“Войната има цел, тероризмът е протест. Джихадистите казват: “Вие ни

...
“Войната има цел, тероризмът е протест. Джихадистите казват: “Вие ни
Коментари Харесай

Шимон Перес през 2016-а: Ако започнем да се борим с тероризма, той идва на вратата ни. Трябва да се борим с причините за тероризма

“Войната има цел, тероризмът е митинг. Джихадистите споделят: “Вие ни обидихте, ние ще ви отрежем главите ”. Те са вярващи, желаят да трансформират системата и считат, че имат право. Но нямат стратегия, нямат обръщение отвън отмъщението... Ако стартираме да се борим с тероризма, той идва на вратата ни. Нужно е да се борим с аргументите за тероризма: възприятието за непълноценност, неналичието на обучение, на медикаменти, на храна, дискриминирането на дамите ”. Това сподели в последното си изявление за “Фигаро ” малко преди гибелта си през 2016 година Шимон Перес, централна фигура на израелския политически живот. Снимка: Агенция Франс Прес, списък

 

- Какво мислите за обстановката в Близкия изток през днешния ден?

- Опитвам се да виждам на света в по-широка вероятност. Това, на което сме очевидци, е преходът от един остарял към един нов свят. Това е краят на териториите и тяхното завземане. Преминаваме от епохата на земите и войните към напълно нова, изцяло друга ера, учредена на науката. Науката не е нещо, което би трябвало да се завладее със мощ. Не можете да я отнемете от някого, няма потребност да отслабвате някого. Проблемът е, че на този стадий ние не сме излезли изцяло от остарелия свят и не сме навлезли изцяло в новия свят.

- “Ислямска страна ” наподобява въодушевена по-скоро от Средновековието… 

- Войната има цел, тероризмът е митинг. Джихадистите споделят: “Вие ни обидихте, ние ще ви отрежем главите ”. Те са вярващи, желаят да трансформират системата и считат, че имат право. Но нямат стратегия, нямат обръщение отвън отмъщението.

- Може ли да настъпи напредък в края на тези идеологии?

- Сама по себе си науката е неутрална. Не можете да влезете в новия свят с оръжия и не можете да излезете от бедността без просвета. Виждаме, че тази гражданска война към този момент промени международната стопанска система и визира системите на ръководство. Лидерите имат власт, само че нямат национална поддръжка. Големите интернационалните компании нямат потребност от политиците, нямат потребност от оръжия, те са избирани всяка заран от своите клиенти. Те разполагат с благосъстоянието, 27 милиарда $ запаси! Това трансформира смисъла на демокрацията. Днес равенството на правата е в правото на всеки да бъде друг. Този, който е избрал дискриминирането, е изгубил.

- Трябва ли държавните управления да се приспособяват?

- Това е краят на една система. Има световна стопанска система, само че няма световно ръководство. В новия свят към този момент не можеш да ръководиш, би трябвало да служиш. Сегашните държавни управления основават обществено неравноправие, вместо да го понижават. Младите генерации желаят по-добро обучение, по-добър живот, по тази причина те стачкуват. Виждаме го на всички места - в Близкия изток, в Африка, в Европа, в Америка.

- Атентатите, които удариха Европа, демонстрират, че остарелият свят не е изчезнал…

- Ако стартираме да се борим с тероризма, той идва на вратата ни. Нужно е да се борим с аргументите за тероризма: възприятието за непълноценност, неналичието на обучение, на медикаменти, на храна, дискриминирането на жените… Когато една жена няма обучение, жертвата е детето. А тези, които са получили обучение, би трябвало да могат да работят. Компаниите би трябвало да оказват помощ на младите генерации. В Близкия изток 65 на 100 от популацията е под 28 година Трябва да работим с младите!

- Въпреки това хиляди младежи, в това число при нас, отпътуват, с цел да се причислят към “Ислямска страна ”…

- Колко? 10 хиляди? 20 хиляди? Но милиони не го вършат. Трябва да им се даде различен избор: да им се изясни религията и в същото време да им се разреши да живеят. Вземете Египет: за 50 година популацията му се усили петкратно. Нил пресъхва, Етиопия строи язовир, който тревожи египтяните… Днес науката е способна да усили всяка капка вода пет или шест пъти. Арабската и африканската юноша стартира да се раздвижва и ние би трябвало да й помогнем. Когато имаш световен метод, към този момент нямаш граници и не си националист. 

- Този глобализиран свят потопи Европа в невиждана мигрантска криза…

- Не е задоволително да се помогне на бежанците да се настанят. Както и в тази ситуация с тероризма, би трябвало да се оправим с аргументите. Трябва да се изградят нови промишлености в Африка и Близкия изток, да се даде бъдеще на тези хора, рисковите зони да се трансфорат в нови пазари. 

- Нищо ли в днешния свят не буди оптимизъм?

- Хората постоянно са песимисти, само че историята е оптимистична. Сравнете днешния със свят с оня отпреди два века. Оптимистите и песимистите умират по еднакъв метод, тъй че е по-добре да си благополучен. Предпочитам щастието. Не, аз въобще не съм черноглед. Това е особено и за еврейския народ.

- Не ви ли тревожи ситуацията на Израел в този раздорен Близък изток?

- Ние не произвеждаме часовници, а залагаме на вечността! Ние сме дали на света един значим документ, Десетте Божи заповеди: 172 думи, които са причина за цивилизацията. Това е гражданска война, която дава преимущество на морала. Да бъдеш определеният народ не е като да се явиш на конкурс за хубост: ние сме били избивани, заточавани, познали сме Холокоста. Но през днешния ден ние сме единственият народ в Близкия изток, който приказва езика на своите пророци. Имаме 4000-годишна история и 68 година като страна. Тази млада страна ни даде младежкия характер. 

- Има ли поука в това за прилежащите нации?

- Ние тръгнахме отдалече: доста дребна и доста бедна земя, нашарена с блата и пустини, една река, Йордан, която има повече популярност, в сравнение с вода… Бяхме запалянковци поради фантазията си, само че небогати на процедура. Тогава открихме, че в природата има един разполагаем запас, човешкият темперамент. И от нищото създадохме съвсем всичко. Израел е 95 % просвета и хора и 5 % земя.

- Но земя, която остава заплашена…

- Ние освен променихме света, ние променихме вероятностите пред света. Печалбата, към която се стремим, не е благосъстоянието, а мирът и нововъведенията. Така че казусът не са “Ал Кайда ” или “Ислямска страна ”. Проблемът са бедността, незнанието, нетолерантността. Срещу тях би трябвало да се борим. Близкият изток и Африка са изправени пред този избор. Миналото не съдържа бъдещето, няма специалисти за това, което към момента не се е случило.

- Оптимист ли сте и за Европа?

- Европейският съюз е млад спрямо предшестващите епохи на войни и спорове. Трябва да се продължи концепцията на Жан Моне. Защо европейците не одобряват един език да вземем за пример? В цифровата епоха вие към момента имате хиляди преводачи! Обзалагам се, че Франция ще бъде първата страна в света, която ще бъде изцяло цифровизирана. Дигиталната гражданска война носи напредък от 2 % годишно, тя към този момент стартира. 

- На 92 година вие мислите единствено за бъдещето!

- Често ме питат по какъв начин оставам млад. Просто е: направете равносметка за достиженията в живота си и за фантазиите в мозъка си. Ако имате повече фантазии, в сравнение с мемоари, значи сте млад.  

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР