Все още не може да се каже кога и дали

...
Все още не може да се каже кога и дали
Коментари Харесай

Нено Димов: Все още не може да се каже кога и дали ще има втори лифт в Банско

Все още не може да се каже по кое време и дали ще има втори въжен превоз в Банско. Дори да има вложител, реализацията може да отнеме години. Това изясни в предаването „ Лице в лице “ по bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов след днешната среща в Министерския съвет, на която бяха разисквани измененията в концесионния контракт и проекта за ръководство на Национален парк „ Пирин “.

„ Днес се разгледаха две тематики теми – за смяната в концесионния контракт и за настоящия проект за ръководство на парк „ Пирин “ и неговата актуализация. На процедура нито едно от тези дейности не води до втори въжен превоз на Банско или до каквато и да било капиталова активност. Те двете отварят опцията за капиталови оферти, които минават по цялата следваща законодателна рамка – оценка за влияние върху околната среда, обществен спор и разискване и едвам тогава, вероятно, приемане. Това, което се реализира през днешния ден, е че всички съвсем 40 неправителствени организации и разнообразни институции, които бяха показани, стигнаха до единодушието, че би трябвало да бъде решен казусът и да не се образуват опашки в Банско “.

Вървейки по процедурата, сега вършим първите стъпки, уточни министърът. „ За да се започва въобще опцията за каквото и да било капиталово желание, би трябвало да се промени концесията – днешният диалог, и проектът за ръководство, които също има процедура, която би трябвало да мине “, изясни той.

Тези решения буксуват от шест години. През 2013 година съвсем се е стигнало до решение на Министерския съвет за приемане на проекта за ръководство, само че тогава държавното управление подава оставка, добави министърът.

От позиция на напредването лифтът е доста по-екологосъобразен, тъй като е електрически, в сравнение с дизеловите и бензинови коли , които се качват сега, уточни Димов. Той добави, че „ това е един проблем, който явно има доста ползи – и скрити, и открити, и прочие “

„ Основното терзание е да не би да се окаже, че в границите на парка ще има друго строителство, с изключение на на ски писти и ски уреди. При всички положения никакво такова строителство не се позволява , позволяват се само създаване на ски писти и техническа инфраструктура. И това е безусловно изрично, въобще не може да става дума за сходно строителство “, увери Димов.

Според него „ за всеобща сеч въобще не може да се приказва “.

От думите на министъра стана ясно, че не може да се предвижда по кое време ще е ясно дали ще има нов въжен превоз, или не . „ Ако до януари се стигне до решение на днешните два проблема и има вложител, който желае да го построи, ще стартира развой по оценка на влияние на околната среда, която би трябвало да се направи от вложителя и не е ясно какъв брой време ще му отнеме. Следват 30 дни за подготовка на публично разискване, 15 дни за отразяване на бележките и още 30 дни Висшият експертен екологичен съвет да вземе окончателното решение, след което идва ред на правосъдните каузи, а всеки може да заведе дело. Това може да отнеме години “, сподели той. Димов уточни, че концесията в Банско е била атакувана 58 пъти в съда за последните 10-ина години.

Обжалването на актове се трансформира в специалност у нас, уточни гостът. „ Ако продължаваме по този метод да се саботира на процедура българският зимен туризъм , евентуално няма да има вложители, които да имат предпочитание да упорстват “, съобщи Димов.

Друг резултат от днешната среща е, че в този момент концесионерът ще заплаща двойно повече , сподели още министърът. „ А по-важното е, че при смяната на концесионния контракт се планува да има наказания и надзор върху несъблюдение на възможни екологични проблеми. До момента настоящия контракт има надзор единствено върху финансовата част “, добави той.

За мръсния въздух Димов сподели, че това е интернационален проблем и посочи, че той съществува в 16 от 28-те страни в Европейски Съюз. „ Това, че фактически въздухът в София става по-чист през годините , въобще не значи, че той е достигнал равнището, което да ни подсигурява здравето и живота “.

Основното замърсяване сега идва от битовото отопление и автомобилния превоз, уточни министърът. По думите му при отоплението или горивото би трябвало да е с положително качество, или уредът, а най-добре – и двете, до момента в който у нас и горивото, и уредите не са с положително качество. Затова следва да види по кое време можем да въведем европейските стандарти, като по общинските стратегии евентуално ще бъде заделен запас, с цел да се дадат такива уреди на най-бедните. Важен е и въпросът с горивото – в случай че дървата се продават година след отсичането, те ще изпускат 40% по-малко излъчвания във въздуха, само че и по-голяма калоричност, уточни Димов.

Той добави, че ще търси разновидности по какъв начин да се подтиква закупуването на нови коли и електрически автомобили, като ще се дискутира и ограничението на старите коли.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР