Вотът на недоверие – успешен! Тази новина е безпрецедентна в

...
Вотът на недоверие – успешен! Тази новина е безпрецедентна в
Коментари Харесай

ИСТОРИЧЕСКО! Кабинетът „Петков“ е първият паднал след вот на недоверие!

Вотът на съмнение – сполучлив! Тази вест е невиждана в новата история на България.

До рухването на кабинета се стигна след раздор в ръководещата Четворна коалиция и изтеглянето на партия „ ИТН “. Лидерът на Има Такъв Народ Слави Трифонов стимулира решението си с разминаване във връзка с Скопие и упрекна довчерашните си сътрудници, че унищожават финансово страната. Без групировката на Трифонов кабинетът Петков остана с извънредно незадоволителните 109 депутати при нужни минимум 121 за оцеляване или 130-140 за удобно битие. Последва „ люспене “ в групата на Има Такъв Народ и подозрения за покупка на народни представители.

За да пресекат този развой, ПГ на ГЕРБ/СДС незабавно внесоха в Народното събрание избор на съмнение на тематика финансова политика. До последно имаше известия за опит за търговия с депутати и съществени подозрения дали кабинетът няма да оцелее като си напазарува нужната поддръжка.

В предишното не един път разделяне в ръководещи обединения оставя български кабинети без болшинство в Народното събрание. Винаги до момента обаче самите държавни управления са вземали решение да се отдръпват с някакво достолепие, като сами задействат процедурата по свалянето си, вместо да оставят всичко в ръцете на опозицията. Последният сходен случай беше през 2014 година, когато министър председателят Пламен Орешарски беше заставен да подаде оставка откакто от него и държавното управление му се отхвърлиха Движение за права и свободи.

През 2016 година АБВ напуснаха втория кабинет Борисов, само че това не беше съдбовно за оцеляването му, защото и без тях то имаше задоволителна парламентарна поддръжка. Няколко месеца по-късно Борисов самичък избра да хвърли оставка след краха на Цецка Цачева на президентските избори, което водачът на ГЕРБ разтълкува като смяна в публичните настроения и потребност обществото още веднъж да се произнесе.

Правителството на Филип Димитров през 1992 и до през днешния ден е единственото, паднало след избор на доверие – още веднъж по самодейност на министър-председателя.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР