Времето за ревизия на Прехода мина, заяви политологът Огнян Минчев

...
Времето за ревизия на Прехода мина, заяви политологът Огнян Минчев
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Политиците са отговорните, а Преходът свърши

Времето за проверка на Прехода мина, съобщи политологът Огнян Минчев пред БНР: „ Политиците са виновните, а Преходът свърши “. „ Самостоятелна политическа роля на Елена Йончева ни отпраща освен и не толкоз към корупцията, която действа в страната при актуалните ръководещи, а ни отпраща също по този начин и към вътрешнополитическото съревнование в самата Българска социалистическа партия. Ако Йончева излиза от позиция на независим политически водач, то това има и доста съществени вътрешнопартийни измерения “, разяснява Минчев.

Според политолога идентифицирането на президента Радев с политически план е неточност. Той счита, че Радев би трябвало да обърне внимание на метода, по който би трябвало да приказва като президент, а не да поддържа политически планове. „ В случая с „ Визия за България “ – когато създава тези неща, тя би следвало да стартира по този начин – „ Нашата отговорност за положението на нещата е такава, само че считаме, че оттук насетне би трябвало да се променим ние и другите “. Хората разпознават в тези кавги политическата обстановка. Винаги е добре да се разобличава корупцията, в случай че има такава, само че когато тя се разобличава единствено във връзка на политическата обстановка, общо взето разобличителите и разобличенията олекват “, разяснява още Огнян Минчев.

Политологът акцентира, че в последните 20 години показателят на страната ни за корупцията е еднакъв: „ Нямаме развиване на българската институционална система. Корупцията е аршин, който като агитационен инструмент е много желан, само че ние изтъркахме тази дума в българския обществен живот. Корупцията сама по себе си е знак за метода, по който действат институциите и тя е оценка за това, че България е достигнала до някакво релативно много ниско равнище в своето институционално развиване и не върви напред “.

Българска социалистическа партия има два концентрични кръга, при безусловно съвпадане на политическите тези, които внезапно могат да разширят електоралния таван - позицията на президента Румен Радев и поръчката на Елена Йончева за съвсем независима политическа роля. Това предвижда политическият анализатор Росен Карадимов, който също се включи в ефир.

Той добави, че и двамата повтарят тезите на платформата на Българска социалистическа партия: „ Първото е фактът, че президентът приказва и поддържа тезите, които Българска социалистическа партия показва. Определено президентът има личен електорален капацитет, който е доста огромен и е отвън Българска социалистическа партия. Фактът, че Елена Йончева става лице на тази акция – самата Елена, която не е член на Българска социалистическа партия, има личен периферен евентуален електорат, който може да добави “.

Българска социалистическа партия за първи път сложи под подозрение модела на прехода, акцентира Карадимов. Според него това е доста тежка и смела поръчка, върху която би трябвало да се търси необятен консенсус – и публичен, и политически. Той счита, че тази позиция на левицата ѝ дава късмет да построи алтернативност на настоящето ръководство. Като различен фактор анализаторът уточни безапелационната позиция на президента Радев. Тази позиция към този момент е в цялостен синхрон с тезите на Българска социалистическа партия, означи Карадимов и изрече мнение, че това не е проблем. Третият фактор, който ще има значение, е сериозната поръчка за съвсем независима политическа роля на Елена Йончева.

Снимка: БНР (архив)
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР