Волтова дъга може да е предизвикала взрива на газ при

...
Волтова дъга може да е предизвикала взрива на газ при
Коментари Харесай

Експерт: Волтова дъга може да е предизвикала взрива в Хитрино

Волтова дъга може да е провокирала гърмежа на газ при случая в Хитрино.
Тази теза бе показана през днешния ден на следващото съвещание на шуменския съд по делото за нещастието от преди три години.
В ранното утро на 10 декември 2016 година дерайлира товарен трен с полипропилен, провокира гърмеж, при който починаха 7 души, а ранените бяха 29. Трагедията на жителите провокира вълна от съпричастност.
Експертизата за опцията ток от контактната мрежа да е провокирал гърмежа бе показана от проф. Иван Миленов.
При късането на кабела в резултат на злополуката сигурно се е образувала волтова дъга, която е доста по-мощна от искра и е евентуалната причина за детонацията, изясни преподавателят във Висшето транспортно учебно заведение. Досега главната версия за възпламеняването беше искра от печка на твърдо гориво.
Адвокатът на потърпевшите от Хитрино Николай Димитров оспори експретизата и изясни, че гърмежът се е случил четири минути преди дежурният на гара Хитрино да подаде ток към контактната мрежа:
"Не виждахме смисъл изобщо от назначението на тази експертиза. Делото стартира да губи своят темперамент ".
Времето на детонацията е несъмнено с огромна възможност в експертизите по делото, само че никой не може да каже по кое време тъкмо се е случил гърмежът и дали не става въпрос за няколко поредни гърмежа, посочи проф. Иван Миленов.
Пробитата вагон-цистерна при случая в Хитрино не е била годна за употреба, съгласно комплексната съдебно-техническа експертиза в региона на сигурността при транспортиране на товари, която бе показана на днешното правосъдно съвещание по делото за железопътното произшествие, зародило в ранната заран на 10 декември 2016 година в региона на гара "Хитрино ".
В заключението на експертизата, предоставена от движимостите лица, които са я изготвили - проф. Валери Стоилов и проф. Симеон Ананиев, е записано, че техническото положение на пробитата вагон - цистерна не дава отговор от техническа страна на условията на Международния устав за рискови товари /RID/.
Върху нея не е имало сложена маркировка, указваща датата и типа на осъщественото върху нея изпитване, отразено в последния й документ от 2013 година.
Липсвал и печат на специалиста, провел изпитването. Освен това са измерили дебелина на цилиндричната част от корпуса й, която е по-малка от допустимата.
"Независимо от откритите резултати от измерванията е публикуван документ на 1.11.2013 година със умозаключение, че резултатите са в сходство с условията на RID и цистерната е утвърдена за транспорт на рискови товари ".
В разбора на данните на специалистите е записано също, че шест от измерените от тях 12 стойности на дъната на цистерната имат дебелина на стената по-голяма от дебелината на потребления материал - 9 мм. при изработването й през 1971 година; 11 от измерените 12 стойности на цилиндричната част на резервоара също имат дебелина на стената по-голяма от потребления материал при разработване на цистерната.
Според тях данните демонстрират, че от вътрешната стена на дъната има отлагания от транспортираните товари по време на употреба, а сходни резултати са регистрирани и при издаването на документа на цистерната през 2013 година и тя е трябвало да се бракува.
Данните демонстрират още, че "ремонтът и оразмеряването на резервоара на цистерната са осъществени погрешно и е издадено непозволено документ на валидност ", е записано още в заключението на експертизата.
На правосъдното съвещание по делото през днешния ден първо инж. Марко Марков и инж. Ивко Иванов показаха правосъдно пожаро-техническа експертиза, съгласно която са открити деформационни повреди, в резултат на топлинни натоварвания на печка, намираща се в къща в Хитрино.
По отоплителния апарат обаче "има редица и субективни и справедливи въздействия " и не може да се каже дали тъкмо от него е тръгнал гърмежа, сподели в правосъдната зала Иванов. Според другия специалист епицентърът му е към къщата с печката, тъй като единствено към този парцел той е открил опустошения в четири направления.
Следващото съвещание по делото е на 14 януари.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР