Вранен стадий ракът на простатата може да бъде сбъркан с

...
Вранен стадий ракът на простатата може да бъде сбъркан с
Коментари Харесай

Лекар предупреждава: В ранен стадий ракът на простатата може да бъде сбъркан с друго заболяване

Вранен етап ракът на простатата може да бъде сгрешен с друго заболяване, защото няма характерна симптоматика. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. Илия Салтиров, шеф на Клиниката по ендоурология и екстракорпорална литротипсия  във Военномедицинска академия.

Мъжете, които по директна мъжка линия имат родственик с рак на простатата, след навършване на 45-годишна възраст би трябвало един път годишно да се подложат на проучване на простатно-специфичен антиген. Карциномът на простатата нормално се диагностицира измежду мъже над 50-годишна възраст, до момента в който ракът на тестисите може да се появи при мъже на 18-20-годишна възраст, уточни лекарят.

Честота на рак на простатата

Карциномът на простатата е извънредно чест проблем, който се появява след 50-годишнината на мъжа. В Европа е втори по периодичност след рака на белия дроб, а в Съединени американски щати към този момент е преди всичко измежду онкологичните болести измежду мъжете над 50-годишна възраст. По- честото разкриване на пациенти с рак на простатата е обвързвано по-скоро с напредъка на медицинските технологии и с опцията той да бъде диагностициран в по-ранен етап. Ранната диагностика е обвързвана с целеустремен скрининг, който се прави през последните десетина години – проучване на простатно-специфичен антиген, който е скринингов индикатор за вероятността от развиване на карцином на простатата. Ако стойностите му са нараснали, се постанова да се разшири диагностичното търсене, защото ракът на простатата няма характерна симптоматика в ранния етап на развиване. Често тази локализация може да бъде прикрита зад баналната симптоматика на доброкачествената простатна хиперплазия, която се демонстрира с по-често уриниране, затруднено уриниране, уриниране през нощта, изтъняване на струята. Тези признаци са най-типични индикатори за доброкачественото нарастване на простатната жлеза, само че зад тях може да се крие безсимптомното развиване на рак на простата. Това е повода да предлагаме на всички мъже над 50-годишна възраст най-малко един път годишно да изследват простатно-специфичния антиген и да посетят уролог за обзор, сподели още проф. Салтиров. Целта е да се реши степента на недоволствата и нуждата от по-разширена диагностика.

Възраст, раса и генетично влечение са рискови фактори за поява на рак на простатата

Карциномът на простата се появява след 50-годишна възраст поради настъпващи хормонални промени в организма на мъжа и поради смяна в самата жлеза. Сред чернокожите мъже рискът от поява на рак на простатата е по-висок, а измежду азиатците е по-нисък, само че се вижда наклонност, че измежду азиатци, които са се преселили в Северна Америка, честотата на рак на простата измежду тях се изравнява с тази при белите мъже. Начинът на живот и на хранене очевидно също играят своята рола за поява на болестта. Има потвърдена връзка сред генетичните фактори – разновидности в два от гените, и развиването на карцином на простата. Когато имаме подозрения за развиване на рак на простата и не можем да ги потвърдим със актуалните образни проучвания и биопсични техники, тогава се правят и генетични проучвания, с цел да може да се стартира ранно и дейно лекуване, добави проф. Салтиров. Дигностициран в ранен етап, когато още е локализиран в самата простата, има шансове за цялостно изцеление, напомни лекарят.

Простатно-специфичен антиген и разширена диагностика

Простатно-специфичният антиген не е туморен маркер, а е органно характерен антиген и стойностите му може да бъдат нараснали и при други положения - възпаления на простатната жлеза, при спорт, колоездене и др, тъй че има редица индикатори, свързани с този антиген, които могат да ни насочат в една или друга посока, посочи проф.Салтиров. Само нарасналите стойности на този антиген не значат автоматизирано диагнозата рак на простатната жлеза. Ако имаме подозрения за карцином, се прави образна диагностика, като в последните години разполагаме с техника, която може да открие дребни лезии, с размер на няколко милиметра. Следващата стъпка в диагностиката е биопсия – посредством взимане на тъкан от простатната жлеза. Биопсията е единственият способ, който изрично демонстрира съществуване или липса на карцином.

Успеваемост в лекуването

Видът на лекуване доста зависи от стадия на болестта. Кое лекуване би се приложило за даден пациент се разисква от онкологична комисия. Когато карциномът е локализиран в границите на простатната жлеза, без излизане отвън капсулата и без обгръщане на околна тъкан, без метастази, тогава имаме опция за цялостно премахване на жлезата, дружно с тумора, и се реализира цялостно излекуване, добави проф. Салтиров. По думите му, когато има противопоказания за хирургично лекуване или пациентът не желае такава радикална интервенция, тогава се прави радиотерапия – облъчване на жлезата. Тази терапия също има възстановителен темперамент и туморните кафези могат да бъдат изцяло унищожени. Има и комбинирани форми на терапия – лъчетерапия с хормонотерапия. Налични са задоволително модерни препарати, които се ползват подкожно един път на три месеца и държат болестта под надзор. В случаите, в които възрастта на пациента и характерностите на тумора разрешават той да не бъде лекуван, се ползва изчакване и наблюдаване, което пък отстранява нуждата от използване на инвазивно лекуване и отбягване на допустимо затруднение. Наблюденията демонстрират, че нормално тези пациенти, изключително в случай че са в по-напреднала възраст, няма да загинат от този рак, сподели още лекарят.

Ако се отстрани цялата простата, се ликвидира и опцията за оплодителна дарба, само че при мъже над 50 – годишна възраст това не е първата блян за предпазване. Запазва се естествения път на уриниране, а с избрани техники се резервира и еректилната функционалност.

Карцином на тестиси

Тази онкологична локализация не е обвързвана с възрастта и може да се развие когато и да е в живота на мъжа. Може да се твърди, че в хода на живота си един на всеки осем въже може да се разболее от рак на простата, само че такава статистика не може да се даде за рака на тестисите, уточни проф. Салтиров. Ракът на тестисите е характерно заболяване, което не е обвързвано с възрастта и това постанова самонаблюдение от страна на мъжете, поучава проф. Салтиров. Тази локализация не се среща толкоз постоянно, колкото карцинома на простатната жлеза. В отговор на въпрос дали контузия в региона на тестисите би могла да отключи карцином на тестисите в по-зряла възраст проф. Салтиров сподели, че контузията е един от вероятните етиологични фактори за развиване на болестта, без да е безусловно потвърдена тази взаимозависимост. За това заболяване роля играят и генетичните и хормоналните фактори, а и не всеки път при всеки карцином можем да потвърдим етиопатогенезата на развиването. Няма научни доказателства дали носенето на мобилен телефон в предните джобове на панталона би могло да предизвика рак на тестисите, добави проф. Салтиров.

След оперативното лекуване на рак на тестисите, постоянно се постанова лъчетерапия, химиотерапия, които биха могли да нарушат еректилната функционалност. Туморът на тестиса поврежда цялостната функционалност на засегнатия тестис, изясни той. По думите му рядко се следи двустранно развиване на карцинома.

Ноември е месец на мъжкото здраве, само че освен тогава би трябвало да се приказва за него. Според проф. Салтиров би трябвало да се увеличи информираността на обществото във връзка с карцином на простата, на карцином на тестиси, на мъжката меланхолия.

През ноември някои лечебни заведения провеждат безвъзмездни профилактични прегледи на мъже. Кампаниите са във връзка „ Мовембър “ - придвижване, което се заражда в Австралия, през 2004 година, измежду другари, които вземат решение да си пуснат мустаци, в поддръжка на мъжкото здраве. Целта на „ Мовембър “ е да се увеличи осведомеността за здравословните проблеми на мъжете.
Мъже, ходите ли на урологичен обзор?--> Да, редовноСлучвало се еНе обичам да отивам на прегледиНе виждам смисълРезултати
 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР