Войната в Украйна бързо изчерпва стратегическите финансови резерви на Русия,

...
Войната в Украйна бързо изчерпва стратегическите финансови резерви на Русия,
Коментари Харесай

Bloomberg: Финансовите резерви на Русия са паднали наполовина от началото на войната

Войната в Украйна бързо изчерпва стратегическите финансови запаси на Русия, насъбрани през предходните две десетилетия. Т.нар. Фонд за национално богатство (ФНБ) е изгубил съвсем половината от високоликвидните си запаси за двете години на война, оповестява.

Отбелязва се, че високоликвидната част на ФНБ, която се състои от парични и капиталови активи, е възлизала на пет трилиона рубли (56,5 милиарда долара) в края на предходната година, спрямо 8,9 трилиона рубли преди началото на войната.

Останалата част от фонда, състояща се от по-малко ликвидни активи (акции на съветски компании, облигации и др.), е повишена с повече от два трилиона рубли. Сега нисколиквидната част на ФНБ доминира над високоликвидната, макар че преди войната обстановката е била " радикално противоположна “.

" Общият размер на Фонда за национално богатство в този момент наподобява изцяло незначителен, защото забележителна част от него бе вложена в съветски акции и инфраструктура - всъщност неликвидни вложения. Само ликвидните вложения може да се смятат за запаси за черни дни, останалото се губи “, изяснява икономистът от Oxford Economics Татяна Орлова.

Основният източник за попълване на ФНБ бяха свръхпечалбите от износа на нефт и газ, само че в този момент, на фона на западните наказания, те понижиха и не стигат даже за настоящите бюджетни потребности.

Според съветския икономист Алексей Исаков, в случай че международните цени на петрола не стартират да се повишават внезапно заради събитията в Близкия Изток, салдото на високоликвидните активи на ФНБ ще продължи да понижава, трансформирайки Русия във все по-уязвима на шокове. Според неговите калкулации Москва ще изразходва изцяло своите парични запаси след една-две години, в случай че експортната цена на съветския нефт падне под 50 $.

По данни на Министерството на финансите в Москва междинната цена на главния съветски нефт Urals е паднала със 17% през предходната година и е достигнала 63 $ за барел. Bloomberg предвижда, че ФНБ ще продължи да изчерпва средства и тази година, в случай че цената на петрола не надвиши 73 $.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР