Вопит да бъдат превъзмогнати разногласията между страните им Еманюел Макрон

...
Вопит да бъдат превъзмогнати разногласията между страните им Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Макрон и Шолц демонстрираха в Париж едно преоткрито единство между Франция и Германия

Вопит да бъдат превъзмогнати различията сред страните им Еманюел Макрон и Олаф Шолц демонстрираха през днешния ден в Париж едно преоткрито единение – френско-германския " локомотив ", свикан да проправи път към една Европа, построена на нови основи, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Френският президент Еманюел Макрон прикани Франция и Германия да станат " пионери в полагането на нови основи " на Европа .

Той изнесе тирада в Сорбоната по случай 60-ата годишнина от подписването на Елисейския контракт сред Германия и Франция , скрепил 18 години след края на Втората международна война другарството сред в миналото вражеските страни.

" Тъй като Германия и Франция проправиха пътя към помиряването ,

те би трябвало да станат пионери в полагането на нови основи на нашата Европа ", съобщи френският държавен глава в наличието на немския канцлер. 

Макрон разказа двете прилежащи страни като " две души в една и съща гръд ".

Този тандем ще направи " избора на бъдеще ", както " е успявал да прави при всеки поврат в европейското строителство ", увери френският водач.

Той посочи нуждата от създаване на нов енергиен модел.

" Европейският съюз е кадърен да се наложи трайно като геополитическа мощ в областта на защитата, в галактическата сфера и в областта на дипломацията ", добави Макрон.

Бъдещето на Европа се крепи на френско-германския локомотив, съобщи на церемонията в Париж немският канцлер Олаф Шолц. 

" Бъдещето, също както предишното, почива на съдействието сред нашите две страни, които са локомотив на обединена Европа ", съобщи Шолц и окачестви " френско-германския мотор " като " машина за взаимни отстъпки ", която разрешава " разногласията и другите ползи да се трансформират в съгласувани дейности ".

Германският канцлер увери, че страната му и Франция ще продължат " да дават на Украйна цялата помощ ,

от която тя има потребност, до тогава, до момента в който е належащо ". " Империализмът на Владимир Путин няма да победи! ", отсече той.

Шолц и Макрон в един глас потвърдиха задачата си – придвижване към една " по-суверенна " Европа и повече вложения в защитата и индустрията.

Канцлерът сподели, че споделя с Макрон желанието да се вършат нужните вложения, с цел да стане Старият свят " международен полюс на технологиите на бъдещето " и първият " климатично безпристрастен " континент на Земята.

Програмата на двамата ръководители продължава със взаимно съвещание на френския и на немския министерски съвет в Елисейския замък.

През октомври се наложи тази годишна среща да бъде отсрочена поради различия по редица основни въпроси

– от енергетиката до защитата, излезли на бял свят в подтекста на съветската експанзия в Украйна.

И не щеш ли диалогът сред водачите на двете най-големи сили в Европейски Съюз, чиито непосредствено противоположни темпераменти затрудняват тези специфични връзки, в които персоналните връзки постоянно са решителен фактор, този път деликатно се следи, с цел да се реши степента на взаимното им съгласие.

Още повече че откакто Олаф Шолц пое канцлерския пост от Ангела Меркел през 2021 година,

сред него и Макрон се долавя известно недоразумение – всеки се нервира от самодейностите, подхванати от другия без предварителни съвещания.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР