Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се

...
Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се
Коментари Харесай

КЕВР: За момента не се очаква промяна в цената на топлинната енергия

" Връщането ми в КЕВР беше ненадейно за мен и се дължи на незадоволителната юридическа подготвеност на екипа на ръководещите, които позволиха груба неточност защото по време на висяща процедура за избор на ръководител трансформираха закона за енергетиката ", това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

" Заявих пред депутатите, че мога да се върна единствено при едно изрично изискване - в случай че има решение на Народното събрание. Върнах се с възприятие да извърша дълг и да нося отговорност като ръководител на КЕВР ", безапелационен бе той.

" Енергетиката както у нас, по този начин и в Европейски Съюз изпитва изключителни компликации и преобладаващият факт е съветската експанзия в Украйна ", съобщи Иванов.

" При цена от съвсем 300 лева./MWh започваме активност да търсим нормативна смяна, която да подсигурява осъществяване функционалностите на публичния снабдител " Булгаргаз " до контролирания пазар - където са топлофикациите и газоразпеделителните сдружения. За тях изрично доставките би трябвало да бъдат на правилото на минимални разноски ", сподели той.

" Засега цената на топлинната сила, избрана на 1 юли остава непроменена, само че в случай че има трагична смяна в цената на съставените елементи и на природния газ, е допустимо да се стигне до актуализиране на 1 януари следващата година ", акцентира Иван Иванов.

" Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. " Топлофикация София " използва съвсем 30% - съвсем 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената планирана годишна цена на природния газ за предишния месец е 120 лева./MWh, а виждате, че решението, което ще вземем за м. август е съвсем 300 лева ", разяснява новият-стар ръководител на енергийния регулатор.

Той акцентира, че допустимо най-скоро би трябвало да се пусне в употреба интерконекторът Комотини - Стара Загора.

Другото значимо за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 - защото участваме в него с 20%.

" Тогава няма както в този момент да се споделя, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има обезпечени доставки точно въз основата на този терминал с регазификация ", акцентира Иван Иванов.

" В КЕВР още не са получени документи за поръчаните 7 карго кораба с полутечен газ от държавното управление на Кирил Петков ", сподели Иван Иванов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР