Все пак се намери един български политик, макар и неактивен

...
Все пак се намери един български политик, макар и неактивен
Коментари Харесай

Иван Костов: Радев узурпира власт. Забравя, че не той е суверенът в парламентарна република

Все отново се откри един български политик, въпреки и неактивен сега, който да назова събитията, провокирани от президента, с същинските им имена. Увлечени от еуфорията около изборите и опитващи да не се конфронтират с Румен Радев и неговата фенска маса, настоящите водачи на партии и обединения не помниха за срамната обстановка, в която президентът сложи България пред Европа и света. Най-сетне Иван Костов произнесе думата, от която бягат днешните ни политици.

„ Румен Радев узурпира* власт със своите изявления за самодейността на Европейската организация за защита да се дават муниции на Украйна “, съобщи пред. Бившият министър председател напомни, че Народното събрание на два пъти (на 3 ноември и на 9 декември 2022 г.) задължи държавното управление да даде нужното военно съоръжение на Украйна.

„ Радев споделя, че пази суверенна позиция на страната. Той няма това право, тъй като не е той суверенът на властта. Няма право да споделя какво е решил, тъй като суверенът – Народното събрание – е задължил държавното управление “, изясни конституционната обстановка Костов.

Радев споделя: „ в случай че Народното събрание още веднъж призове за доставка на оръжие “. „ Парламентът не приканва. Той взема решение и задължава държавното управление. Правителството не може да откаже да извърши обвързване, което му е вменено от Народното събрание “, посочи някогашният министър-председател.

Според Иван Костов Радев се бори за „ някакво състезание в левицата “: „ Той отхвърля да е президент на целия народ и отива да стане президент на „ Левицата! “ и на „ Възраждане “.

Не се вижда излаз и след тези избори, разяснява още някогашният министър председател. „ Неспособността да се сформира държавно управление към този момент няколко пъти отпъжда гласоподавателите от урните и това понижава общото доверие в политическите партии. И те, в тази сложна за тях обстановка, се пробват да запазят твърдите си ядра. Успешните акции нападат периферни гласоподаватели, пробват се да привлекат нови гласоподаватели, до момента в който сега, когато всичко се свива, се пробват да запазят твърдите си ядра. Затова в държанието на партиите има толкоз доста червени линии. Те са, с цел да запазят твърдите си ядра. “

Иван Костов разяснява хипотезата за допустимо държавно управление на така наречен „ хартиена коалиция “ (ГЕРБ, Българска социалистическа партия и ДПС), без значение коя е политическата групировка, спечелила вота на 2 април. „ Ако това нещо се случи, те ще възобновят позициите си в доста от основните институции в страната. Това дава обещание продължаващо надълбоко разделяне в обществото, тъй като по основния въпрос – войната в Украйна – те са на друга позиция “.

Друг вид е да се потърси огромна коалиция, „ за която мнозина анализатори, доближени до ГЕРБ, подмятат в общественото пространство “.

По думите му правителство на малцинството, което да бъде гласувано от болшинството в Народното събрание, може незабавно да бъде разтърсено, тъй като Народното събрание диктува държанието на държавното управление: „ Едно болшинство в Народното събрание против едно държавно управление на малцинството – ще го направи на нищо за един месец единствено “, акцентира Костов.

* узурпа̀тор: Лице, което нелегално заграбва власт или непознати пълномощия; Синоними: изедник, бандит, грабител. (Речник на българския език, б. р.)

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР