Време е за летните отпуски, време е за релакс. Наред

...
Време е за летните отпуски, време е за релакс. Наред
Коментари Харесай

Десет разтоварващи книги за летния отпуск

Време е за летните отпуски, време е за релакс. Наред със наложителните аксесоари добре би било в багажа да откри място някоя и друга книга. " Дневник " показва десетина книги, които биха били подобаващи разтоварващи четива на плажа или в планината. Всички те са оповестени на български език тази година.

" Сентрал Парк Уест " от Джеймс Коми

превод Дамян Боянов, " Обсидиан "

" Страхотно четиво! Джеймс Коми познава като петте си пръста света, който разказва. " Така писателя Майкъл Конъли приветства дебютния разказ на някогашния шеф на ФБР и федерален прокурор.

На фокус в " Сентрал Парк Уест " е дело против прочут мафиот - Доминик д`Амико, което е на път да завърши, откакто значим очевидец дава показания. Федералният прокурор Нора Карлтън чака да види обвинения зад решетките с доживотна присъда. Той обаче предлага договорка: намаляване на присъдата против информация за убийството на някогашния губернатор на щата Ню Йорк.

 Сентрал Парк УестС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

То е осъществено в първокласното му жилище на Сентрал Парк Уест в Манхатън и единственият обвинен в този миг е брачната половинка му.

Но преди мафиотът да успее да заяви името на същинския палач, той е открит мъртъв с канарче в устата - остаряло предизвестие на Коза Ностра, че който пропее пред управляващите, умира. Екипът на Нора Карлтън и ФБР стартират огромно следствие на незаконния скрит план

Джеймс Коми (63) е приключил Факултета по право на Чикагския университет през 1985 година и е бил корпоративен юрист, основен федерален прокурор на Ню Йорк и учител. Последният му пост във федералното държавно управление е шеф на ФБР, който заема от септември 2013 година до уволнението си от Доналд Тръмп на 9 май 2017. Документалният му бестселър " Безусловна честност: истина, неистини и водачество " излиза през 2018 година и е екранизиран като ефирен сериал. Втората му книга - нонфикшънът " Да спасим правораздаването: истина, бистрота и доверие " - също бестселър - е оповестена през 2021 година

" Лабиринтът " от Нелсън Демил

" Бард "

Нелсън Демил е съществено име в жанра трилър. Американският публицист е прочут с обстоятелството, че се приготвя съществено, преди да седне да написа, тъй като гради повествованието си към същински случаи. Това е и повода да издава книгите си през две години.

 ЛабиринтътС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Романът " Лабиринтът " е от серията " Джон Кори ", която стартира през 1997 година Досега са оповестени осем книги с основен воин Джон Кори - пенсиониран нюйоркски детектив на специфична работа във ФБР.

" В актуалната литература няма различен воин като Джон Кори. Неговите ехидни смешки и брутална смелост в конфликтите с нарушители са неподражаеми. И в този разказ Нелсън Демил е огромен занаятчия на увлекателните престъпни истории ", означават от " Бук Рипортър " във връзка " Лабиринтът ".

Джон Кори, покритият с белези от рани детектив в битката с терористи и непознати разузнавачи, още веднъж безделничи непредпазливо на плажа в Лонг Айлънд след следващия гаф с началниците си. Горчивият му опит и в професионалния, и в персоналния му живот не е развалил рецепторите му за положително уиски, на което се любува на верандата на вуйчо си, когато... Когато ненадейно се появява една от някогашните му любовници - Бет Пенроуз от локалната полиция - с изненадващо предложение за работа. Джон би трябвало да реши по едно и също време желае ли да премине в частния бранш и желае ли нова връзка с Бет.

И преди да се опомни, е замесен в следствие на поредност от убийства и смайваща корупция измежду политици, служители на реда, съдии и прокурори. А с неговата привързаност към риска е неизбежно още веднъж да бъде на крачка от съдбовния край...

Нелсън Демил е роден на 23 август 1943 година в Куинс, Ню Йорк, само че дълги години живее в Лонг Айлънд. Бил е офицер в армията на Съединени американски щати (1966 - 1969) и е взел участие в бойни дейности като пълководец на пехотен взвод от Първи кавалерийски полк във Виетнам. Награден е с " Бронзова Звезда " и " Виетнамски кръст за смелост ". Преди присъединяване си във Виетнамската война учи три години в университета " Hofstra " в Лонг Айлънд, където след това приключва политически науки и история през 1970 година Доктор " хонорис идея " е на университета " Hofstra " и на колежа " Dowling ".

" Пустинна звезда " от Майкъл Конъли

" Бард "

Всеки обожател на престъпния род е чел най-малко един от многото романи на Майкъл Конъли. Неговата отдаденост към достоверността и способността му да заплита комплицирани сюжетни линии е приета освен от читателите, само че и от рецензията - сериозен е описът с награди, които получава през годините: Edgar, Anthony, Macavity, Shamus, Dilys, Nero, Barry, Audie, Ridley, Maltese Falcon (Япония),.38 Caliber (Франция), Grand prix de littérature policière (Франция), Premio Bancarella (Италия) и други

 Пустинна звездаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

" Пустинна звезда " е от серията с основен воин полицайката Рене Балард. Издателство " Бард " дефинира романа като вълнуващ, с което създателят пази славата си на отличен престъпен публицист.

Детективите от полицейското ръководство в Ел Ей Рене Балард и Хари Бош - основни герои в " Пустинна звезда ", се съюзяват, с цел да издирят нечовечен палач. Минала е една година, откогато Балард е напуснала полицията поради сексизма, деморализацията и безкрайната администрация. Но откакто самият полицейски шеф ѝ споделя, че може сама да дефинира изискванията, тя се съгласява да възроди и оглави отдел " Неприключени следствия " в елитния отдел " Грабежи и убийства ".

От години Хари Бош работи по един случай, който го изтезава - убийството нацяло семейство от умопобъркан, който още се разхожда на независимост. Балард насочва предложение на Бош: да пристигна като доброволец в новия ѝ отдел и да продължи следствието си. Двамата би трябвало да загърбят остарели обиди и нови дрязги, с цел да открият не един, а двама рискови убийци.

Майкъл Конъли е роден на 21 юли 1956 година във Филаделфия, Пенсилвания. Учи публицистика и креативно писане. Работи най-вече като престъпен кореспондент, откъдето черпи ентусиазъм за своите истории. Дебютният му разказ " Черното ехтене " бързо трансформира детектива от Лос Анджелис, Хари Бош, в обичан персонаж и дълга поредност от над 20 заглавия. Междувременно Конъли създава още няколко серии романи - за Джак Макавой, Тери Маккейлъб и Мики Холър. Някои от книгите му са сполучливо пресъздадени в игрални филми и телевизионни сериали.

" Лудостта на тълпите " от Луиз Пени

превод Анелия Петрунова, " Софтпрес "

Страхливец. Никой в никакъв случай не е наричал контрольор Арман Гамаш по този начин. Дори най-големите му врагове. До деня, в който шефът на отдел " Убийства " чува обвиняването от устата на другар. Причината? Опитът му да анулира провеждането на обществена лекция по време на празничните дни.

 Лудостта на тълпите (Разследванията на контрольор Гамаш 17)С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Лекторът е Абигейл Робинсън, професор по статистика, и когато Арман е помолен да се погрижи за сигурността на събитието, той е уверен, че няма да има проблеми. Кой би се заинтересувал от научна сказка на британски в Квебек, когато може да пие парещ шоколад и да кара ски? Но до момента в който прави авансово изследване за гостуващата лекторка, Гамаш открива, че концепциите й са в прорез с всичко, в което той самият има вяра.

И крият опасност да разпалят жизнерадостен призрачен сън.

Възгледите на професор Робинсън се популяризират като болест из цялата страна. Опирайки се на статистиката, тя дава обещание завършек на проблемите. Но на каква цена? Истина и обстоятелства, действителност и илюзии се смесват дотолкоз, че към този момент никой не може да ги разграничи. Но всеки е заставен да вземе страна.

Някои го вършат с револвер в ръка.

Когато опитът за ликвидиране по време на лекцията е последван от същинско закононарушение, на Арман Гамаш и на екипа му се пада задачата да тръгнат по стъпките на килъра. И да се сблъскат със събития, които разкриват най-тъмните страни на човешката природа.

Въпросът е дали ще могат да запазят личния си здрав разсъдък измежду лудостта на тълпите.

Това е резюмето на новия разказ на Луиз Пени " Лудостта на тълпите " от поредицата й за контрольор Арман Гамаш. Канадската журналистка и писателка е емблематично име в света на актуалната престъпна литература. Всяка книга от поредицата й за контрольор Арман Гамаш е същинско прекарване за феновете на жанра. " Лудостта на тълпите " - оповестена на български преди месец, не прави изключение.

Луиз Пени е актуалния еквивалент на именитата британка Агата Кристи. Още с първия си разказ за Гамаш получава единайсет литературни награди, в това число " Артър Елис ", " Бари ", " Антъни " и " Дагър ". Тя е единствената в света деветкратна носителка на литературния приз " Агата Кристи " и е удостоена с Ордена на Канада за приноса й в литературата и канадската просвета. Романите й са преведени на повече от трийсет езика и са издадени в многохилядни тиражи.

" Ореховият Буда " от Борис Акунин

превод Денис Коробко, " Еднорог "

Всяка книга на живеещия в заточение съветски публицист Борис Акунин е гаранция за високо качество. Неслучайно доста от творбите му са със статут на бестселър. Световна популярност Акунин получава през 1998 година, когато стартират да излизат историко-криминалните му повести от серията за приключенията на Ераст Фандорин. Следват поредиците " Приключенията на сестра Пелагия " и " Приключенията на магистъра ".

 Ореховият БудаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Често назовават книгите му " всеобща литература за интелектуалци " и " интелектуални бестселъри ". Наред със занимателния сюжет Акунин впечатлява със стила си, заимстван от класиците на съветската литература от XIX век, с намеци и цитати от типичен творби на международната литература, включително и престъпната. Не прави разлика и романът му " Ореховият Буда ".

Той е част от поредицата за историята на съветската страна. В " Ореховият Буда " Борис Акунин споделя за елементарните хора, които са надалеч от огромната политика и епицентъра на събитията в ония години. Те живеят в непрекъснат боязън и са евентуални жертви в една страна, в която постоянно са се ширили насилието и беззаконията, разкриват от " Еднорог ".

Освен с достоверно показаната историческа картина, Акунин за следващ път впечатлява с завладяващия си, съвсем баснословен роман. В него наложително участват и обичаните му тематики за японската философия и обичаи. Героите на романа са изправени пред невероятни тествания и неописуеми завършения, не липсват непредвидени обрати и изменничества, конфликти със свирепи злодеи, както и една непредвидена обич.

Акунин е неприкрит съперник на президента Владимир Путин. Принуден е да напусне Русия през 2014 година и заживява в Европа. В анкета, извършена през 2022 година, Акунин е подложен преди всичко по известност измежду четящите в Русия. Тиражите на книгите му надвишават 10 милиона екземпляра. В момента репресивната машина на Путин лимитира разпространяването на книгите му.

" Принц Хари. Резервният "

" Рива "

Автобиографичната книга на принц Хари - член на английското кралско семейство, беше оповестена на британски при започване на януари тази година. Интимните разкрития, които прави по-малкият наследник на крал Чарлз III, бяха посрещнати с голям интерес както от пресата, по този начин и от читателите.

 Принц Хари. РезервниятС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Принц Хари е роден на 15 септември 1984 година Преломен миг в живота му е гибелта на майка му, принцеса Даяна, през 1997 година Една от най-смразяващите фотоси на XX в., която обикаля света, е на две дребни момчета, двама принцове, вървящи зад ковчега на майка си. От този миг двамата братя са непрестанно във фокуса на медиите.

Хари получава солидно обучение, минава и през военно образование в Кралската военна академия " Сандхърст ". Изпълнявал е бойни задачи в Афганистан. Уволнява се от армията през юни 2015 година Връзката му с американската актриса Меган Маркъл и последвалия им брак стават " плячка " за жълтите медии.

" Наблюдавайки тъгите на брачната половинка си и опасността за сигурността и психическото здраве на двама им, Хари напуща родината си. От епохи малко на брой са се осмелявали да избягат от кралското семейство.
Всъщност последният, който е опитал, е майка му. За първи път принц Хари споделя личната си история и разказва житейския си път с неподправена и решителна откровеност. " Резервният " е преломна книга, изпълнена с прозорливост, признание, самооценка и заслужена мъдрост за безконечното превъзходство на любовта над скръбта ", се споделя в анотацията на българския издател " Рива ".

" Отмъщение. Как Меган разпали войната сред Уиндзорите " от Том Бауър

превод Светлана Комогорова-Комата, " Прозорец "

Британското кралско семейство постоянно е било във фокуса на публичното внимание. Бракът на принц Хари с американската актриса и модел Меган Маркъл през 2018 година ускори този интерес. Многобройните мнения към ексцентричното държание на звездната двойка пълнят жълтите летописи на английските медии.

 Отмъщение. Как Меган разпали войната сред УиндзоритеС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Това дава мотив на проверяващия публицист Том Бауър да напише " Отмъщение. Как Меган разпали войната сред Уиндзорите ". Книгата излезе на британски език през 2022 година, а рецензия я дефинира като история за обич, изменничество и секрети.

" Британското кралско семейство е вярвало, че шеметният триумф на сватбата на Хари и Меган е началото на нова епоха за Уиндзор. Но в границите на една бурна година сладкият сън се е трансформирал в призрачен сън ", отбелязва българският издател " Прозорец ".

Главна роля в разтърсваща драма " Отмъщение. Как Меган разпали войната сред Уиндзорите " играят херцогът и херцогинята на Съсекс - Хари и Меган, които печелят както аплодисменти, по този начин и отвращение. Всички заинтересувани обаче се питат дали династията на Уиндзорите ще възвърне репутацията си след амбициозния поход на Меган Маркъл против кралското семейство.

Том Бауър (77) е водещ проверяващ биограф във Англия. Автор е неоторизирани биографии, постоянно на бизнес магнати и притежатели на вестници. Бауър написа книги за Робърт Максуел, Мохамед Ал-Файед, Конрад Блек, Ричард Брансън, Джеръми Корбин, Борис Джонсън и други

" По здрач. Моят живот в семейство Делон " на Антони Делон

превод Силвия Колева, " Ентусиаст "

Първородният наследник на живата легенда на киното Ален Делон повдига завесата над персоналния си живот и среща читателите със своето семейство. " По здрач ", издадена от " Ентусиаст ", разкрива всичко това, което се случва, откакто микрофоните са спрени и прожекторите - изгасени. Антони Делон показва разтърсващата история за своето детство, за младежките си години, за заболяването на майка му Натали и по какъв начин се живее като наследник на една от най-големите митове в международното кино.

 По здрач: Моят живот в семейство ДелонС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

" Оставих се да бъда обхванат от писането, от спомените, от мислите и страстите си ", споделя Антони Делон. " Това беше едно превръщане към мен самия, което, ненадейно, се оказа доста благотворно. "

Антони Делон е френско-американски артист. Неговата кариера стартира в средата на 80-те години и той бързо набира огромна известност в международен мащаб. Най-известен е с функциите си в сантиментални френски филми и сериали.

Тази книга искрено споделя за всички жестоки удари - душевен и физически, които Антони получава от ориста и... от личния си татко. Съкрушен от тъга след загубата на едни от най-важните хора в живота си, артистът приказва за своите контузии и възприятието на празнина, което към момента носи в себе си. Въпреки това той не упреква никого, а изследва аргументите, довели до неговото оскърбление.

Въпросите, които си задава създателят, са универсални: Как се превъзмогват страховете и разочарованията и по какъв начин се лекуват раните? Как се излиза от модела на едно семейство, в което любовта става първа жертва и това се повтаря от потомство на потомство? И по какъв начин в последна сметка се става същински мъж, по какъв начин се резервира достолепието и по какъв начин се устоява на тестванията на ориста? Защото, с цел да дадеш амнистия, би трябвало първо да проявиш схващане и да намериш пътя към салдото и обичта в връзките с най-близките на сърцето ти хора.

" Този автобиографичен разказ не е нито споразумяване на сметки, нито съкровен дневник ", споделят от списание " Elle ". " Това е историята на един мъж на 57 години, който е отделил време да проучва раните си, породени от едно семейство, в което любовта мъчно си е проправяла път. "

" Вятърът знае името ми " от Исабел Алиенде

превод Катя Диманова, " Колибри "

Исабел Алиенде е безспорната модерна гранд дамата на латиноамериканската литература. Във " Вятърът знае името ми " тя сервира трогателен роман за драмата на изгнаничеството и избавлението, за солидарността, състраданието и любовта.

 Вятърът знае името миС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Първоначално действието се развива във Виена през 1938 година. Самуел Адлер е шестгодишно еврейско момченце, което за една нощ губи всичко: татко, дом, татковина. Отчаяна, майка му го качва на последния трен, който ще го води от нацистка Австрия в Англия. Там, надалеч от всичко познато, Самуел ще стартира нов стадий от живота си със своята обичана цигулка и с бремето на самотата и несигурността, които постоянно ще го съпътстват.

 Виолета С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

После сюжетът ни придвижва в Аризона, а годината е 2019-а. Седемгодишната Анита Диас се качва на различен трен дружно с майка си, бягайки от неизбежна и смъртоносна заплаха в Салвадор, с цел да потърси леговище в Съединени американски щати. Новата безмилостна политика на държавното управление я отделя от майка ѝ на границата. Самичко и уплашено, надалеч от всичко познато, момиченцето ще се приюти в магическия свят на своето въображение. Ще съумеят ли Самуел и Анита да се срещнат в точния момент, с цел да се спасят взаимно?

Исабел Алиенде стартира литературната си кариера инцидентно, с цел да се подреди до най-обичаните латиноамерикански създатели на всички времена. Международна популярност й носи величествената фамилна фреска " Къщата на духовете ", " Дъщеря на ориста " и " Портрет в сепия ". Следват над 60 милиона продадени копия от творби, преведени на 35 езика. Много са тематиките, които трансфораха Алиенде в една от най-популярните разказвачки на нашето време - любовта, войната, бремето на травматичните мемоари, самотата Неизбежни са сравненията с Маркес и други представители на магическия натурализъм.

Миналата година " Колибри " издаде различен разказ на Алиенде - " Виолета " - комбинация на записки и епистоларен епос, в която историческите събития рефлектират директно върху самостоятелната орис. Малко преди този момент у нас излезе и бестселърът " На дамите с любов ", буйна апология на женската резистентност и неотстъпчивост, на творчеството, което тласка историята напред.

" Влюбеният Айфел " от Никола д`Естиен д`Орв

превод Гергана Соколова, " Кръг "

Париж постоянно е добра концепция за релакс. Но в случай че нямате опция да си извършите селфи пред Айфеловата кула, разтворете книгата на Никола д`Естиен д`Орв " Влюбеният Айфел ", тя е не по-малко забавна от едноименния филм.

 Влюбеният АйфелС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Романът придвижва читателите в познатата сантиментална атмосфера и в трескавия градивен дух на епохата от края на XIX в., само че има едно преимущество пред кино лентата - предлага доста повече елементи и надалеч по-задълбочен взор към личността на основния воин. Преди да се заеме с структурата на живота си, която ще му завоюва многочислени рецензии и закани (включително протест от църквата и измежду интелектуалците), френският инженер Густав Айфел е почитан от всички експерт и перфекционист, предан на работата си; той е недопечен, от време на време недодялан, само че под педантичността му тлеят пламенни усеща.

През 1886 година Градът на любовта е в трескава подготовка за честването на стогодишнината от Френската гражданска война и Световното ревю. Търси се упорит план, който да символизира величието на нацията и да завоюва възхищението на света. Всички чакат от Айфел грандиозна концепция, само че съмнения терзаят гения на инженера. До момента, в който среща своята изгубена обич от младостта...

Авторът Никола д`Естиен д`Орв ловко придвижва историята ту в Бордо през 1859-а, където се раждат възприятията сред Адриен и Густав, ту в Париж, когато двамата се срещат след 27 години разлъка. Вихърът на пристрастеността още веднъж опустошава тогавашните годеници и се трансформира във ентусиазъм за поета на метала. Той основава паметник, невъобразим до момента в света - кулата, която ще промени френската столица вечно. Но величието изисква жертви и изтръгва от своите избраници най-скъпото им владеене, с цел да го размени с извънмерен блян към триумф.

Никола д`Естиен д`Орв (49) е създател на романи, разкази и есета. Завършва Сорбоната, а през 2002 година получава литературния приз " Роже Нимие ". Наследник е на един от героите на френската опозиция - Анри Оноре д`Естиен д`Орв.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР