Войната между Русия и Украйна отряза като с нож търговията

...
Войната между Русия и Украйна отряза като с нож търговията
Коментари Харесай

Войната в Украйна нанесе страшен удар по турската икономика

Войната сред Русия и Украйна отряза като с нож търговията с облекла, обувки, текстилни и кожени произведения, които са главните артикули, които Турция изнася на съветския и на украинския пазар. По данни на Камарата на турските експортьори турският експорт за Русия през 2021 година е бил в размер на 718 млн. $, а за Украйна - 308 млн. $, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ През месец февруари на 2022 година на ревютата в Киев и Москва се подписаха преференциални контракти. Но войната стана причина за тяхното отменяне. Поръчките от Украйна стопираха. Обезценяването на рублата докара до отменяне и на договорите с Русия “, описа ръководителят на дирекцията на бранша за конфекция и готово облекло към Асоциацията на турските търговски покои и тържища Шереф Фаят.

В първата седмица от началото на войната загубите от анулираните поръчки единствено от тези браншове на турската стопанска система са достигнали към 200 млн. $. Прогнозира се, че загубите може да надвишават 1 милиарда $, в случай че войната продължи със същата мощ. Войната докара до нулева точка и т. н. куфарна (безмитна) търговия на Лалели и Османбей в Истанбул, защото съгласно представители на бранша, размерът на този тип търговия е няколко пъти по-висок от формалния експорт (около 2,5-3 милиарда $ по някои данни), който се прави през митниците. Половината от потенциала на куфарната търговия се осъществя от клиенти от Русия и Украйна. Традиционните клиенти на Турция в региона, измежду които са Беларус, Молдова, Румъния, както и Полша, също са поискали да се анулира огромна част от поръчките поради войната.

Представители на бранша показаха, че с обезценяването на рублата са зародили усложнения при заплащанията на съветските купувачи - предложили да заплащат по остарелия обменен курс, в противоположен случай нямало да е допустимо да извършат заплащането. А частни търговци на Османбей и Лалели настояват, че все още има и доста артикули, които са на път, само че ориста им е незнайна, а не е ясно и дали ще съумеят да си получат парите.

Турските предприемачи в Русия също изпаднаха в невъзможност поради войната, твърди ръководителят на Дружеството на обединените марки Синан Йонджел. По думите му в Русия има над 650 турски маркови магазини, само че все още изпитват огромни усложнения с паричните прехвърляния. “Стотици чифтове обувки останаха в кашоните, по този начин както ги бяхме приготвили за изпращане. Но никой - нито от Русия, нито от Украйна не ни търси, не желае нищо. Война е, хората умират и не им е до облекла или обувки. Лошо, неприятно, молим се тази пуста война да свърши по-скоро”, споделя Емир Дженгиз, притежател на дребен магазин за обувки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР