Все още няма яснота кога точно ще стартира синята зона

...
Все още няма яснота кога точно ще стартира синята зона
Коментари Харесай

Приемат документи за синята зона във Варна, в почивните дни ще е безплатно

Все още няма изясненост по кое време тъкмо ще започва синята зона във Варна, само че към този момент се одобряват документи. Това заяви през днешния ден шефът на общинското дружество " Паркинги и синя зона " Младен Иванов, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Той посочи, че старта на зоната зависи от приключването на асфалтирането и маркировката по още няколко централни варненски улици. 

Заявления могат да бъдат подавани по електронен път на www.varnaparking.bg или на книжен притежател в Центъра за административно обслужване на адрес ул. " Александър Рачински " №29 във Варна. 

Ето и най-важната информация за " Синята зона ":

Обхват – лимитира се от следните булеварди и улици: бул. “Христо Ботев “, бул. “Мария Луиза “, бул. “Осми крайморски полк “, бул. “Цар Освободител “, бул. “Приморски “ и ул. “Девня “. По граничните булеварди и улици, посочващи обсега на зоната, работи режим на почасово платено паркиране “СИНЯ ЗОНА “.

Подзона 1 - включва и се лимитира от булеварди и улици: бул. “Христо Ботев “, ул. “Преслав “, ул. “Цар Симеон I “, бул. “Приморски “ и ул. “Девня “.

Подзона 2 - включва и се лимитира от булеварди и улици: ул. “Преслав “, ул. “Цар Симеон I “, бул. “Приморски “, ул. “Княз Александър Батенберг “, ул. “Шипка “ и бул. “Мария Луиза “.

Подзона 3 - включва и се лимитира от булеварди и улици: ул. “Шипка “, ул. “Княз Александър Батенберг “, бул. “Приморски “, бул. “Сливница “ и бул. “Мария Луиза “.

Подзона 4 - включва и се лимитира от булеварди и улици: бул. “Сливница “, бул. “Приморски “, бул. “Цар Освободител “ и бул. “Осми крайморски полк “.
Режими на прилагане на синя зона
Паркиране за електрически автомобили и двуколесни ППС
На територията на Община Варна електрическите автомобили и двуколесните ППС паркират гратис.

За двуколесните ППС се дефинира 1 /едно/ паркомясто на 100 от общия брой на местата за паркиране в зоните за почасово платено паркиране.

Лицата, искащи да употребяват услугата гратис паркиране за електрически автомобил, подават заявление по пример до Общинско дружество " Общински паркинги и синя зона ", като към него ползват документ, удостоверяващ платена застраховка “Гражданска отговорност “ на електрическия автомобил. При подаване на заявката лицата показват за информация персонална карта и регистрационния ваучър на електрическия автомобил.

Разрешителното се издава в период до 15 работни дни, след подаване на нужните документи.

На улици, булеварди и площади - общинска благосъстоятелност и инсталирани зарядни станции за електрически автомобили, благосъстоятелност на община Варна, електрическите автомобили зареждат с електрическа енергия гратис.

На територията на община Варна в откритите паркинг-зони с режим на краткотрайно платено паркиране " Синя зона “, се обезпечават избран брой закрепени и обозначени места за преференциално паркиране на ППС, пренасящи хора с трайни увреждания без възнаграждение до 3 /три/ часа.

При дефицит на паркоместа, паркирането се прави при режим на почасово платено паркиране.

Лицата с трайни увреждания, искащи да се възползват от преференциите, подават заявление към дирекция " Здравеопазване ", към община Варна.

Контролът на паркиране на ППС, пренасящи хора с трайни увреждания, се реализира от чиновниците на Общинско дружество " Общински паркинги и синя зона “.

При непозволено прилагане на карта за преференциално паркиране на ППС, пренасящо хора с трайни увреждания, служителят на Общинско дружество " Общински паркинги и синя зона “ лишава картата, която се връща на органа, издал същата.

Служителите на Общинско дружество " Общински паркинги и синя зона “ правят контролни инспекции до каква степен преференциалното паркиране на ППС, пренасящи хора с трайни увреждания, е осъществено при съблюдаване на нормативните условия, както и изискват и доказателства от лидера на съответното ППС, за това, че е паркирано при наличието на лицето - собственик на картата, с която същото ППС е обозначено.

При определяне на противоречие сред картата и лицето, което я употребява и/или при определяне на непозволено прилагане, служителят на Общинско дружество " Общински паркинги и синя зона “ изземва картата, като нарушителят предстои на глоба по общия ред. Иззетата карта се предава на органа, издал същата, за връщане на притежателя.

На улици, булеварди и площади - общинска благосъстоятелност е въведен режим " локално платено паркиране на ППС за търговци “, чийто ползватели са търговци, по смисъла на комерсиалния закон, лица упражняващи свободна специалност, нотариуси и частни правосъдни реализатори, които ръководят ППС по силата на право на благосъстоятелност, или на правно съображение, друго от правото на благосъстоятелност, и са с административен адрес, на който субекта действително реализира комерсиална активност, еднакъв с адреса на обособения нежилищен парцел в обсега на синя зона. Това право се дава да паркират ППС в рамките на съответна подзона, от зоните за почасово платено паркиране, в която попада адресът на обособения нежилищен парцел. Ползвателите с адрес на гранична улица на подзоните имат право да изберат в коя подзона да употребяват правото на паркиране. Правото на паркиране се дава против възнаграждение.

Цени за локално платено паркиране за търговци в " синя зона “:

За зона " Център “ - 150 лв. на месец с включително Данък добавена стойност или 1650 лв. с включително Данък добавена стойност за 12 месеца.

На улици, булеварди и площади - общинска благосъстоятелност, с въведен режим на почасово платено паркиране, се вкарва режим на локално платено паркиране на ППС, чийто ползватели са от семейството на притежатели или наематели на обособени жилищни парцели, попадащи в зоните за почасово платено паркиране, и са с непрекъснат адрес, еднакъв с адреса на жилищния парцел.

Това право се дава на физически лица, които ръководят ППС по силата на право на благосъстоятелност, или на правно съображение, друго от правото на благосъстоятелност, и са с непрекъснат адрес, еднакъв с адреса на обособения жилищен парцел, който употребяват за жилищни потребности.

Паркирането се реализира в рамките на съответна подзона, от зоните за почасово платено паркиране, в която попада адресът на обособения жилищен парцел. Живущите на гранични улици сред подзоните имат право да изберат в коя подзона да придобият право на паркиране. Правото на паркиране се дава против възнаграждение.

Правото за паркиране се ползва за два автомобила на самостоятелен жилищен парцел. За втори автомобил лицата заплащат двойния размер на сумата за първи автомобил. Първи автомобил е този, който е деклариран първи по време. Когато жилището е съсобствено, всеки от съсобствениците може да съобщи " първи автомобил “ в сходство с предходното изречение.

Лицата, искащи да употребяват услугата локално платено паркиране, подават заявление по пример до Общинско дружество " Общински паркинги и синя зона ", в което заявяват събитията, установяващи правото да паркират и показват за информация следните документи в оригинал:

персонална карта или уверение за непрекъснато или дълготрайно пребиваване; свидетелство за регистрация на ППС, в което адресът, посочен в бранш С 2.3 или С.3, е еднакъв с непрекъснатия адрес на притежателя на същото ППС.

Ползвателите на ППС показват за информация удостоверение за регистрация на ППС, в което адресът, вписан в бранш С 2.3 или С.3, е еднакъв с непрекъснатия адрес на ползвателя на същото ППС;

документ, доказващ годното правно съображение за прилагане на ППС при положение, че не са притежатели. При изискване, че управляват автомобила по силата на правно съображение, друго от правно съображение на благосъстоятелност, да са вписани в свидетелството за регистрация на автомобила в бранш С.3;
нотариален акт за благосъстоятелност или различен документ за благосъстоятелност на обособения жилищен парцел или контракт за наем на обособения жилищен парцел.

Разрешение да употребяват услугата локално платено паркиране се дава в период до 15 работни дни, след показване на нужните документи.

Срокът на разрешението за паркиране по непрекъснат адрес е 12 месеца от датата на издаване.

В случай на установени несъответствия в показаните документи, на заявителя се дава четиринадесетдневен период за отстраняването им. Неотстраняването в този период е съображение за преустановяване на процедурата за издаване на разрешението.

Разрешението се дава на лицето, подало заявката, единствено след възнаграждение за услугата в размера, избран с решение на Общински съвет - Варна.

При отсъствие за приемане на разрешението или неплащане в период до 15 работни дни, от датата на подаване на заявката, процедурата по издаване на разрешението се приключва и лицето желаещо да употребява услугата, подава ново заявление и показва още веднъж документи.

Издаденото позволение за дванадесет месеца може да се заплати еднократно или помесечно.

При помесечно заплащане на услугата локално платено паркиране, разрешението е годно до 3 (три) работни дни, считано от крайната дата, за която е заплатено. При непостъпило заплащане в период, разрешението се анулира и същото може да бъде издадено още веднъж след подаване на заявление.

При смяна на непрекъснат адрес с различен адрес в синя зона, лицето, ползващо услугата локално платено паркиране, подава ново заявление.

При настъпили условия, водещи до отпадане на правото, в границите на периода на годност на издаденото позволение, на лицето се възвръща остатъка от еднократно заплатената от него цена за прилагане на услугата локално платено паркиране. Възстановява се размерът за оставащите цялостни месеци до края на периода на годност.

След приключване на периода на годност на издаденото позволение, лицата искащи да продължат използването на услугата подават още веднъж заявление.

При смяна на събитията, декларирани в заявката, лицата, ползващи услугата, са длъжни в 14-дневен период да уведомят документално Общинско дружество " Общински паркинги и синя зона ", за настъпилите промени.

На лицата заявили погрешни условия и/или показали към заявката документи с погрешно наличие, не се дава позволение за локално платено паркиране, като се осведомят способените органи.

В случаите на следващо открити декларирани погрешни условия и/или показани към заявката документи с погрешно наличие, недекларирани промени в събитията и условията, разрешението се анулира.

Разрешението не дава права за паркиране отвън избраната подзона за локално платено паркиране, за която е избран и в която попада адресът на обособения жилищен парцел, в който ползвателите на услугата " локално платено паркиране “ живеят.

Цени за локално платено паркиране за живущи в " синя зона “:

за първи автомобил - 5 лв. на месец с включително Данък добавена стойност или 55 лв. с включително Данък добавена стойност за 12 месеца.
за втори автомобил - 10 лв. на месец включително Данък добавена стойност или 110 лв. с включително Данък добавена стойност за 12 месеца.

Ето и методите на възнаграждение:
Паркиране посредством Мобилно приложение - " Виртуален паркинг метър “Мобилното приложение дава опция за избиране на интервал за паркиране сред 30 минути и 3 часа. Също по този начин може да запазите номерата на разнообразни коли за бърз достъп.

Може да изтеглите приложението за Android или iOS, след което би трябвало да се регистрирате и да заредите вашия виртуален портфейл.

Паркиране посредством SMSКлиентите на българските мобилни оператори изпращат SMS на номер 1352 с текст номера на автомобила. Съдържанието на SMS би трябвало да възпроизвежда безусловно наличието на табелата с регистрационния номер на съответното ППС. Системата приема изписване на кирилица и латинаца с най-много допустими 10 символа.

Пример: 
В 1234 АВ – правилно 
V 1234 AV - погрешно

Таксуването на паркиране с един SMS е за 1 час. Цената за един брой е 1 лев плюс цената на SMS-a.

Успешно възнаграждение се смята осъществено, когато клиента получи назад потвърдително известие.

Системата изпраща предупредително известие 5 минути преди приключване на интервала за паркиране.

Клиентите могат да изпратят SMS за съответния автомобил преди приключване на настоящия обезщетен интервал. В този случай паркирането се удължава с още 1 час. Максималния интервал за престой е 3 часа. При постигане на оптималния интервал системата няма да приема и таксува опити за следващи заплащания и клиента би трябвало да реалокира своя автомобил отвън рамките на " Синя зона “. Нов 3-часов интервал може да стартира откакто изминат 30 минути от приключването на предходния интервал.

При приемане на SMS след среднощ и преди започване на работното време на " Синя зона “ или в почивен ден, системата записва " отсрочено “ паркиране с начален час съвпадащ с идващото начало на работно време за " Синя зона “.

Номерата на вашите ППС и виртуалния портфейл автоматизирано се синхронизират с мобилното приложение. Също по този начин може да избирате интервал за паркиране от 30 минути до 3 часа.

За живущи и търговци в зоната, регистрацията дава опция за подаване на заявки онлайн.

Заплащане на паркиране се прави в търговски обекти маркирани със стикер.

Цени за краткотрайно паркиране в " Синя зона “ по чл.26 от НОДТОВ - 1 лев на час с включително Данък добавена стойност.

Цени за локално платено паркиране за живущи в " Синя зона “ по член 32 от НОДТОВ

за първи автомобил - 5 лв. на месец с включително Данък добавена стойност или 55 лв. с включително Данък добавена стойност за 12 месеца.
за втори автомобил - 10 лв. на месец с включително Данък добавена стойност или 110 лв. с включително Данък добавена стойност за 12 месеца.
Цени за локално платено паркиране за търговци в " Синя зона “ по член 31 от НОДТОВ:

за зона " Център “ - т.1 от Приложение №3 на НОДТОВ - 150 лв. на месец с включително Данък добавена стойност или 1650 лв. с включително Данък добавена стойност за 12 месеца.
за зона " Широк Център “ - т.2 от Приложение №3 на НОДТОВ - 120 лв. на месец с включително Данък добавена стойност или 1320 лв. с включително Данък добавена стойност за 12 месеца.
Цени за платено паркиране вид " Служебен абонамент “ по член 30 от НОДТОВ:

за зона " Център “ - т.1 от Приложение №3 на НОДТОВ - 350 лв. на месец с включително Данък добавена стойност или 3850 лв. с включително Данък добавена стойност за 12 месеца.
за зона " Широк Център “ - т.2 от Приложение №3 на НОДТОВ - 300 лв. на месец с включително Данък добавена стойност или 3300 лв. с включително Данък добавена стойност за 12 месеца.
за всички улици и площади общинска благосъстоятелност отвън обсега на Приложение №3 на НОДТОВ - 120 лв. на месец с включително Данък добавена стойност или 1320 лв. с включително Данък добавена стойност за 12 месеца.

ППС, което е паркирано в нарушаване на нормите за паркиране в " Синя зона “, може да бъде наложително арестувано посредством потреблението на техническо средство ( " скоба “).

Оперативната активност по потреблението и използването на техническото средство ( " скоба “), таксуването на притежателите или упълномощените от тях водачи, както и освобождението на блокираните ППС, се провежда и реализира от Общинско дружество " Общински паркинги и синя зона " по ред и при условия избрани със заповед на кмета на Община Варна, издадена на съображение и в осъществяване на чл.167 и идващите от Закона за придвижване по пътищата.

Конструкцията на скобата и методът на слагането й би трябвало да бъдат такива, че да не се нанасят повреди на ППС.

Забранява се повреждането на скобата и/или освобождението й от други лица, с изключение на от упълномощените за това.

Водачът на арестувания с техническо средство ( " скоба “) автомобил следва да заплати разноските по използване на мярката в размер на 20 лв. (съгласно решение №3191-5/2011г на Общински съвет-Варна) и дължимата цена за престой от 1 лева за всеки стартират час.

Какво още изясни през днешния ден Младен Иванов-вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР