Централната избирателна комисия (ЦИК) определи условията и реда за извършване

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) определи условията и реда за извършване
Коментари Харесай

ЦИК определи реда за социологическите проучвания на изборите

Централната изборна комисия (ЦИК) дефинира изискванията и реда за осъществяване на допитвания до публичното мнение, социологически изследвания и изследвания „ на изхода “ (exit poll) в изборния ден и регистрация на организациите, които ги правят, за изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители на 9 юни 2024 година, със свое решение през днешния ден. Това оповестиха от пресцентъра на комисията.

До 1 юни 2024 година в това число организациите, които ще правят изследвания „ на изхода “ (exit-poll) в изборния ден би трябвало да показват в ЦИК заявление по пример за регистрация на организация, която ще прави социологическо изследване в изборния ден; уверение за настоящо правно положение, издадено не по-рано от 9 април 2024 година Агенциите би трябвало да показват лист, съдържащ имената и единния цивилен номер на анкетьорите по изборни региони. В листата се показват номерата на изборните секции, отвън които ще се реализира анкетирането.

С обособени решения ЦИК ще записва организациите, които ще правят изследвания „ на изхода “ (exit-poll) на 9 юни 2024 година

Анкетьорите са длъжни да носят в изборния ден единствено отличителни знаци по пример, одобрен от ЦИК, като на бял декор с черни букви се изписва качеството им. Те се легитимират с издаденото им уверение.

Резултатите от изследванията, осъществявани в изборния ден (exit-poll), се оповестяват не по-рано от 20:00 ч. на изборния ден.

Забранява се под каквато и да е форма общественото разгласяване на каквито и да са резултати от изследвания, осъществявани в изборния ден (exit-poll), преди приключването му и оповестяване края на изборния ден от ЦИК.

Резултатите от допитвания до публичното мнение за изборите “две в едно ” не може да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден, както и до оповестяване края на изборния ден на територията на страната.

От ЦИК показват, че анкетьорите не могат да интервюират гласоподавателите директно пред изборните секции. Те би трябвало да работят на разстояние минимум три метра от изхода на помещението, в което се гласоподава.

Могат да бъдат интервюирани единствено към този момент дали своят вот гласоподаватели, като анкетьорите са задължени да им оповестяват, че присъединяване в проучването е непринудено и анонимно. Анкетьорите би трябвало да имат видимост към изхода на помещението, от което излизат гласоподавателите, които ще бъдат интервюирани, без това да основава усложнения за изборния развой, се прибавя в решението на ЦИК.

Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд посредством Централната изборна комисия в тридневен период от оповестяването му.

Пълните условия за реда за осъществяване на допитвания до публичното мнение, социологически изследвания и изследвания „ на изхода “ (exit poll) в изборния ден и регистрация на организациите, които ги правят са посочени в решението на ЦИК.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР