Вратарската легенда Джанлуиджи Буфон сложи официално край на професионалната си

...
Вратарската легенда Джанлуиджи Буфон сложи официално край на професионалната си
Коментари Харесай

Край! Легендарен вратар се пенсионира

Вратарската легенда Джанлуиджи Буфон постави публично завършек на професионалната си кариера на 45-годишна възраст. „ Това е всичко, хора! Вие ми дадохте всичко. Аз ви дадох всичко. Направихме го дружно “, написа той в Туитър.

Световният първенец с Италия от 2006 прекара последния сезон в родния си клуб Парма, като оказа помощ на отбора да финишира четвърти в Серия В и да доближи до осминафиналите за Купата на страната, където тимът бе отстранен от бъдещия победител Интер.
-->
Буфон удължи контракта си с „ пармалатите “ до 2024 година през февруари, само че реши да приключи професионалния си път преди сезон 2023/24. Италианският пазач победи със Суперкупата на УЕФА през 1998/99 по време на първия си престой в Парма, преди да премине в Ювентус през юли 2001 за рекордната тогава сума за вратар от 32 млн. паунда.

Буфон се наслаждения на страхотни триумфи със „ Старата госпожа “, печелейки купата на Серия А 10 пъти в границите на два престоя в Торино, като изигра общо 685 мача за „ бианконерите “. Той обаче не съумя да завоюва Шампионската лига, губейки и трите финала с отбора.

„ Днес е ден за всички да си спомнят твоите спиращи дъха спасявания, метода, по който ти надвиши историята, сбогувайки се с феноменални играчи и приветствайки техните наследници, до момента в който оставаше под рамката. Ти показва постоянството и надеждността на първенец, чиято усмивка може да успокои всеки, и извърши последователите и съотборниците си с възприятието, че са в действителност несломими. Ти ни даде причина да мечтаем и сбъдна тези фантазии. Днес се отбелязва краят на една епоха и сме същински признателни, че бяхме част от нея. Ние сме част от твоята история и ти от нашата. Благодарим ти, Джиджи! Пожелаваме ти всичко най-хубаво в бъдещите ти инициативи “, написаха от Ювентус, съобщи БГНЕС.

Между тези два престоя той бе в Пари Сен Жермен през 2018/19 – във френската столица ветеранът под рамката добави още една шампионска купа в сбирката си. Буфон завоюва и редица самостоятелни оценки по време на забележителната си кариера, в това число 13 наградата за Вратар на сезона в Серия А.

Италианската легенда седи и на девето място в листата с играчи, които имат най-вече мачове за националния тим на страната си – той има цели 176 по време на 21-годишната си кариера със „ Скуадра адзура “, в която стана международен първенец през 2006 и загуби финала на Европейското през 2012.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР