Вписването на дози и серийни номера на имунизациите в личната

...
Вписването на дози и серийни номера на имунизациите в личната
Коментари Харесай

Без санкции за липса на доза и сериен номер на ваксините в профилактичните карти на децата

Вписването на дози и серийни номера на имунизациите в персоналната здравно-профилактична карта няма да е наложително. Това излиза наяве от писмо от шефа на Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ). Решението е в отговор на питане от Националния комитет за качествена и новаторска просветителна система.

От комитета показаха безпокойствие, че изискването ще затрудни приема на децата в детските градини и учебни заведения поради невъзможността да дават здравни карти, отговарящи на условията, и ще сътвори спорове сред родители и лекари.

Съгласно наредбите на Наредба №15 за имунизациите в Република България, поставените ваксини се вписват в имунизационните журнали с дози, серийни номера и дата на слагане, за следене на партидите при вероятно зародила нежелана реакция от имунизацията, се споделя още в писмото. Според сигнали подадени от общопрактикуващите лекари софтуерните стратегии, с които работят, не съдържат цялостната информация.

В електронните бази данни са вписани дата на имунизация и тип ваксина, което затруднява осъществяването на това условие.

От СРЗИ припомнят, че информацията за извършена по тип и време ваксина е от главно значение за бързи и съответни противоепидемични ограничения при зародили заразни заболявани и гърмежи от ваксинопредотвратими инфекции.

Вижте писмото тук:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР