Връщането на хартиената бюлетина създаде очакван хаос при отчитането на

...
Връщането на хартиената бюлетина създаде очакван хаос при отчитането на
Коментари Харесай

Стефан Манов, ЦИК: Една от първите задачи на новия парламент трябва да е премахването на хартиената бюлетина

Връщането на хартиената бюлетина сътвори предстоящ безпорядък при отчитането на гласовете, по тази причина една от първите задания на новия парламент би трябвало да бъде премахването ѝ, съобщи в " Денят стартира " Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК.

" Развалихме къща, с цел да създадем барака. Това, което видяхме през вчерашния ден и тази нощ, е предстоящият безпорядък с връщането на хартиената бюлетина. Тя не донесе повече гласоподаватели, интензивността остана ниска, само че се върна напрежението при предаването на протоколите. Това е хроника на една предизвестена изборна история, която я приказваме от няколко месеца. Народното събрание би трябвало да отвори Изборният кодекс и с техническа корекция да отстрани хартиените бюлетини, тъй като наесен предстоят локални избори, където на доста места се гласоподава с три бюлетини - за кмет, за кмет на кметство и за общински съвет ", уточни Манов. 

Той разяснява и растежа на проблемите с машините за гласоподаване.

" Трябва да се направи разбор на дефектиралите машини. Факт е, че организирахме 6 избора с тези машини и до момента имаше 30 до 50 отказали устройства, а в този момент в редица случаи имаше проблем с отпечатването. Знаете какво се промени от предходните избори - смени се хартията, не бяха направени според мен задоволително проби и инспекции, с цел да може това устройство, което може да счита, да се трансформира в безценен принтер на бюлетини. Берем плодовете на една законова корекция в 12 без 5, писана на коляно ", разяснява той.

Според Манов ЦИК е предоставила късно нужната информация на Министерство на електронното ръководство и късно са сертифицирани машините.

Той регистрира още, че към 190 000 българи зад граница са дали своят вот, което не е неприятен резултат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР