Войната между Израел и Хамас е малко вероятно да има

...
Войната между Израел и Хамас е малко вероятно да има
Коментари Харесай

Джанет Йелън вижда ограничено икономическо въздействие от войната в Израел

Войната сред Израел и Хамас е малко евентуално да има доста влияние върху международната стопанска система, сподели министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън в сряда.

„ Въпреки че следим евентуалните стопански въздействия от рецесията [в Израел], аз в действителност не мисля за това като за главен мотор на световната икономическа вероятност “, сподели тя пред делегати на Международния валутен фонд (МВФ) и годишната конференция на Световната банка срещи в Мароко.

„ Досега не мисля, че сме видели нещо, което да допуска, че ще бъде доста значимо “, добави тя.

Хранителни артикули се оферират за продажба в супермаркет на 9 август 2023 година в Чикаго, Илинойс. Въпреки че инфлацията стартира да се утаява, инфлацията на храните продължава да нараства с двуцифрени цифри в доста страни. Хранителни артикули се оферират за продажба в супермаркет на 9 август 2023 година в Чикаго, Илинойс. Въпреки че инфлацията стартира да се утаява, инфлацията на храните продължава да нараства с двуцифрени цифри в доста страни. Скот Олсън/Гети изображения

Фондовите пазари по света значително отхвърлиха спора, като Уолстрийт регистрира облаги във вторник, отчасти подсилени от спада на цените на петрола.

Световните цени на петрола скочиха по-рано през седмицата заради опасения, че войната може да аргументи по-широка неустойчивост в произвеждащия нефт Близък изток. Един риск е капацитетът за по-строго използване на глобите против Иран, който поддържаше Хамас в предишното, само че отхвърля присъединяване в последното нахлуване.

Износът на ирански нефт скочи тази година, изключително за Китай, което анализаторите отдават най-малко частично на по-меката позиция на Вашингтон по отношение на Иран.

Но Йелън сподели в сряда, че Съединените щати не са " по никакъв метод " облекчили глобите върху износа на нефт от Иран.

„ Това е нещо, което непрестанно преглеждаме, употребявайки наличната информация, с цел да затегнем глобите “, сподели тя и добави: „ Нямам нищо ново за оповестяване “.

Свиването на доставките може да окаже прогресивен напън върху цените на петрола, които към този момент бяха нараснали след съкращенията на износа от главните производители Саудитска Арабия и Русия.

В понеделник Chevron (CVX) също съобщи, че е затворила находище на природен газ край крайбрежията на Израел. Продължителното прекъсване може да докара до спад в износа на израелски газ към неговите съседи, Египет и Йордания, както и да притисне така и така стегнатия световен пазар на газ, причинявайки повишаване на цените на силата.

Израелци инспектират руините на постройка ден откакто тя беше ударена от ракета, изстреляна от Ивицата Газа, в Тел Авив, Израел, неделя, 8 октомври 2023 година Войнстващите водачи на Хамас в Ивицата Газа направиха невиждана, многофронтова офанзива против Израел призори в събота, изстрелвайки хиляди ракети, до момента в който десетки бойци на Хамас проникнаха през мощно укрепената граница на няколко места по въздух, суша и море, убивайки стотици и пленявайки. Палестинските здравни чиновници оповестиха за десетки смъртни случаи от израелските въздушни удари в Газа. Израелците инспектират руините на постройка ден откакто тя беше ударена от ракета, изстреляна от Ивицата Газа, в Тел Авив, Израел, неделя, 8 октомври 2023 година Войнстващите водачи на Хамас в Ивицата Газа направиха невиждана, многократна - предна офанзива против Израел призори в събота, изстрелвайки хиляди ракети, до момента в който десетки бойци на Хамас проникнаха през мощно укрепената граница на няколко места по въздух, суша и море, убивайки стотици и пленявайки. Палестинските здравни чиновници оповестиха за десетки смъртни случаи от израелските въздушни удари в Газа. Oded Balilty/AP

Главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша сподели тази седмица, че цените на суровините съставляват „ сериозен риск “ за вероятностите за инфлация и могат да станат по-нестабилни на фона на климатичните и геополитически шокове.

Той сподели във вторник, че е прекомерно рано да се оцени по какъв начин войната може да повлияе на икономическия напредък в района и останалия свят.

Засега МВФ вижда по-добри шансове централните банки да съумеят да укротят инфлацията, без да насочат международната стопанска система към криза.

Но в последния си отчет за международните стопански вероятности — финализиран преди експлоадирането на спора — предизвести, че икономическият напредък остава слаб и променлив.

Агенцията чака международната стопанска система да се разшири с 3% тази година, под междинното равнище от 3,8%, реализирано сред 2000 година и 2019 година Тя преразгледа прогнозата си за напредък на Съединени американски щати в посока нагоре спрямо прогнозите, направени през юли, и намали вероятностите си за Европа и Китай.

МВФ понижи прогнозата си за световния напредък през 2024 година с 0,1 процентни пункта до 2,9%.

— Робърт Норт способства за докладването.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР