Време е времевите кристали да напуснат пределите на лабораторията и

...
Време е времевите кристали да напуснат пределите на лабораторията и
Коментари Харесай

Времевите кристали скоро ще намерят приложение в нашето ежедневие

Време е времевите кристали да изоставен рамките на лабораторията и да намерят приложение в нашето всекидневие. Нов теоретичен пробив демонстрира, че това ще се случи по-скоро, в сравнение с допускаме.

Времевите кристали могат да съществуват в границите на случайно дълъг интервал време при стайни температури (въпреки шумът и загубата на енергия). Това твърди екип, управителен от проф. Хосеин Тахери от Калифорнийския университет, Ривърсайд.

Този вид кристали са скорошно изобретение. Ако елементарните съставляват една повтаряща се конструкция в пространството, то времевите са общ брой от голям брой частици, чиято класификация се повтаря във времето. Тези странни обекти са следени в редица системи (дори при детските играчки), само че постоянно в лабораторни условия.

Сега проучвателен екип, който разгласява своя теоретичен труд в Nature Communications , твърди, че съумява да следи времеви кристал в среда, която не е изолирана от неговата лична. Учените основават този напълно оптичен времеви кристал, като изстрелват два лазерни лъча върху стъклен резонатор от магнезиев флуорид с диаметър 1 милиметър.

С помощта на техника, наречена самоинжекция, системата може да преодолее разсейването на силата, което довежда до разпадането на времевия кристал. Този метод, наподобява, работи, когато се приложи в действителни условия.

„ Когато вашата пробна система прави енергиен продан със заобикалящата я среда, разсейването и шумът работят в тандем, с цел да унищожат темпоралния ред – споделя проф. Тахери. – В нашата фотонна платформа системата реализира баланс сред струпване и загуба, с цел да сътвори и резервира [структурата на] времевия кристал. “

Времевите кристали се отличават с това, че нарушават времевата симетричност във връзка с силата и силата, която ги основава. В този съответен случай лазерните импулси се повтарят на равни шпации (през характерен период), с цел да поддържат системата.

Веднъж щом времевият кристал бъде основан от тези импулси, той също стартира да се повтаря. Периодът, през който това се случва обаче, се разграничава от този на лазерните импулси. Именно в това се крие капацитетът на времевия кристал.

Предвид повтарящия се темперамент, приложенията за този вид технология може да се възползват или от характерни честоти, или от точни измервания на времето. В последна сметка честотата и времето са математически инверсии.

„ Надяваме се, че тази фотонна система може да бъде употребена в компактни и леки радиочестотни източници с превъзходна непоклатимост, както и в точно отчитане на времето “, добави Тахери.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР