Впечатляващи танцови спектакли от Тайван до Буркина Фасо в афиша

...
Впечатляващи танцови спектакли от Тайван до Буркина Фасо в афиша
Коментари Харесай

Робот ще танцува тази събота на сцената на Градския дом на културата в Пловдив

Впечатляващи танцови спектакли от Тайван до Буркина Фасо в афиша на 10-ия фестивал „ One Dance Week ”
 Робот ще танцува тази събота на сцената на Градския дом на културата в Пловдив  Робот ще танцува тази събота на сцената на Градския дом на културата в Пловдив  Робот ще танцува тази събота на сцената на Градския дом на културата в Пловдив  Робот ще танцува тази събота на сцената на Градския дом на културата в Пловдив
11 впечатляващи спектакъла от целия свят са подготвили уредниците на One Dance Week за юбилейното 10-о издание на фестивала за актуален танц. В Пловдив ще дойдат някои от най-големите компании в областта на актуалния танц, измежду които се открояват белгийците Peeping Tom, както и японците Широ Такатани и Dumb Type, само че на пловдивска сцена ще се вихрят и екзотични трупи от Буркина Фасо и Тайван, оповестиха шефът на фестивала Елиа Лилова и сътрудника й от „ Едно ” Асен Асенов. Фестивалът се открива на 23 септември (събота) от 19.30 часа в Градския дом на културата „ Борис Христов ” с неповторим театър „Дует за човек и робот“ с присъединяване на един танцьор-човек и един робот. Сцената за грандиозното зрелище на тайванеца Хуанг Юи и робота-механична ръка Kuka ще се строи два дни, като почти толкоз време ще отнеме и самото програмиране на робота. Повечето от придвижванията на Kuka са точно авансово програмирани, само че като всеки актьор, роботът има място и за импровизации, посредством неговия изкуствен интелект, описа Елиа Лилова. Освен Хуанг Юи присъединяване в неповторимия театър вземат още двама танцьори – Ху Чиен и Лин Ю-Уен.

В Пловдив идват и световноизвестните Peeping Tom, които ще показват един от своите спектакли – „Майка“. Базираната в Белгия компания идва с голям фон, въодушевен от филми от втората половина на 20-и век. Сред френскоговорящите гостуващи актьори са и  екзотичните танцьори от Буркина Фасо със спектакъла „ Република Калкута ”. „ В столицата на Буркина Фасо има 4 танцови театъра, като един от тях е подобен, за който в България можем единствено да си мечтаем ”, по този начин Асен Асенов показа необикновената дестинация за модерно изкуство. Африканският танц е последният театър в границите на One Dance Week на 15 ноември. Много мощно е чешкото присъединяване с 3 забавни заглавия. Впечатляващо образно е „Гайд“, в което се употребяват доста светлинни резултати и светлинна сценография на международно равнище. България също е показана с концерт-перформънс от Иво Димчев.

Сред най-известните имена в афиша е и Широ Такатани, който идва с представлението си „Хрома“ и с групата си Dumb Type. Японецът е едно от най-известните имена в международната артистична сцена, представян в съвсем всички водещи международни галерии и музеи. Спектакълът „Хрома“ също ще покаже неповторима светлинна сценография, дружно със актуалния танц.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР