Все още няма решение как ще гласуват хората под карантина. Предстои

...
Все още няма решение как ще гласуват хората под карантина. Предстои
Коментари Харесай

Ще могат ли карантинираните да гласуват на 2 октомври? Отговорът зависи от Ангел Кунчев -

Все още няма решение по какъв начин ще гласоподават хората под карантина. Предстои тематиката да бъде разисквана с основния държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев, след което ЦИК ще вземе решение, заяви на брифинг зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева.

Ако не е оповестена изключителна епидемиологична конюнктура, право на гласоподаване в преносима секция имат единствено хората с ТЕЛК решения, само че не и болните от ковид или контактните им лица, подложени на изолираност.

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че в чужбина автоматизирано са разкрити 734 секции, от които  559 са изцяло сигурни, а за останалите ще е нужно единодушие от съответните страни. Към момента секции ще има в 61 страни.  В Германия избори ще се организират на 40 места, отвън консулските и дипломатическите служби. Лимитът бе въведен предходната година от федералната република.

До момента, за по-малко от 24 часа, са подадени малко над 3000 заявки за гласоподаване от сънародниците ни в чужбина. При събирането на най-малко 40 такива се разкрива секция отвън консулство и дипломатическа работа.

По мотив проблема с подписите на умряли хора в описите импортирани от партиите и обединенията за регистрация, Росица Матева разгласи, че досега няма формация, чиято регистрация да бъде отнета. Все още обаче не са завършили инспекциите на 4 партии и 1 коалиция.

Матева разясни, че съгласно Изборния кодекс  Демократична България и Политическа партия не могат да се обединят в коалиция. След регистрацията в ЦИК могат да се сплотяват единствено партии, само че не и обединения, каквито са както " Продължаваме промяната " (с мандатоносители СЕК и ВОЛТ), по този начин и " Демократична България " ( " Да, България ", ДСБ и " Зелено придвижване " ). Матева посочи, че въпреки всичко ИК дава някаква опция - всички партии от едната коалиция да отидат в другата коалиция. Това обаче е малко евентуално.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР