Времето, прекарано със смартфон, в игра на видеоигри или гледане

...
Времето, прекарано със смартфон, в игра на видеоигри или гледане
Коментари Харесай

Екранното време се отразява трайно върху детския мозък

Времето, прекарано със смарт телефон, в игра на видеоигри или гледане на телевизия, оказва доста дълготрайно влияние върху мозъчната функционалност на децата, откриха учени, представени от в. " Ивнинг стандард ".

Изследователите са анализирали данни от 33 световни изследвания, в които е употребена технология за невровизуализация, с цел да се мери въздействието на цифровите технологии върху мозъка на деца на възраст до 12 години, написа Българска телеграфна агенция. Те откриха, че времето, прекарано пред екрана, води до промени в префронталната кора на мозъка, която дава отговор за паметта и способността да се възнамерява или да се реагира гъвкаво на обстановки. То повлиява и на париеталния лоб, който оказва помощ на хората да обработват досег, напън, топлота, мраз и болежка. Засегнат е и темпоралният лоб, който е значим за паметта и езика.

Резултатите демонстрират, че несъразмерното време, прекарано пред екрана, може да има евентуално негативно влияние върху когнитивното развиване на детето.

Учените от Университета по обучение в Хонконг са анализирали резултати от проучвания за потреблението на цифрови технологии от децата и развиването на мозъка, оповестени сред януари 2000 година и април 2023 година

Участниците най-често са употребявали екранни устройства, като да вземем за пример смарт телефон, следвани от видеоигрите.

Изследователите са стигнали  до заключението, че ранният дигитален опит има " доста влияние върху формата на детския мозък и неговото действие ", което се смята за най-вече негативно.

" Това проучване има доста значение за практическото рационализиране и образуването на политики ", споделя водещият създател доктор Дандан Ву от Университета по обучение в Хонконг. " На първо място, както педагозите, по този начин и лицата, полагащи грижи за деца, би трябвало да признаят, че когнитивното развиване на подрастващите може да бъде повлияно от техния дигитален опит. В този смисъл те би трябвало да дават подобаващи насоки, присъединяване и поддръжка за потреблението на цифрови технологии от децата ".

Учените обявиха, че ще са нужни спомагателни изследвания, с цел да се откри по какъв начин времето, прекарано пред екрана, въздейства върху структурата и функционалностите на мозъка.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР