Времето през септември регистрира безпрецедентни температурни аномалии, което допринесе за

...
Времето през септември регистрира безпрецедентни температурни аномалии, което допринесе за
Коментари Харесай

Сигнал за тревога: 2023-а е най-топлата година в историята

Времето през септември записва невиждани температурни аномалии, което способства за превръщането на 2023-та в най-топлата година в историята. Според Службата за промени на климата „ Коперник “ междинната световна температура за септември е счупила върхове с такава неуместна разлика, че специалистите се затрудняват да опишат явлението .

" Този рисков месец септември изтласка 2023 година до съмнителната чест да бъде отпред на класацията и на път да се трансформира в най-топлата година - с към 1,4°C по-топла от междинните температури в прединдустриалната ера ", съобщи заместник-ръководителят на отдела за климатични промени в " Коперник ".

Индикация за това по какъв начин земното кълбо се нагрява е размерът на арктическия и антарктическия лед. Размерите им остават на рекордно ниски равнища за този интервал от годината.

По данни, събрани от „ Коперник “, през септември площта на антарктическия морски лед е била с 9% под междинната стойност. Тази на леда в Арктическо море е с 18% под междинната стойност.

В някои региони на планетата имаше рискови дъждовни стихии и наводнения, като да вземем за пример в Гърция и Либия. Без подозрение данните от „ Коперник “ демонстрират ускорение на световното стопляне .
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР