Време за желания: Ще валят звезди. Предстои да наблюдаваме метеоритния

...
Време за желания: Ще валят звезди. Предстои да наблюдаваме метеоритния
Коментари Харесай

Време за желания: Ще валят звезди


Време за стремежи: Ще валят звезди. Предстои да следим метеоритния поток Геминиди. На 14 декември вечерта Луната ще залезе за София в 18:03 ч. и по тази причина няма да затруднява наблюденията.

Геминиди е третият, финален от най-активните метеорни потоци през годината – след Квадрантиди
и по-популярните Персеиди.
Той се следи от към 4 до 17 декември, когато Земята прекосява метеорни роеве, отделящи се от метеорита 3200 Phaeton. Тази година максимумът на Геминиди ще настъпи на 14 декември към 21 ч. българско време (четвъртък вечерта), каза Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с НАО при Българската академия на науките и от катедра „ Астрономия “ във Физическия факултет на
Софийски университет „ Св.  Климент Охридски “.
Около момента на максимума интензивността на потока е над 120 метеора за час, които могат да се видят при идеални условия за наблюдения – надалеч от нощните светлини на градовете, в ясна и безлунна нощ, уточни той.
На 14 декември вечерта Луната
ще залезе за София в 18:03 ч. и по тази причина няма да затруднява наблюденията, посочи Маркишки, който е създател на изданието „ Гид на фена астроном “ на Катедра „ Астрономия “ във Физическия факултет на СУ.
Радиантът на потока – региона от небето,
от която очевидно наподобява, че метеорите дохвърчат, се намира в съзвездието Близнаци, покрай звездата Кастор. До към 02:00 ч. радиантът се издига все по-високо в небето, заради което до тогава изискванията за наблюдения на Геминиди кардинално се усъвършенстват.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР