Войната и цените на газаСамо за първите десет дни от

...
Войната и цените на газаСамо за първите десет дни от
Коментари Харесай

Събитията на 2022: Война за ресурси - как конфликтът в Украйна се отрази на енергетиката в Европа?


Войната и цените на газа
Само за първите 10 дни от войната в Украйна цената на газа в Европа нарастна двойно. През август доближи абсолютния връх от 346 евро за мегаватчас. Европа бе вцепенена. 40 % от вноса на газ в Европейски Съюз идва от Русия. При някои страни като Финландия и Литва вносът е съвсем 100%, при Германия и Италия - 60%. Заради прекомерно огромната си енергийна взаимозависимост от Москва, при започване на войната Европа не можа да си разреши ембарго върху съветския газ и нефт,. С едната ръка Европейски Съюз постанова наказания на Русия, с другата - заплаща за съветски газ и нефт.
Европа трансформира модела на енергийното си застраховане
Ето за какво Европейски Съюз стартира незабавно да търси способи да се откъсне от съветската взаимозависимост, която го трансформира в политически пленник. Започна смяна на целия модел на енергийно застраховане на Европа, натрапен от десетилетия. Една от другите възможности е вносът на полутечен газ. Първото съглашение е със Съединените щати. Байдън даде обещание на Европа до 50 милиарда кубически метра полутечен газ до края на 2030 година.

" Работим дружно, с цел да понижим енергийната взаимозависимост на Европа от Русия. Путин употребява съветските енергийни източници, с цел да манипулира своите съседи. Той употребява облагите, с цел да финансира военната си машина ", съобщи американският президент Джо Байдън.
Условието на Путин
В отговор на първите европейски наказания:

" Плащането за нашия природен газ за по този начин наречените вражески страни би трябвало към този момент да става в съветски рубли ".

Заплаши да спре доставките за тези, които откажат. И в действителност ги спря - съвсем без предупреждение -, а по-късно и за още 10 страни. Петролът също е на дневен ред. Вносът на съветски нефт за Европейски Съюз е към 30 %. Ембаргото върху близо 90 % от вноса на съветски нефт
влезе в действие при започване на декември. Заедно с таван на цената на превозения съветски нефт по море от 60 $ на барел. България, дружно с Унгария, Чехия и Слования, получава дерогация и може да внася съветски нефт до края на 2024 година.

" Газпром " отговори с понижаване на потенциала на " Северен поток 1 ". Последваха и, които Европейски Съюз и НАТО.
Сметки до небето
През лятото Европа се озовава в клопката на енергийна рецесия. Главоломно растящи сметки за ток и газ за семействата и бизнеса, затворени предприятия, неизясненост за доставките през зимата. Някои страни като Белгия удължават живота на атомните си реактори, Германия преоткрива въглищата. Брюксел предлага общоевропейски ограничения - наложителни икономии, понижаване на потреблението на сила, незабавно запълване на газовите складове в страните, по-бързи процедури за вложения във възобновими източници.

" Европа би трябвало да е подготвена за всяка обстановка - и за отчасти, и цялостно прекъсване на доставките на съветски газ ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

" Домакинствата също могат да допринесат за понижаване на потреблението на газ. Помислете - би трябвало ли климатикът да е 20 градуса през лятото? Би могъл е да е и по-висок. Разбира се, че това ще отнеме част от комфорта ни, само че ще спестим от сметките си ", разяснява Франс Тимерманс - зам.-председател на Европейска комисия.
Мерки за избавяне на ситуацията
Астрономическите сметки, възходящата инфлация и опасността от обществени безредици накараха страните да търсят и незабавни способи да оказват помощ на хората. Някои от тях си навлякоха гнева на останалите. Като Германия, която извади " двойна базука ", по думите на канцлера Шолц - 200 милиарда евро за обезщетения на семействата и бизнеса. Мярка, за каквато по-бедните страни могат единствено да мечтаят.
Всеки се избавя както може
Унгария контракти спомагателни доставки на газ с Русия. Вместо общи поръчки страните се надпреварваха да подписват самостоятелни контракти за полутечен газ с Азербейджан, Катар, Египет, Алжир. Кризата форсира вложенията в нова газова инфраструктура.. Само за 10 месеца Берлин построи супермодерен плаващ терминал за полутечен газ в Северно море. Франция, Португалия и Испания договориха нов водопровод в Средиземно море.

През декември Европа контракти и. В края на годината единствено 9 % от вноса на газ за Европейски Съюз идва от Русия, цената на борсата е към 130 евро за киловатчас. Въпреки тежката 2022, мрачните прогнози за провал на европейската стопанска система към този момент не се сбъдват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР