Володимир Зеленски посрещна лидери от 4 европейски държави за дискусии,

...
Володимир Зеленски посрещна лидери от 4 европейски държави за дискусии,
Коментари Харесай

Украйна изпраща помощ от 60 кораба със зърно за най-бедните държави

Володимир Зеленски посрещна водачи от 4 европейски страни за полемики, отдадени на продоволствената сигурност и износа на зърно от украинските пристанища. За форума в Киев дойдоха министър председателите на Белгия, Литва и Полша, както и президентът на Унгария.

Украинският президент разгласи началото на самодейността " Зърно от Украйна " за доставки до най-бедните страни в Африка. Според проекта от пристанищата би трябвало да излязат общо 60 кораба със зърно, най-малко по 10 всеки месец.

Събитието съответства с възпоменание за 90-ата година от Гладомора – големия глад, умъртвил милиони хора сред 1932 и 1933 година.

 
Целта ни е амбициозна и съответна – да спасим минимум 5 млн. души от апетит. Украйна към този момент направи първите стъпки – изпрати първите кораби. В средата на ноември – 27 хиляди тона пшеница за Етиопия. Този уикенд – още 30 хиляди тона пшеница. Към пристанищата на Украйна за товарене са се отправили още три кораба. Те ще доставят над 80 хиляди тона пшеница на страните, които имат най-голяма потребност от нея.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

В рамките на форума е имало и среща на така наречен Люблински триъгълник, който включва Литва, Полша и Украйна. В свое изказване трите страни осъдиха " систематичните военни закононарушения " на Русия и ударите в покрайнините на украински нуклеарни обекти.

Някои от водачите насочиха своите послания посредством видеовръзка. В свое послание френският президент Еманюел Макрон упрекна Русия, че употребява глада като оръжие. Същото направи и ръководителят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен. Тя съобщи, че Европейският съюз ще отпусне средства за превоза на 40 хиляди тона украинско зърно с два плавателни съда.

По време на срещата генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, приветства удължаването на договорката за експорт на зърно, подписана след началото на войната. По-рано този месец стана ясно, че съглашението сред Киев и Москва, завършено с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, ще бъде удължено с още 4 месеца.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР