Вратата за дипломатически контакти не бива да бъде затваряна, заяви

...
Вратата за дипломатически контакти не бива да бъде затваряна, заяви
Коментари Харесай

Путин не е затворил вратата на дипломацията

Вратата за дипломатически контакти не трябва да бъде затваряна, съобщи министърът на защитата Стефан Янев в коридорите на Народното събрание след засекретено съвещание на тематика сигурност по отношение на съветското навлизане в Украйна.

Нарочно не приказваме с войнствена изразителност – неслучайно изтъквам Путин, който сподели, че това е „ специфична интервенция “. По този метод нито НАТО, нито Владимир Путин затварят вратата за дипломация. Това съобщи пред публицисти военният министър ген. Стефан Янев след закритото съвещание на Народното събрание след нашествието на Русия в Украйна.

Той акцентира, че става дума за „ сериозен въоръжен спор “, който България осъжда, само че „ постоянно след жертвите идва дипломацията “.

„ Имаме сериозен въоръжен спор. Знаете държанието на НАТО, декларациите на Генералния секретар, на страните членки, довечера следва съвет в Европейския съюз. Тази вечер ще вземам участие във видеоконферентна връзка сред група министри на защитата. Ние сме непрекъснато в контакт. Обединени в нашето единение, в сплотеността, в проява на нашият защитителен капацитет, тъй че страни членки на НАТО да не бъдат наранени в спора “, съобщи министър Янев.

„ Разбира се, осъждаме всичко това, което се случва на територията на Украйна. Нарочно не приказваме с войнствена изразителност – неслучайно цитирах президента Путин, който сподели, че това е специфична интервенция, защото по този метод нито НАТО, нито президентът Путин затварят изцяло вратата за дипломация. В един миг дейните дейности ще свършат, още веднъж ще има потребност от дипломация и в този смисъл би трябвало да бъдат отворени тези канали, тъй че да се омиротвори обстановката тогава, когато това е допустимо “, добави министърът на защитата.

По думите му директна опасност за страната ни от боен спор няма, само че рисковете от стопански и обществени ограничения постоянно съществуват.

Днес Народното събрание заседава при закрити врата поради обстановката в Украйна. В съвещанието участваха шефовете на службите за сигурност, адмирал Емил Ефтимов, министърът на защитата Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Те предоставиха информация на депутатите за военната намеса, която съдържа и секретна част.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР