Войната в Украйна и масивните санкции срещу Русия предизвикаха свиване

...
Войната в Украйна и масивните санкции срещу Русия предизвикаха свиване
Коментари Харесай

Кр.Георгиева: МВФ ще понижи прогнозите за глобалния растеж заради войната в Украйна



Войната в Украйна и солидните наказания против Русия провокираха стесняване на международната търговия, като покачиха цените на храните и силата внезапно, което ще принуди Международния валутен фонд да намали прогнозата си за световния напредък през идващия месец, съобщи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева, оповестява Ройтерс.

Глобалният заемодател към този момент намали икономическите си прогнози за Съединените щати, Китай и международната стопанска система през януари, базирайки се на опасности, свързани с пандемията Covid-19, възходящата инфлация, спиранията на веригите на доставки и предстоящото стягането на паричната политика в Съединени американски щати.

Тогава МВФ предвижда, че световният стопански напредък ще доближи 4,4% тази година, което е намаляване от предходна поргноза за агресия с 4,9%, припомня Ройтерс.

В четвъртък Кристалина Георгиева сподели пред кореспонденти, че невижданите наказания, наложени на Русия поради нейната инвазия в Украйна, са предизвикали внезапно стесняване на съветската стопанска система и тя е изправена пред " дълбока криза " тази година. Тя съшо по този начин уточни, че несъстоятелност във връзка с дълга на Русия към този момент не се преглежда като нещо " необикновено ".

Шефът на МВФ обаче не даде по-подробна прогноза за Русия или за международната стопанска система.

Кристалина Георгиева означи, че МВФ няма стратегия или политически връзки с Русия в този миг, като офисът на Фонда в Москва не работи. Членовете на МВФ осъдиха войната, която Русия назовава " специфична военна интервенция ", само че не е имало полемика за преустановяване на участието на Русия в световния заемодател, означи тя.

Георгиева добави, че е " доста, доста, доста малко евентуално " Русия да може да откри централна банка, която да обменя нейните така наречен „ Специални права на тираж “ в МВФ в друга валута.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР