Впродължение на векове хората, живеещи на територията на днешен южен

...
Впродължение на векове хората, живеещи на територията на днешен южен
Коментари Харесай

Учените са озадачени: Какво предизвиква мистериозните звуци в Мудъс

Впродължение на епохи хората, живеещи на територията на сегашен южен централен Кънектикът, Съединени американски щати, чуват странни шумове, идващи от земята.

Местните индианци нарекли региона Мачимодус, което на алгонкиански диалекти значи " място с неприятни шумове " - уместно име, като се има поради смущаващият тон - като гръм, изстрел или хрущене - който може да се разнесе в региона без предизвестие. В последна сметка името на региона се редуцира на Moodus, а шумовете са известни като Moodus noises . Шумът е тълкуван от локалните коренни поданици - уангунките, мохеганите и нехантиките - като породен от господ Хобомоко, който живеел под планината Том.

Когато европейците колонизират Съединени американски щати, те също чуват тревожните шумове - от време на време имат вяра, че те идват от неудовлетворен Бог. 

Първото документално удостоверение за шумовете идва през 1638 година, малко след земетресение.



" Дойде с звук, сходен на континентален гръм или на дрънченето на каретите в Лондон ", написа губернаторът на Кънектикът Джон Уинтроп, както написа New York Times.

''Разтърси всички кораби в пристанището и всички острови. Шумът и разтърсването продължиха към четири минути. Земята беше неспокойна в продължение на 20 дни по-късно ", написа още той.

Справка от 1729 година удостоверява, че шумовете към момента се чуват постоянно, както са траяли през вековете.

" Аз самият съм чувал осем или 10 поредни звука, имитиращи стрелково оръжие, в границите на пет минути ", написа преподобният Стивън Хосмър в писмо, оповестено от Buffalo Commercial през 1898 година

" Предполагам, че в границите на двадесет години съм чул няколкостотин такива звука; някои от тях са по-страшни, други - по-малко. Понякога сме ги чували съвсем всеки ден, а в границите на една година - огромен брой. Често съм ги следил да се спускат от север, имитирайки муден гръм, който раздрусва къщите и всичко, което е в тях. "

Шумовете не престават и до през днешния ден, като някои от тях се появиха при започване на този месец.

Сега, несъмнено, знаем, че те не са породени от ядосан господ. В края на 80-те години на предишния век държавното управление на Съединени американски щати разпорежда следствие на звуците, опасявайки се от допустима сеизмична интензивност, която би могла да засегне близката атомна електроцентрала " Хадъм Нек ". 

Докладът открива, че шумовете са провокирани от сеизмични премествания на регион с извънредно нежна земна кора , които евентуално се усилват от вдлъбнатини и пукнатини в скалите в региона. Въпреки това остават няколко загадки, свързани с шумовете.

" Има нещо тектонично в Мудъс, което основава тези шумове там " , изяснява Робърт Торсън, професор по науки за земята в Университета на Кънектикът, пред AP.

" И по-късно има нещо акустично, което усилва или модифицира шумовете, и в действителност нямаме добър отговор за повода за нито едно от двете. "

Торсън добавя, че шумовете и обвързваните с тях дребни трусове не са индикация, че скоро в региона ще има огромно земетресение.

" Рифтовите разломи, които сме имали тук (преди милиони години), са изчезнали ", добави той.

" Заменихме ги със сгъстяващи напрежения. "

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР