Войната между Русия и Украйна, световни лидери в производството на

...
Войната между Русия и Украйна, световни лидери в производството на
Коментари Харесай

ЕК обявява кризисен фонд от 500 млн. евро за фермерите заради войната в Украйна

Войната сред Русия и Украйна, международни водачи в производството на редица аграрни култури, към този момент докара до повишаване на цените на зърното. Европа мъчно може да издържи следващ удар след коронавирус и свързаната с него инфлация, високите цени на горивата и вероятното спиране на веригата им на доставки. Фермери в Европейски Съюз към този момент се приготвят за още по-високи разноски за съществени първични материали като торове и фуражи. И макар че е малко евентуално потребителите да видят празни лавици в супермаркетите, страховете от струпване на проблемите и от комерсиалните провокации са оправдани. На този декор Европейски Съюз се пробва да вземе ограничения.
Какво ще предложи Европейски Съюз
" Това, което се случва в Украйна, ще промени целия ни метод и визията ни за бъдещето на селското стопанство, сподели еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски в Европейския парламент предходната седмица. Трябва да се върнем фокуса си върху продоволствената сигурност. "

Европейски Съюз ще разгласи още ограничения, които биха разрешили други възможности на протеинови култури да се употребяват за фураж, сподели Войчеховски. Съюзът преглежда също опцията за поддръжка за промишлеността за свинско месо и формулира предложение, което да разреши на страните членки да дават директна помощ на фермерите (при облекчение на разпоредбите за държавна помощ), както се случи по време на пандемията. Министрите на земеделието в понеделник утвърдиха основаването на нов фонд на стойност към 500 млн. евро.

Те се ангажираха още да прегледат и други претенции, в това число автономност на тора. " Зависим прекалено много от вноса от Русия и Беларус в бранша на торовете ", сподели френският министър на земеделието Жулиен Денорманди.
Реклама
По време на срещата министрите разговаряха с украинския си сътрудник Роман Лещенко и се съгласиха да предложат помощ на хранителния бранш на страната и финансиране, сподели Денорманди, добавяйки, че Лещенко трябваше да приключи срещата по-рано от плануваното заради сирена за въздушно нахлуване.

Предложенията за поддръжка на селското стопанство в Европейски Съюз ще бъдат оповестени от Европейската комисия в четвъртък. Следва формалното им утвърждение от Европейския парламент и съвета, преди да влязат дефинитивно в действие.
Колко подвластен е Европейски Съюз от Украйна
Европейският съюз получава над половината от вноса на царевица и към една пета от вноса си на мека пшеница от Украйна. Страната е вторият максимален международен експортьор на зърно и значим снабдител на пилешко и яйца за европейските страни. Почти една четвърт от вноса на растително масло в Европейски Съюз също идва от Украйна.

Износът на обсадената страна на процедура беше пресечен, откакто Русия блокира черноморските й пристанища, а фирмите й в този момент се концентрират върху вътрешните доставки на фона на филантропична рецесия. Тези елементи на Украйна, които са най-продуктивни във връзка с селскостопанското произвеждане, са подложени на въздушни офанзиви и артилерийски бомбардировки. Работата на полетата в райони като Чернигов, Полтава, Харков, Суми и Житомир стана на практика невъзможна.
Реклама
Войната на Путин заплашва с апетит, изключително в разрастващите се страни. " Цените на зърното на огромните тържища чупят връх след връх през последните две седмици, което поражда опасения от нова световна продоволствена рецесия като през 2007 година ", написа Ерик Андрие за Euroactiv. Още по-неприятно - цената на главните зърнени култури на интернационалните пазари към този момент се е повишила със 70% през 2021 година
Как реагират пазарите
Това обаче не успокоява сектора на този стадий. Международните вериги за доставки на храни са прекратени, има терзания за дефицит на слънчоглед, в случай че решение на военния спор не бъде открито скоро. Министрите от Г-7 се събраха предходната седмица, с цел да изпратят незабавно известие за значимостта да не се постановат търговски бариери в миг на тежки пазарни турбуленции.

Някои страни като Унгария вкараха ограничения, даващи на държавното управление опция да закупи всяко зърно, предопределено за експорт, до момента в който отвън Европейски Съюз Сърбия забрани доставките на някои храни с изключения за съседите си. България също взе ограничения, като реши, че ще за гарантиране на потребностите на популацията за година напред.

В същото време европейски търговци на дребно започнаха ограничение на количеството слънчогледово олио на консуматор и провокираха противоположен резултат с паническо търсене. Например супермаркетите в Тревизо и Белуно, два града в района на Венето, Италия, ограничиха закупуването на масло от семена до най-много две бутилки на клиент, защото са имали някои случаи на скупчване в магазините. В някои супермаркети в Тоскана като времена мярка клиентите могат да закупят единствено пет 1-литрови бутилки олио от слънчогледово семе и две 1-литрови бутилки олио от царевично семе.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Икономика 3 Политика 1 Икономика 2 Свят 3 Инфраструктура 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Войната в Украйна Реклама
В България след медийни репортажи още предходната седмица, в които производители предвидиха, че поради войната в Украйна цената на олиото ще скочи двойно,. Голяма верига направи грешката да пусне промоция на избран бранд за 2.99 лева и опашките се извиха от ранни зори, стигна се до конфликти и произшествия. По тази причина хипермаркети анулираха планувани промоции.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР