Войната в Украйна очерта новите разделителни линии между политическите сили

...
Войната в Украйна очерта новите разделителни линии между политическите сили
Коментари Харесай

Събитията на 2022: Как войната в Украйна очерта разделителни линии между политическите сили у нас

Войната в Украйна очерта новите разграничителни линии сред политическите сили у нас. Сблъсъци породиха както сред ръководещи и съпротива, по този начин и сред ръководещи и ръководещи.

" Това е безусловно неприемливо. В 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети с удари по суверенна страна ", съобщи президентът Румен Радев в утрото на 24 февруари, часове след началото на съветската инвазия в Украйна.

Ето и част от реакциите на политиците в първите дни след началото на войната:

" Осъждаме остро, остро дейностите на Руската федерация ", безапелационен беше тогавашният министър-председател Кирил Петков.

" Война в 21 век - чудовищна война, с ракети, танкове ", реагира ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов.

" В комшията гори. Ние сме съседи, не може да се вършим, че нищо не се случва ", посочи Мустафа Карадайъ - ръководител на Движение за права и свободи.

" Всяка помощ за Украйна ще получи нашата цялостна поддръжка, само че оръжия - не ", сподели тогава Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия.

" Имаме ли ние интерес да участваме в този спор? И какво печелим? Нищо! ", съобщи ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов.



На политическия фронт у нас се чертаеха червени линии, издигаха се барикади от думи и летяха снаряди с обвинявания и нападки.

Министърът на защитата Стефан Янев не назова войната " война " и се раздели с поста си.

" Неслучайно цитирах президента Путин и той сподели, че това е специфична интервенция ", сподели той в първия ден от съветската инвазия.

" Трябва да споделяме истината такава, каквато е ", реагира министър-председателят Кирил Петков.

" Аз не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда ", отговори Стефан Янев откакто стана ясно, че напуща поста.

Междувременно 47-ото Народно заседание осъди експанзията на Русия с декларация. Украйна, обаче, очакваше и военна помощ.

Военна помощ за Украйна

Управляващата обединението се раздели - " за " и " срещу " наказания против Русия, " за " и " срещу " да се изпраща оръжие на Киев.

" Ние не можем да създадем нещо друго, с изключение на да предоставим наред с филантропичната, финансовата помощ и военна - военно-техническа помощ ", съобщи Атанас Славов - народен представител от ПГ на " Демократична България ".

" България не би трябвало да доставя оръжия и муниции в Украйна ", безапелационна беше вицепремиерът и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба пристигна у нас, с цел да изиска военна помощ.

" Тези, които не ни оказват помощ, те оказват помощ на Русия ", сподели той в София.



" Категорично " не " на даването на военна помощ за Украйна. Това значи стъпка към въвличането на България в този спор ", беше позицията на президента Румен Радев.

Вицепремиерът Асен Василев дефинира позицията на президента като позорна.



Спорът за военната помощ се развиваше на фона на изказванията, че България към този момент изнася оръжия за Украйна, само че през трети страни. Тогавашният вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова изрично отхвърляше това, определяйки го като подправена вест.

В края на годината 48-ият парламент постави точка на разногласието, почнал в 47-ото Народно заседание, и реши: България дава военна помощ на Украйна.

" Възпирането на господаря на Кремъл е въпрос на отговорност ", съобщи съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

" Правите коалиция на войната, която да въвлече България като страна в спора ", не отстъпваше водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Тежко въоръжение няма по какъв начин да бъде обещано на този стадий ", посочи служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

А медии, близки до силите за териториална защита на Украйна, оповестиха: украински подразделения са оборудвани с български оръжия.

Спрените газови доставки

Две седмици след началото на войната Русия ни постави в листата с неприятелските страни.

" Какво има Русия - има нефт и газ, и има оръжия. Прилича на бензиностанция с ракети ", сподели българският министър председател Кирил Петков.

България не извърши ултиматума на Кремъл да заплаща с рубли за газ. Русия ни го спря. Премиерът Кирил Петков дефинира дейностите на Москва като шантаж за потребление на извъндоговорен проект за заплащане в рубли.



Бивши и сегашни ръководещи започнаха да се сочат с пръст - ще може ли България да доставя газ от другаде.

" Да се твърди, че нямаме трасета да доставяме газ, отвън тези, по които доставяме съветски газ, е смешно ", съобщи тогава вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

" Първанов стартира, аз довърших - азерска газ си тече ", изтъкваше ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов.

България в последна сметка приключи газовата връзка с Гърция. При стартирането в употреба на интерконектора президентът Румен Радев разгласи, че по този начин страната ни ще получи действителна диверсификация.



Заради войната цените потеглиха нагоре. Първо със среднощни опашки по бензиностанциите. Кабинетът " Петков " упрекна ГЕРБ във всяване на суматоха.

" Някой лъже сега и прави суматоха. Младежката организация на ГЕРБ ", уточни министър председателят Кирил Петков.

" Денят, в който стартира войната - в 2 часа през нощта вършат покупко-продажби с газ и печелят милиони на гърба на хората ", отвърна ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Държавата стартира да се запасява със зърно, което също породи разногласия сред кабинета " Петков " и ГЕРБ. За ден олиото стана най-търсената стока, а страната подгони спекулантите.

Бизнесът стартира да се задъхва поради високите сметки.



"...фили " против "...фоби "

" Промяната " против " Възраждане " - главният политически конфликт поради войната.

" В момента нямаме някой, който да отбрани българите поради вас и вашата предателска, отцеругателска и майкопродавническа политика ", сподели ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов.

" Вие за какво, като сте подобен мъж, не сте там сега в Одеса? ", попита го Кирил Петков.

Заради разделянето на " фили " и " фоби " породи напрежение даже на честванията на националния празник 3 март на връх Шипка, където министър председателят Петков беше освиркан.

" Нас не ни е боязън от омразата ", сподели тогава той.





В края на април министър-председателят Кирил Петков отиде в Украйна с двама от съдружните сътрудници, само че без Българска социалистическа партия.

" Друго е, когато видиш един блок като в " Младост ", който е изработен на пух и прахуляк от ракети ", описа тогава Кирил Петков.

" Намираме се в притихналия пъкъл - аз по този начин го дефинирам ", добави Станислав Балабанов - народен представител от ПГ на " ИТН ".

" Говорихме за определяне на взаимоотношение за ремонт на украинска военна техника в български фабрики ", съобщи от своя страна украинският президент Володимир Зеленски.



Дипломацията беше на ръба. Добрият звук - нарушен... неведнъж от съветската посланичка у нас.

" Ако ние управлявахме сега, госпожа Митрофанова щеше да е оповестена за личност нон грата и щеше да си е тръгнала доста от дълго време ", съобщи Даниел Митов - народен представител от ГЕРБ-СДС.

" Всички непознати жители, които работят против ползите на България, ще бъдат отзовани ", предизвести и министър председателят Кирил Петков.



България изгони първо 2-ма, след това 10, а през юни - още 70 дипломати и чиновници на съветското посолство. Това се трансформира в нов мотив за разкол сред досегашните съдружни сътрудници.

" Ние не можем да отстъпим от това решение и това е въпрос на народен интерес ", беше позицията на съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

Национален интерес - думи с несъмнено значение, само че с друго пояснение по време на война.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР