Вратарят на Арда Иван Караджов е един от футболистите, които

...
Вратарят на Арда Иван Караджов е един от футболистите, които
Коментари Харесай

Иван Караджов: Арда е второто ми семейство

Вратарят на Арда Иван Караджов е един от футболистите, които са минали целия път от „ В “ група до елита на българския футбол с екипа на отбора. От клуба са решили да стартират поредност с играчите, които са били през цялото време на плана Арда. Те ще опишат забавни случки, за какво са решили да играят за отбора от Кърджали, кой е бил най-трудният им мач, изобщо всичко обвързвано с новата история на Арда. Иване здравей, можем да кажем, че ти си една от легендите на Арда, откакто играеш в тима още от „ В “ група. Разкажи по какъв начин стана по този начин, че се озова в Кърджали?
– Няма да не помни, на първата подготовка тренирахме на формалния стадион с Георги Шейтанов. Аз тогава имах лека травма, а трябваше и килограми да смъквам, това ми беше доста тежко. Тогава си споделих какъв брой са съществени нещата най-малко за мен персонално. После всичко си потегли, трябваше да влизам във форма, само че това са си мой неща. Имахме тогава един доста значим мач за Аматьорската купа, където спечелихме с дузпи и съгласно мен от там потегли всичко, да запалителен и шефовете с цел да стане нещо по-професионално. Щастлив съм тук към този момент три години и малко, изпитвам наслаждение от играта, всичко е умерено. Мога да кажа самоуверено, че АРДА стана моето второ семейство. Радвам се, че постигнахме такива резултати и тази година да ги затвърдим. Всички в тима имаме същите упоритости да се представим по-добре от миналия шампионат.

Спомняш ли си кой те предложения да играеш в Арда?
– Аз тогава бях в Беларус, само че имах някакви пререкания с тима, трябваше да си разтрогвам контракта. Обади ми се Петър Пешев и ме предложения да упражнявам и да подкрепям форма с тима, тъй като не се знаеше, какво ще се случи с тима от Беларус. Прекратих си след това контракта с отбора от Беларус и той ми сподели, в случай че искаш да играеш до лятото и да видиш по какъв начин са нещата. На момента му споделих ОК, нямаше какво да мисля.

След всичко, което си направил за тима, в кръга на шегата, очакваш ли да станеш Почетен жител на Кърджали?
– Според мен първо шефовете наложително би трябвало да им дадат подобен орден, по-късно на всички в тима, които вършат нещата по този начин, че да се всичко да е на доста високо равнище за България. Има на много хора преди мен да им дадат орден.

Финала за Аматьорската купа ли беше най-трудният ти мач, или Баража със Септември за влизане в елита на родния футбол?
– За мен персонално финала за Аматьорската купа беше един повратен миг. После в „ Б “ група имахме един тежък мач, май с Литекс беше, там имаше един огромен сняг. Всички чакаха от нас, че ще бием ей по този начин с лекост. После отидохме на Бараж за влизане с „ А “ група. Всички ще кажат, че това е бил най-важният мач, само че преди този момент имахме мач с ЦСКА 1948, където не трябваше да позволяваме гол, в случай че ни бяха вкарали, трябваше да победим на 100 %. Имаше много значими мачове. Но общо взето със спечелването на Аматьорската купа се възпламениха и шефовете, и града и всички, и се получиха нещата.

Имаше ли миг, в който си сподели, абе какво върша аз във „ В “ група, я да си диря различен тим, или ти хареса този план Арда?
– То всичко се получи от единствено себе си, нито съм мислил за потегляне, направихме един добър тим за „ Б “ група, където всеки си мислеше, че ще побеждаваме. Но в „ Б “ група не е елементарно, още повече, че тогава имаше много мощни тимове. Щастлив съм, че се получиха нещата, с цел да стигнем до Баража и след това в efbet Лига.

Можем ли да кажем, че Арда рестартира твоята кариера?
– Да, тъй като аз тогава бях в Беларус, втория сезон го изиграх целия, само че по този начин се получиха нещата, че пристигнаха нови треньори, ново управление, имах травма. Но несъмнено да, тук още веднъж се върнах във футбола и благодаря на хората, които ми дадоха този късмет.

Разкажи някоя забавна преживелица, която в този момент можеш да се сетиш?
– Случки има доста. Например при връщането, откакто спечелихме Аматьорската купа, в автобуса беше много забавно. А другояче в този момент с тима се събираме съвсем всяка седмица и си вършим барбекю. Общо взето случки има доста, само че не са всички за пред света.

Отборът на Арда е даван за образец, изключително през последната година, че се залага единствено на българи, това е сполучливия метод за развиване. Още повече, че вие показвате, че сте един обединен колектив. Давам ти образец – цяла година сте дружно и в този момент, когато имахме отмора, отидохте съвсем всички отново дружно на море. Това демонстрира, че държите един на различен.
– Да, това е доста значимо. А и на терена сме 11, дружно още с запасите и треньорите, там би трябвало да сме едно общо. Няма разделяне на млади и на остарели. И тъкмо по тази причина се реализират тези триумфи. А по отношение на българите в тима и чужденците, аз нямам нищо срещу тях, само че значимото е да са в действителност положителни.

Доста хора се възпламениха от триумфите на Арда и даже скоро на един футболен шампионат видях вратаря на един тим пазеше с твоя фланелка.
– Радвам се, това сме го постигнали много хора, треньори, футболисти, шефове. Това показв, че сме си свършили работата, тъй като се вършат доста хубави неща. Честно да ви кажа, бил съм и в други тимове, само че таково отношение, такова успокоение няма на никое място. Шефовете вършат по този начин, че футболистите да мислят единствено за футбол, което е доста значимо. Стадионът ни е прелестен, да кажем след този на Лудогорец е най-хубавия. Искам да те върна минути след финала за Купата на България в съблекалнята беше гробна тишина, всички бяха навели глави. Единствено ти сподели момчета умерено, ще си вземем това, което ни го взеха през днешния ден. Спомняш ли си този миг?
– Спомням си, това не се не помни. Но в такива моменти каквото е решил този от горе, по този начин се случва. Преценил е,че би трябвало ЦСКА да вземе Купата, взеха я. Ние трябваше да си свършим нашата работа и да се класираме за Европа. Свършихме си работата след успеха над Черно море. Но да загубиш край е гадна работа, много хора ми споделят, че трябваше да спечелим, трябваше да вземем купата,но това е футболът. Но уповавам се тази година, ние да сме късметлиите.

Сега следва първо присъединяване на АРДА в Европа, апропо тази година имаше много неща за първи път в историята на Арда, край за Купата на България, треньора Николай Киров завоюва наградата за най-хубав треньор, за първи път класиране в Европа. Ти имаш опит дружно със Спас Делев. Какво ще им кажеш на момчетата преди мача?
– Няма какво да им споделям, ние си приказваме всеки ден, че би трябвало да се раздаваме всяка подготовка, всеки един мач на най-много, да се държим дружно. Да по-различни мачове са в Европа, само че в случай че покажем това, което показахме предишния сезон, ще се представим доста добре.

Успя ли град Кърджали да се намести на футболната карта на България, която бе заета от София с ЦСКА и Левски, и Пловдив с Локомотив и Ботев?
– Надявам се да е по този начин, ние изиграхме доста мощни мачове с така наречен грандове в България, в дадени мачове не ни доближи късмет, шанс или опит да кажа. Според мен към този момент всеки тим, който идва в Кърджали се преценява и знае, че ще им е доста мъчно. Също по този начин имаме много победи като посетители, което значи, че не сме домашен тим да разчитаме на победи вкъщи. Но това сме го постигнали всички и би трябвало да го затвърждаваме.

Апоел Беер-Шева се падна на Арда в шампионата Лигата на конференциите. Нещо знаеш ли за този тим?
– Само знам, че там е доста тежко времето. С Берое съм играл там и беше доста топло. Иначе знам, че преди няколко години играха с Лудогорец и бяха много мощен тим. Треньорският щаб ще ги разучи и ще ни каже каквото би трябвало. Но ние отиваме да играем футбол, няма какво да губим.

Ти стигна до националния тим след положителните мачове, които направи с Арда, какво те питаха там другите футболисти за тима?
– Ние непрекъснато си приказваме с тях, а и те доста добре знаят защо става въпрос при нас. Според мен много играчи желаят да дойдат да играят в Арда, което е радващо. Защото първоначално беше, абе къде в Кърджали и така нататък, какво ще вършим там, но ето видяхте какво се случи. Такива условия и отношение малко се срещат в България.

Определено си любим на почитателите в Кърджали, чакат те след подготовка, след мач, във почитател магазина идват и се снимат с теб. Какво би им споделил с цел да дойдат на 22 юли и да поддържат тима против Апоел?
– Ще се раздадем на 100 % сигурно, тъй като през първата година в „ А “ група играхме като домакини на различен стадион, само че макар, че почитателите идваха в Пловдив, не беше същото. В „ Б “ група на " Арена Арда " идваше много аудитория. Иначе за 22 юли дано да дойдат и да ни поддържат, ние ще създадем всичко допустимо да ги зарадваме с хубава игра и нека продължим напред
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР