Време за равносметка и няколко черни точки в полето на

...
Време за равносметка и няколко черни точки в полето на
Коментари Харесай

Равносметка, показен арест и една провалена среща - четвърти месец европредседателство

Време за равносметка и няколко черни точки в полето на България. Така може да се заключи четвъртият месец от българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Предизвикателствата не бяха малко нито на международната, нито на българската сцена. В София и Брюксел имаше значими срещи - задоволително е да споменен неофициалния съвет на министрите на стопанската система и финансите на Европейски Съюз или форума за суперкомпютрите в съюза - само че множеството бяха отразени най-вече официално по медиите, фокусирани върху български политици и министри, а не върху значими и забавни посетители.

Опетнена известност

Страната, която желае да е образец за Западните Балкани, не сподели, че най-малко се пробва да следва високи стандарти. В средата на месеца кметът на регион " Младост " Десислава Иванчева бе показно задържана в центъра на София, а в следствие бе упрекната за рушвет в изключително огромни размери. Въпросите към задържането ѝ се множат.

А думите на прокурор Илиян Рангелов, един от наблюдаващите обвинители по следствието, че " с дейностите си, изнудвайки строителен бизнесмен, кметът на регион " Младост " Десислава Иванчева е навредила на имиджа на страната в Европейски Съюз по време на европредседателството, защото е съдействала за схващането, че България е най-корумпираната страна членка ", по всяка възможност ще се окажат правилни. Именно против това разбиране бяха направени не малко поръчки преди началото на европредседателството, което трябваше да покаже България в по-добра светлина.

Седмица преди обвинената Иванчева да бъде държана с белезници над пет часа на столичен бул., министър Лиляна Павлова съобщи пред пред Българска национална телевизия, че отрицателните вести за България в непознатите медии са намалели до едвам 5% от съвсем 18 хиляди изявления за миналите първи три месеца от европредседателството.

 Равносметка, демонстративен арест и една провалена среща - четвърти месец европредседателство
© Цветелина Белутова, Капитал

Този медиен комфорт се оказа в прорез с следващия годишен отчет на " Репортери без граници ", съгласно който България е освен медийно най-несвободната страна от Европейски Съюз, само че и е единствената в съюза в категорията " сложна обстановка ". Частта, отдадена на България, е озаглавена " Непрозрачни и корумпирани " и в нея се споделя, че са " всеобщо публикувани корупцията и тайното договаряне сред медии, политици и олигарси ". Никой на Балканите, в това число страни, кандидатстващи за участие в Европейски Съюз, не е по-зле в класацията на основаната в Париж организация.

Това бе посрещнато от евентуално най-многотиражния български таблоид със заглавие " Репортери без граници демонстрираха, че са платени без граници ", подзаглавие " Смъкнаха рейтинга ни, с цел да отмъстят за разобличаването на подмолните им обвързаности " и първичен колаж с известни български издатели и публицисти. Изданието е " Телеграф " и е едно от получаващите хиляди левове по информационната акция за българското европредседателство.

Една не толкоз младежка среща

Надали обявявайки програмата със събития на българското европредседателство уредниците са се надявали на толкоз огромен медиен отзив. И едва ли са предполагали, че отзивите ще са най-вече отрицателни. Историята потегли от публикация в EurActiv, в която участници се оплакват, че събитието било образец за това какво не е младежко присъединяване, имало режисирани овации и се предложил безвъзмезден алкохол на вечерно тържество, на което " полуголи " дами танцували по масите.

Информацията провокира същинска партийна стихия и взаимни обвинявания за провалената среща. В декларация от парламентарната естрада зам.-председателят на група на " Българска социалистическа партия за България " Весела Лечева изиска опрощение от министрите Лиляна Павлова и Красен Кралев, които по думите ѝ нямало да си попадат оставките, макар че такава е европейската процедура при подобен учредителен гаф и неуспех. " Правителството се провали и не споделяме това със зложелателство, тъй като това е леке за цяла България. Премиерът поучава младите да стават овчари и да се развъждат, само че опростачването на политиката е главната причина да се разделяме с децата си ", сподели Лечева.

 Равносметка, демонстративен арест и една провалена среща - четвърти месец европредседателство
© Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018

В отговор в коридорите на Народното събрание приказва водачът на младежката организация на ГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев, който упрекна Българска социалистическа партия в опити за спекулации и интриги.

Спортното министерство пък се оправда като излезе с позиция, съгласно която " противоположната връзка от провеждането на европейската младежка конференция демонстрира извънредно положителни мнения от всички страни, излъчили юношески делегати ".

Напрежението в Сирия

В интернационален проект взаимните удари на Съединени американски щати, Англия и Франция против режима на сирийския президент Башар ал Асад бяха тестване за единството на Европейски Съюз, само че надалеч не получиха единомислещата поддръжка на страните членки.

Всички страни членки са на мнение, че потреблението на химически оръжия на 7 април против бунтовническия бастион Дума наоколо до Дамаск - за което е упрекван сирийският режим - е недопустимо и не би трябвало да остане ненаказано. 28-те страни обаче са разграничени. От едната страна на шахматната дъска са Франция и Англия. От другата са неутралните. По средата са членове на НАТО, доста от които са на друго мнение във връзка с ударите.

Четвъртият месец европредседателство съответства и с донорската конференция за Сирия в Брюксел, на която вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че би трябвало най-сетне да бъдат приети позволените неточности за Сирия и да стартират компромисите.

Да се похвалим

Междувременно от няколко трибуни министърът за европредседателството Лиляна Павлова похвали България за свършената работа до момента.

В доклада си, който направи и пред българските депутати, тя посочи, че българското председателство е предложило нов метод и нова философия в тематиката за промяната на общата европейска система за убежища, както и че се готви " Декларация от София ", която да увенчае срещата на върха за Западните Балкани през май.

 Равносметка, демонстративен арест и една провалена среща - четвърти месец европредседателство
© Юлия Лазарова

Павлова изброи по кои досиета България е приключила сполучливо работата и какво следва до края на председателството през юни. Не липсваха нападки от страна на депутатите, а Цветан Цветанов от ГЕРБ съобщи, че само Кристиан Вигенин от " Българска социалистическа партия за България " не се е вписал в реториката на левицата и саботирането на европредседателството.

След бурния четвърти месец в този момент следва кулминационната точка на българското председателството, а точно срещата за Западните Балкани на 17 май. Дали тя ще поизлъска имиджа на страната? Ще успее ли България да реализира консенсус и да докара на масата за договаряния страните, които не признават Косово? Или това ще е просто официално събитие без действителни политически последствия? Отговорът зависи от уменията на българската дипломация да реализира компромис по не леката тематика за евроинтеграцията на района.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (213)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР