Временната комисията от общински съветници, която ще проведе процедурата по

...
Временната комисията от общински съветници, която ще проведе процедурата по
Коментари Харесай

Търсят съдебни заседатели за Районен съд-Пловдив

Временната комисията от общински съветници, която ще организира процедурата по асортимент на правосъдни заседатели към Районен съд – Пловдив за мандат 2023-2027г. се събра на свое първо съвещание, на което одобри разпоредбите и нужните документи за осъществяване на състезанието. Членовете на комисията, определени с решение №275 на Общински съвет от 2022г., са общинските съветници Анета Господинова, доцент Ангел Иванов, доктор Ангел Молев, Румяна Толова, Евелин Парасков, доктор Иван Црънчев, Веселина Александрова, Стефан Аксиев и Георги Величков. На първото съвещание за ръководител на комисията бе определена Веселина Александрова.

Съгласно закона процедурата по желание на правосъдни заседатели към Районен съд – Пловдив за мандат 2023-2027г. ще е в два стадия, първият от които е банкет на документи, след което позволените претенденти ще бъдат изслушвани в обществено съвещание от комисията. Срокът за подаване на документи в деловодството на Общински съвет – Пловдив стартира от през днешния ден и ще завърши на 16.09.2022г. Съгласно решение на Общото заседание на Окръжен съд – Пловдив са избрани 80 броя правосъдни заседатели, които следва да бъдат излъчени.

Кандидатите за правосъдни заседатели би трябвало да дават отговор на избрани условия според член 67 от Закона за правосъдната власт.

За правосъден заседател може да бъде определен работоспособен български жител, който:
е на възраст от 21 до 68 години;има сегашен адрес в община, която попада в границите на правосъдния регион на съда, за който кандидатства;има приключено минимум приблизително образование;не е осъждан за съзнателно закононарушение, без значение от реабилитацията;не страда от душевен заболявания;
Съдебен заседател не може да бъде лице, което:
е правосъден заседател в различен съд;е общински консултант от правосъдния регион, за който е избран;участва в управлението на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;работи в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в правосъдния регион, за който е определен.
Съгласно чл.69, ал.2 от Закона за правосъдната власт правосъдните заседатели не могат да бъдат избирани за повече от два поредни мандата към същия съд.

Кандидатите би трябвало да показват следните документи според член 68.,ал.3 от Закона за правосъдната власт:

1.подробна автобиография, подписана от кандидата;

2.нотариално заверено копие от тапия за приключено образование;

3.медицинско уверение, след осъществен обзор от доктор, че лицето не страда от психическо заболяване;

4.данни за контакт на две лица, към които общинските препоръки да се обръщат за рекомендации /приложен доброволен образец/ ;
мотивационно писмо;
6.писмено съгласие; /приложен доброволен пример на заявление/

7.декларация за липса на събитията по член 67, алинея 3; /приложен доброволен образец/

8.документ за осъществена инспекция по реда на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, в случай че са родени преди 16 юли 1973 година /кандидатите следва да имат поради, че снабдяването с този документ може да отнеме 1 месец или повече/

Документите на искащите да бъдат правосъдни заседатели ще се одобряват в деловодството на Общински съвет Пловдив, ул. „ Авксентий Велешки”№ 20, ет.3, стая 206 в часовете от 8, 30 до 12,00ч. и от 13,00 до 17,00ч.

Телефони за информация: 032/600-549; 032/600-564
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР