Все още няма консенсус по отношение на удължаването на учебната

...
Все още няма консенсус по отношение на удължаването на учебната
Коментари Харесай

Защо четвъртокласници не отговориха правилно на въпроса какво е пожарникар

Все още няма консенсус във връзка с удължаването на образователната година. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” министърът на образованието учен Николай Денков.

„ Нашите деца учат безусловно една календарна година по-малко, в сравнение с приблизително учат децата в Европа. Основният проблем е сред 1 и 6-и клас. От там изказванието, че ние първо би трябвало да решим казуса с стратегиите – пък след това да решаваме за образователното време – не е правилно. Проблемите са два. Ако ние удължим образователната година, което към момента не е решено, тъй като няма единодушие по този въпрос – тогава би трябвало да сложим една почивка през ноември, както е в другите страни, която би трябвало да бъде най-малко три дни. В момента нямаме такава. И би трябвало да удължим междусрочната почивка, с цел да имаме на всеки месец и половина – два – по 3-4 дни за отмора на учениците ”, акцентира учен Денков.

И добави: " Тази образователна година ще стартира на 15 септември ".„ Резултатите са съгласно упованията. И преди съм казвал – за този, който знае, за него ще бъде елементарно. Това са отличниците. Гледам таблиците – 34 на 100 по БЕЛ в 4-и клас, 20 % съвсем по математика в 4-и клас – имат отлични оценки. След 12-и клас – 7 % имат висок триумф по БЕЛ, а 21 на 100 – по втория държавен зрелостен изпит. За тези възпитаници очевидно изпитът не е толкоз сложен. Обратно – имаме двойки, имаме тройки – там надлежно имаме проблем ”, разяснява той резултатите от матурите.

По думите му по отношение на предходната година в 4-и клас има известна смяна в изпита. „ Форматът е същият, само че тази година се изискват повече логическо мислене, повече изложение на лично мнение по тази причина и точките са по-малко. По отношение на зрелостния изпит след 12 клас – там всичко е друго. Различна е образователната стратегия, по която са учили тези деца. Различен е форматът на изпитите, друга е скалата за оценка – тъй че тук сравнението с минали години не работи и не би трябвало да се прави ”.

По мотив дали 88% от четвъртокласниците не знаят какво е пожарникар, Денков разкри, че за верен отговор на матурата се е водил " човек, която професия/работа е да гаси пожари ", а множеството възпитаници са написали " човек, който гаси пожари ".

" Важно е децата да схващат, че всеки може да гаси пожари, само че пожарникарят това работи ".

Образователният министър разяснява и възможни промени в образователните стратегии. „ Много е елементарно да се каже, че има проблем с стратегиите. И това е правилно. Но доста мъчно е да се уточни къде е тъкмо казусът и по какъв начин би трябвало да се трансформират. И това е тъкмо каквото вършим сега. До 30 юни чакаме отчетите от експертните комисии, в които вземат участие учители, и тъкмо те ще кажат къде има характерни проблеми и по какъв начин би трябвало да се решат съгласно тях. Промяната в образователните стратегии би трябвало да се направи точно от специалистите ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР