Все още има шанс за уреждане на кризата Русия-Нато и

...
Все още има шанс за уреждане на кризата Русия-Нато и
Коментари Харесай

Лавров докладва на Путин: Възможностите за диалог не са изчерпани

Все още има късмет за споразумяване на рецесията Русия-Нато и Русия-Украйна по пътя на дипломацията. Това стана ясно на срещата на съветския президент Владимир Путин с министъра на външните работи Сергей Лавров.

" Трябва да кажа, че към момента опциите надалеч не са изчерпани ", сподели Лавров и добави, че в околните дни на разнообразни равнища ще продължи разискването на проблемите въпроси, а Москва е подготвена да се вслуша в съществени причини от отстрещната страна, цитира го ТАСС. Срещата бе излъчена по малкия екран.

Лавров съобщи, че Русия деликатно е проучила отговорите на Съединени американски щати и на НАТО по предложенията на Москва за гаранциите за сигурност, съобщи ТАСС.

" Интересува ни най-много отговора на Съединени американски щати, тъй като за всички е ясно кой играе основната роля в решаването на тези въпроси в западния лагер ", съобщи съветският външен министър. Той добави, че отговорът на Вашингтон на съветските оферти не може да удовлетвори Русия.

" Американският отговор се състои от две елементи. В първата част се реагира на три основни за нас казуса, които сме показали: неразширяване на НАТО, неразполагане на стремително въоръжение, заплашващо нас, и като цяло връщане към военната и военнотехническата настройка в Европа на позициите от 1997 година, когато беше подписан Основополагащият акт Русия - НАТО, в който за пръв път в този формат прозвуча задачата за гарантиране на неделимостта на сигурността ", сподели той. " По тези въпроси отговорът е негативен, той, несъмнено, не може да ни удовлетвори ".

По време на срещата с Лавров съветският президент Владимир Путин назова разширението на НАТО на изток " безпределно и доста рисково ".

 Снимка: Кремъл, пресслужба на съветския президент

" Сергей Викторович, с Вас през днешния ден се съгласихме съветското министерство на външните работи да показа мнението си по отговорите, които получихме на предложенията ни към нашите американски сътрудници във Вашингтон и сътрудниците от Северноатлантическия алианс в Брюксел, за организацията на въпросите, свързани със сигурността в Европа, и отговора на нашите безпокойства, свързани с безкрайното по наше мнение и доста рисково разширение на НАТО на изток - към този момент и за сметка на някогашните руски републики, в това число Украйна ", сподели Путин при започване на срещата, която се състоя лице в лице в Кремъл.

Руският президент добави, че знае, че е направен подобен разбор от страна външното министерство и други ведомства и министерства за реакцията на Вашингтон и Брюксел

Руският министър на защитата Сергей Шойгу от своя страна рапортува на Путин, че някои от военните учения в страната към този момент са завършили, а други са покрай привършване, съобщи Ройтерс.

Войските на съвсем всички военни окръзи на Русия вземат участие в ученията, сподели Шойгу.

" Ученията са огромни, организират се и в Западния боен окръг, в действителност във всички флотове: в Баренцово море, Черно море, Балтийско море, в Тихоокеанския флот. В тях вземат присъединяване войските на на практика всички военни окръзи, в това число на Източния боен окръг, Централния боен окръг, на Северния флот ", сподели Шойгу.

По-рано беше обявено, че в сходство с проекта за подготовката на въоръжените сили на Русия за 2022 година през януари-февруари във всички зони на отговорност на флотовете се организират поредност от военноморски учения под общото управление на главнокомандващия на съветския военноморски флот военачалник Николай Евменов. Общо за присъединяване в ученията са задействани над 140 бойни кораба и кораба за поддръжка, повече от 60 летателни апарата, 1000 единици бойна техника и към 10 000 военнослужещи.

От 10 до 20 февруари се организират взаимни руско-беларуски учения " Съюзна решимост-2022 ". Участниците в ученията отработват маневри за секване и отразяване на външна експанзия, а също по този начин противопоставяне на тероризма и отбрана на ползите на съюзната страна. Практическите деяние на войските се организират на полигоните Домановски, Гожски, Обуз-Лесновски, Брестски и Осиповичски, и на летищата в Барановичи, Лунинец, Лида и Мачулишчи.

Руските взаимни военни учения с Беларус и други съветски учения наоколо до Украйна породиха опасения, че Русия може би се готви да нахлуе в прилежащата страна - нещо, което Москва неведнъж е отричала.

Шойгу рапортува на Путин и за случая с американската подводница, която навлезе в съветски териториални води край курилския остров Уруп и която не отговори на сигналите на руснаците, само че напусна неразрешената зона. По думите му интервенцията по напускането на териториалните съветски води е траяла 3 часа, а подводницата е навлязла на повече от 4 километра във вътрешността в териториалните води на Русия. " Съвършено неразбираема и голословна е тази интензивност на Изток ", разяснява съветският боен министър.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР