Всъщност, тази диета е била разработена като начин за понижаване

...
Всъщност, тази диета е била разработена като начин за понижаване
Коментари Харесай

Диетата на Галвестън прави чудеса при жени в менопауза

Всъщност, тази диета е била създадена като метод за намаление на тежестта и възстановяване на общото здравословно положение посредством смяна в храненето и повишение на физическата интензивност. В основата й лежи концепцията, че организмът най-добре действа, когато получава повече белтъчини и по-малко въглехидрати.

Диетата на Галвестън е тясноспециализирана система за хранене, предопределена за дами в перименопауза и менопауза, които се стремят да противодействат на евентуално повишение на тежестта, което може да се случи през този интервал поради хормоналните съмнения.

Диетата е създадена през 2017 година

от акушер-гинеколога от Тексас доктор Мери Клер Хейвър, д.м.н. Д-р Хейвър съветвала своите пациентки да ядат по-малко и повече да спортуват, само че когато проверила промените в организма по време на менопауза, схванала, че този съвет не работи. Това довело до основаването на диетата на Галвестън, призвана да облекчи живота на дамите и да им помогне да отслабнат в интервала на менопаузата. 

Освен това се предлага за хора, които се стремят да понижат тежестта си и да подобрят здравето си. Същността й се показва в следното: натъртва се на натурални артикули и се лимитират изкуствените ингредиенти. А също по този начин дълготрайно готвена храна, консервирана, замразена, опакована. Или изменена посредством прибавяне на хранителни субстанции по разнообразни способи.

В менюто нормално влизат месо, риба, яйца, плодове и зеленчуци, някои натурални мазнини, като зехтин, масло от авокадо или кокосово масло. При такава диета се предлага да се ограничи използването на въглехидрати (хляб, макарони и сладки напитки), както и на захар. 

Диетата на Галвестън и кето-диетата имат доста общо. Този режим също е с високо наличие на мазнини и ниско количество на въглехидрати (70% от  калориите идват от мазнините, 20% от белтъчините и 9% – от въглехидратите). Но в тази ситуация след известно време можете да увеличите консумирането на въглехидрати до умерено равнище, до момента в който при кето-диетата схемата се съблюдава от самото начало.

В диетата на Галвестън са разрешени следните артикули:

• Плодове с ниско наличие на захар: ягоди, черна боровинка и малина.

• Зеленчуци с ниско наличие на нишесте: листни зеленчуци, домати, краставици, целина, тиквички, броколи.

• Немазни белтъчини: кокоше месо, сьомга, риба звук, пуйка, яйца. 

• Бобови: боб, нахут, леща, орехи, бадеми, семена от чиа.  

• Пълнозърнести артикули: пълнозърнест самун, кафяв ориз, киноа, ечемик, овес, елда.

• Млечни артикули: мляко, йогурт, сирене.

• Полезни мазнини: зехтин, масло от авокадо.

По време на диетата, се откажете от: 

• Бяло брашно: бял самун, тестени произведения, като кексове, бисквити, банички, крекери.

• Продукти с високо наличие на царевичен сироп: газирани питиета, десерти, сиропи.

• Алкохол: бира, вино, ликьор.

• Пържени артикули: картофи фри, бутерброди с пържено кокоше месо.

• Растителни масла: от рапица или друго растително масло.

• Продукти с добавена захар: подсладени йогурти, сладки пръчици, бисквити, бонбони.

• Обработено месо: колбаси, бекон, други салами.

Диетата не изисква пресмятане на калории, тя е ориентирана към основаването на привички за здравословно хранене и физически извършения, които ще ви стимулират в дълготрайна вероятност, а не за внезапно ограничение в храненето.

Няколко забавни рекомендации за събаряне на килограми  

Първо. Касае главно дами в менопауза, когато хормоналните промени докарват някои от тях до обезсърчение. И огромна част от тях стартират да се изтезават с диети. Д-р Майкъл Мозли – водещ на предаване по биология и медицина предлага два разновидността за такива обстановки. Първият е основаната от него „ Диета 5:2 “, което в действителност е тип интервално недояждане.

Самият той споделя, че се е сблъсквал с този режим на хранене, когато му разкрили диабет вид 2. Същността на тази диета е да се „ изрязват “ от менюто калории 2 пъти в седмицата, като през останалите 5 дни се храните както нормално. В същото време се натъкнал на друго проучване, изразяващо се в ограничение на храненето по време, т.е., вместо изрязване на калории, ограничение времето за банкет на храна.

Например, можете да се храните единствено от 9 сутринта до 6 вечерта. Това е режим на хранене 14:10, т.е. 14 часа недояждане, главно вечерта и през нощта, и 10 часа банкет на храна. 

„ Хранейки се по този метод, самият аз отслабнах с 9 кг “, споделя експертът. Според него, подобен хранителен режим е потребен за всички с висока кръвна захар. И най-много за дамите в пременопауза и менопауза. „ Проведе се в допълнение проучване в Манчестър, което потвърдило, че дамите, които по никакъв метод не са успявали да смъкват тежестта поради хормоните, минали на правилото 5:2.

И най-сетне постигнали триумф, като отбелязали стапяне на мазнините, изключително към талията. Наличието на мастни отлагания е главен рисков фактор за развиването на диабет вид 2. Трябва да се обръща внимание на обиколката на талията, защото мазнината по корема е директен симптом за инсулинова устойчивост. Не допускайте талията ви да бъде над 88 см, в случай че сте жена и 102 см, в случай че сте мъж ”, поучава медикът. 

Второ. Ежедневната приложимост на яйца оказва помощ за намаляване. Според доктор Мозли това е един от най-ефективните способи за намаляване. „ Варени, пържени, като омлет. Тайната е в това, че те засищат за по-дълго време, спрямо сякаш здравословните закуски с мюсли да вземем за пример. – изяснява той. – Вкусно бихте могли да си хапнете и листни зеленчуци с пармезан или пък пушена сьомга  с щипка чили “, споделя експертът. 

Употребата на храна, съдържаща белтъчини, е в основата на най-ефективните хранителни режими, счита доктор Мозли. Такава е да вземем за пример средиземноморската диета и е доста потребно и здравословно да се придържаме към нея.

Средиземноморската диета с ниско наличие на въглехидрати има неповторимата дарба освен да възвръща способността на тялото да доближи идеалното тегло и да го резервира, само че и да намали риска от съществени болести. И този резултат не е поради някакви ограничавания, а тъй като се употребяват верните артикули. Те освен засищат, само че и съдържат значими хранителни субстанции.

Многобройни проучвания демонстрират, че в случай че закусвате с храна, богата на белтъчини, да вземем за пример нещо с яйца или риба, няма да огладнеете скоро. Ето и обичаната рецепта за закуска на доктор Мозли, която съдържа единствено 343 калории:

• малко зехтин;

• половин лъжичка червен пипер;

• половин лъжичка надробен кимион; 

• половин лъжичка куркума;

• малко чили;

• 70 г зеле;

• половин тиквичка – нарязана;

• пет пресни нарязани гъби;

• 50 г листа от спанак;

• 2 огромни яйца;

• половин авокадо на пюре;

• морска сол;

• черен пипер.

Начин на подготвяне: Сложете огромен тиган на котлона, който е приблизително разгорещен и сложете в него зехтина, подправките, зелето и тиквичката. Гответе, до момента в който зелето омекне. Добавете гъбите и дръжте още 5 минути на котлона. Добавете спанака, изключете котлона и разбъркайте.

Налейте студена вода в огромна тенджера и прибавете малко оцет, оставете да заври, след което намалете котлона до най-малко. След което деликатно, без да увредите жълтъка, счупете яйцето в настрана съдче. След това мощно разбърквайки водата, пуснете яйцето в нея. Готви се 2-3 минути, след което яйцето се изважда. Така направете и с второто яйце. Накрая поставете готовите зеленчуци в паница, прибавете пюрето от авокадо и най-отгоре поставете яйцата.

Трето. Изяждайте всеки ден минимум по една лъжица ферментирали артикули и бързо ще отслабнете. Бактериите, съдържащи се в такава храна, внасят здравословно многообразие в микробиома – личните бактерии в организма. По този метод продуктите, съдържащи потребни за червата бактерии, оказват помощ за поддържане на храносмилателната система в тонус. А това на собствен ред оказва помощ за поддържане на здравословно тегло. Към ферментиралите артикули се отнасят: кефирът, киселото зеле, сиренето, чаената гъба, мисо (ферментирала соя), обичайна корейска туршия „ кимчи “, пробиотичен йогурт. 

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР