Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се

...
Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се
Коментари Харесай

Иванов: Булгаргаз са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо

Връщането ми в КЕВР беше ненадейно за мен и се дължи на незадоволителната юридическа подготвеност на екипа на ръководещите, които позволиха груба неточност защото по време на висяща процедура за избор на ръководител трансформираха закона за енергетиката. Това съобщи в " Денят стартира " ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

" Заявих пред депутатите, че мога да се върна единствено при едно изрично изискване - в случай че има решение на Народното събрание. Върнах се с възприятие да извърша дълг и да нося отговорност като ръководител на КЕВР ", безапелационен бе той.

Енергетиката както у нас, по този начин и в Европейски Съюз изпитва изключителни компликации и преобладаващият факт е съветската експанзия в Украйна, съобщи Иванов. КЕВР е единствено една от институциите, които имат отношение към енергетиката и цените, а особено към природния газ има лимитирани пълномощия, тъй като не дефинира, а само утвърждава цените. От думите на ръководителя на КЕВР стана ясно, че регулаторът евентуално ще утвърди препоръчаната от " Булгаргаз " цена на газа за август.

" При цена от съвсем 300 лева./MWh започваме активност да търсим нормативна смяна, която да подсигурява осъществяване функционалностите на публичния снабдител " Булгаргаз " до контролирания пазар - където са топлофикациите и газоразпеделителните сдружения. За тях изрично доставките би трябвало да бъдат на правилото на минимални разноски ", сподели той.

Иванов заяви, че " Булгаргаз " са купили съветски газ посредством медиатор и ни го препродават с 20 евро по-скъпо, като това може да се потвърди с документи. По думите му и това е обяснението по какъв начин за 3-4 месеца сдружението е натрупало 500 млн. лева загуба.

" Отговор на този въпрос не се дава нито от " Булгаргаз ", нито от енергийния министър или държавното управление. Вместо още след 31 март да се провежда да закупи потенциал, да излезе на борсата, - има публикуван от КЕВР лиценз за търговия природен газ - вместо да закупи количества, " Булгаргаз " не предприе нищо и се наложи посредством други търговци да се препродава на " Булгаргаз ", което мощно увеличи цената у нас. "

Засега цената на топлинната сила, избрана на 1 юли остава непроменена, само че в случай че има трагична смяна в цената на съставените елементи и на природния газ, е допустимо да се стигне до актуализиране на 1 януари следващата година.

" Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. " Топлофикация София " използва съвсем 30% - съвсем 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената планирана годишна цена на природния газ за предишния месец е 120 лева./MWh, а виждате, че решението, което ще вземем за м. август е съвсем 300 лева ", разяснява Иван Иванов.

По думите му е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на Владимир Путин за заплащанията в рубли, " Булгаргаз " и държавното управление да стартират диалози за сключване на дълготраен контракт за доставки на природен газ. Подчерта, че допустимо най-скоро би трябвало да се пусне в употреба интерконекторът Комотини - Стара Загора.

" Има подписан Акт 14, следва подписването на актовете 15 и 16. Цените там са извънредно атрактивни за България, доста по-ниски от спот пазара, в това число и цените на втечнения природен газ. Ако това се случи, българските жители още през октомври ще усетят понижение на цените ", съобщи Иванов.

Другото значимо за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 - защото участваме в него с 20%.

" Тогава няма както в този момент да се споделя, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има обезпечени доставки точно въз основата на този терминал с регазификация. "

Цените на тока за бита ще останат на сегашните си равнища до 30 юни другата година. Хората би трябвало да са спокойни за цените на електрическата енергия, защото България освен създава ток, само че и е един от най-големите експортьори в района, съобщи Иван Иванов. За бизнеса обаче цената на борсата е с рекордни равнища.

" Само преди седмица цената беше 912 лева./MWh, за него работи правилото на отплата. Това обаче е оръжие с двустранно деяние. В миг, когато се изпитва дефицит на енергоресурси, с тази отплата значително бизнесът е демотивиран да търси решение за енергийната успеваемост, тъй като знае, че ще бъде обезщетен ", посочи ръководителят на КЕВР.

По думите му би трябвало да има заслужено систематизиране на обезщетенията за ток за бизнеса.

В КЕВР още не са получени документи за контрактуваните 7 карго кораба с полутечен газ от държавното управление на Кирил Петков, сподели Иван Иванов. По думите му танкерите са по-леката страна на доставките, а КЕВР още през днешния ден ще изиска незабавна среща със служебния министър на енергетиката, защото казусът с газа е най-важният въпрос.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР