Все по-актуално става квадратчето Не подкрепям никого, коментира пред БНР

...
Все по-актуално става квадратчето Не подкрепям никого, коментира пред БНР
Коментари Харесай

Какъв е профилът на чекналите "Не подкрепям никого"

Все по-актуално става квадратчето " Не поддържам никого ", разяснява пред БНР социологът от " Галъп интернешънъл болкан " Яница Петкова.

" Избирателят, който зачертава това квадратче, е основно от женски пол. Преимуществено дами, също така млади дами. 60 на 100 от всички отбелязали това квадратче са дами, съвсем 1/3 от всички отбелязали това квадратче са на възраст до 30 години. Отличително е по-високото обучение, поданици на столицата или огромните регионални центрове. Това са дейни, млади, образовани, интелигентни хора, разочаровани от политическите партии, с ниско доверие в политическите партии, само че с готовност за се включат в публичните процеси. "

При демографския профил на партиите няма изненади, регистрират от " Галъп ".

По-младежки профил има Демократична България. Движение за права и свободи също има по-младежки избор, това прави усещане и при " Възраждане ", съотносимо към вота на ПП-ДБ. Има Такъв Народ също резервира своя юношески образ - съвсем 1/3 от гласовете за тях са мблади хора, означи социологът.

Възрастните хора гласоподават главно за Българска социалистическа партия. Така предстоящият спад в поддръжката за тази партия не се осъществя, тя повтори резултата си и го резервира, въпреки и невисок, уточни Петкова. 2/3 от техния електорат е над 60-годишна възраст, добави тя. Изводът: Българска социалистическа партия се резервира като водеща партия измежду гласоподавателите в пенсионна възраст. Аналог може да се търси при Левицата, като една четвърт от респондентите са над 60 години.

Партии като " Възраждане " имат преди всичко мъжки избор. При ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има малко повече дами, в сравнение с мъже, само че това се дължи най-много на възрастта на респондентите, очерта различен аспект на изборните резултати Яница Петкова.

В столицата водеща е обединението ПП-ДБ, а ГЕРБ-СДС изостават. Съюзът ПП-ДБ ще е постоянен до локалните избори, с цел да се опитат да се възползват от това преимущество, счита социологът от " Галъп ".

В регионалните центрове конкуренцията сред първите две обединения е доста по-отчетлива.

" И " Възраждане " имат своите поддръжници в регионалните градове, и Българска социалистическа партия. "

Спрямо просветителния статус - повече висшисти са дали своят вот за ПП-ДБ, 65% от техните гласоподаватели. При ГЕРБ-СДС дяловете на хората с висше и приблизително обучение са разпределени съвсем поравно. При Левицата прави усещане, че 2/3 от гласоподавателите са с висше обучение.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР