Вредните газове затрудняват достигането до блокираните работнициЕксплозията във въглищната мина

...
Вредните газове затрудняват достигането до блокираните работнициЕксплозията във въглищната мина
Коментари Харесай

Трагедията в мината в Амасра: 40 души загинаха, 15 са под земята

Вредните газове затрудняват достигането до блокираните служащи

Експлозията във въглищната мина в Амасра, област Бартън, в Северозападната част на страната раздруса Турция.

40 души са починали при детонацията, заяви турският министър на опазването на здравето Фахретин Коджа. Единайсет са ранените, няколко от които са в тежко положение. Транспортирани са в лечебни заведения в Истанбул и в Бартън, предава Българска телеграфна агенция.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че 15 служащи се намират подземен. По думите му избавителните екипи са открили къде тъкмо се намират блокираните служащи, само че пожарът, който се е разгорял заради детонацията, и нездравословните газове затрудняват достигането до тях.

Продължават избавителните работи, продължава и напрегнатото очакване на фамилиите и околните на миньорите в региона.

Турският министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез в изказване пред СиЕнЕн-Тюрк уточни, че издирването и спасяването в мината изискват специфичен опит.

„ Това е много друго от другите действия по търсене и избавяне. Въглищните предприятия разполагат с квалифицирани екипи за търсене и избавяне, които са сполучливи в тази област освен у нас, само че и по света. За страдание, част от нашите служащи не можаха да бъдат избавени заради високото налягане и високата температурата, в резултат на гърмежа. В момента 15 от служащите са в рудника, продължава търсенето им. След гърмежа е избухнал пожар в галерията ", съобщи турският енергиен министър.

Републиканската прокуратура в Бартън е почнала следствие на аргументите, което се организира от трима републикански прокурори.

Междувременно стана известно, че управлението на въглищната мина в Амасра е било предизвестено още през 2019 година за риск от ненадейно изхвърляне на газ и детонация.

Това уточни депутатът от главната опозиционна Народнорепубликанска партия от град Зонгулдаг Дениз Явузйълмаз в профила си в обществените мрежи.

Той разгласява извадка от одитен отчет на Сметната палата от 2019 година, в който се показва, че натрупването на газ е достигнало на дълбочина 300 метра и се усилва заплахата от детонация и пожар,както и се предлага да бъдат взети нужните ограничения.

Взривът в мината в Амасра, която е на послушание на Дирекцията за твърди въглища на Турция избухна през вчерашния ден към 18 часа, на дълбочина 300 метра подземен.

В изказване пред ТРТ по отношение на повода за детонацията, министърът на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез, съобщи, че съгласно предварителните изследвания евентуалната причина е натрупването на газ гризу, който е предизвикал детонацията.

Другата версия, която бе тиражирана по-рано от държавната работа за реакции при бедствия и повреди е, че детонацията е била провокирана от трансформатор.

Твърди се, че по време на детонацията в мината са се намирали 110 служащи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР