Враца. За първи път след близо 90 години черните лешояди

...
Враца. За първи път след близо 90 години черните лешояди
Коментари Харесай

Двойка черни лешояди са установени в Природен парк „Врачански Балкан

Враца. За първи път след близо 90 години черните лешояди (картали) са открити през гнездовия интервал в Природен парк „ Врачански Балкан “. През месец март 2021 година орнитолози следиха първата образувана двойка на територията на парка, както и две гнездящи двойки в региона на Източна Стара планина. Това са първите дейни гнезда на типа следени от 28 години в България и първите изобщо открити и фотографирани в Стара планина.Това оповестиха от Природен парк „ Врачански Балкан “ .

В Червената книга на НР България черният лешояд от 1985 година се води липсващ тип. Процесът на “изчезване “ се случва в интервала 1950-1960, когато към този момент няма данни за гнездене, а наблюденията на типа стават извънредно редки. След десетилетие неотклонен труд от страна на неправителствени организации, паркови дирекции и институции, както и с помощта на стартиралия през 2015 година план „ Светло бъдеще за черния лешояд ” LIFE14NAT/BG/649, е реализиран необикновен триумф и завръщането на картала в България към този момент е реалност. В интернационалния план са ангажирани съдружие " Зелени Балкани ", Фонд за дивата флора и фауна, Дружеството за отбрана на хищните птици, Международната фондация за запазване на лешоядите, Германската фондация " Евронатур и районното държавно управление на Екстрамадура ".

През 2018 година стартира внасянето на човеци от Екстрамадура (Испания) и няколко европейски зоопарка. Птиците се освобождават в Източна Стара планина (край Котел и Природен парк „ Сините камъни ”) и Природен парк „ Врачански Балкан ”. До края на 2020 година в Източна Стара планина са освободени 18, а във Врачански Балкан - 10 черни лешояда. Към момента птиците се подхранват и следят на особено построени площадки. Постигнатият триумф се дължи и на насъбрания опит от дейностите по възобновяване на популациите на белоглавия лешояд в Стара планина. Към момента на територията на Врачански Балкан има над 70 белоглави лешояди, които към този момент няколко години сполучливо гнездят и се развъждат.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР