потребление са при следните болести:

- Язва на стомаха;

- Гастрит;

- Колит.

Как се употребяват овесени трици

 Овесени трици

Използват се независимо, без други съставки, а също и като част от печени или млечни артикули. Перфектно допълват кефир или кисело мляко, плодови салати и плодове. Може с тях да се подготви зърнена закуска.

Овесени трици се срещат и в здравословни торти, сладки рула, пълнозърнести сладкиши и самун. На основата им се вършат палачинки и кифли. Най-популярен артикул с тях са бисквитите. Могат да се създадат с присъединяване на в допълнение брашно или без него.

Задушени трици може да се прибавят към супата, а запарени са подобаващи за обогатяване на зеленчукови и плодови салати. Колкото и необичайно да звучи, те си партнират добре с киселото зеле.

Добавени към тестото, или поръсени върху печивото, овесените трици ще донесат изгода за организма. Добър тандем вършат с брашно, яйца, млечни артикули и билки.

Ако се употребяват независимо, усетът им може да се усъвършенства, като се добави мед, сушени или пресни плодове, ядки или мляко.

Приложение на овесени трици при диета за намаляване

Продуктът може да се добави към главното ядене или да се взима под избран модел. Трифазната диета с овесени ядки предлага следното:

- Първият стадий включва 10-12 дни, през които овесените ядки се взимат по 1 ч.л., запарени в 1/3 ч.ч. гореща вода. Охлажда се, източва се течността и се разделя на 3 приема;

- Вторият стадий продължава 2 седмици, през което време се яде отварата от 2 супени лъжици овесени трици, разграничени на три приема;

- На третия стадий се употребяват по 2 супени лъжици на всяко ястие, към този момент сухи. Може да се сипят и в айряна. Диетата на този стадий трае 2 месеца.

С овсени трици може да приготвите още:

- здравословни десерти;

- веган бонбони;

- овесени бисквити.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР