Все още голяма част от администрациите изостават в промяната на

...
Все още голяма част от администрациите изостават в промяната на
Коментари Харесай

Атанас Темелков: Електронното управление изисква промяна на поне 20% от законодателството

Все още огромна част от администрациите изостават в смяната на вътрешната си нормативна уредба във връзка с премахването на хартиените процеси и на изискваните от жителите удостоверения на книжен притежател. Това разяснява ръководителят на Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ) Атанас Темелков, който даде начало на IoT Adventure Forum 2018. Дискусията събира в столицата организации от разнообразни браншове, които подкрепят създаването, внедряването и потреблението на Интернет на нещата (IoT).

Атанас Темелков съобщи, че близо 60 на 100 от националното законодателство съдържа текстове, свързани с електронното ръководство. Още най-малко половината от останалите (около 40 на сто) от нормативните актове през идващите години би трябвало да бъдат променени за задачите на е-управлението.

Оперативната съгласуемост и смяната на бизнес процесите в администрациите остават главен приоритет в работата на ДАЕУ. „ Не можем да предприемем нито една стъпка в електронното ръководство без да сме сигурни, че всяка една система и всяко решение ще дават отговор на всички условия за оперативна съгласуемост “, акцентира Темелков. ДАЕУ продължава да работи и за смяна на цялостната среда и на процесите в административните структури за понижаване на административната тежест върху жителите и бизнеса.

В региона на мрежовата и осведомителната сигурност екипът на ДАЕУ към този момент изготви план на Закон за кибер сигурност, който ще сътвори цялостна национална правна рамка в региона на кибер сигурността във всичките й посоки. „ След приемането на закона всеки ще знае полето си на отговорност и дилемите, които би трябвало да извършва “, разяснява още Атанас Темелков пред участниците във форума.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР